Gå til hoved-indhold
07. november 2024 - kl. 00.11

Foredrag om ukendte Oscar Møller, der ellers satte sit store præg på Frederikshavn

  • 1 af 2
    I begyndelsen af februar 2024 fik Nordjyllands Kystmuseum en henvendelse fra efterkommerne til Oscar Møller.
  • 2 af 2
    Oscar Møller var blandt andet var en af kræfterne bag opførelsen af Frederikshavn Kirke.
Af: Michael Frederiksen

Oscar Theodor Møller havde mange talenter på sit CV: Købmand, dilletant-skuespiller, smørentusiast, bankdirektør, maler og sejler i Frederikshavn i 1886 til 1898.

Men selvom Oscar Møller på mange måder har sat sit præg på Frederikshavn, optræder han stort set ikke i den lokale litteratur om Frederikshavn, hvorimod andre af byens købmænd har sat sine tydelige spor på forskellige lokaliteter som tårne, vejnavne med mere.

Ikke desto mindre har det vist sig, at der gemmer sig en ualmindelig interessant skæbne bag den for mange helt ukendte person, som blandt andet var en af kræfterne bag opførelsen af Frederikshavn Kirke.

I begyndelsen af februar 2024 fik Nordjyllands Kystmuseum en henvendelse fra efterkommerne til Oscar Møller. Det drejede sig om tre malerier, nogle arkivalier samt en rejsedagbog, som familien til Møllers oldebarn gerne ville aflevere.

Da genstandene og arkivalierne kom til museet, lavede museets inspektør Jan Hammer Larsen lidt forskning i materialet. Her viste det sig, at Oscar Møller ikke kun satte sit markante præg på Frederikshavns kultur- og erhvervsliv ved at være en af de centrale personer bag opførelsen af Frederikshavn Kirke og medgrundlægger af Frederikshavns Bank. Han malede også mange skilderier, som viser forskellige motiver i byen og især omkring havnen.

Oscar Theodor Møller blev født i Frederikshavn i 1853, og ved faderens død i 1876 emigrerede han som arbejder til Australien. I 1886 vendte han tilbage til Frederikshavn med kone og barn efter at have været grosserer i Newcastle i en periode.

Alt dette, samt hvad der videre hændte Oscar Møller, kan du høre museumsinspektør Jan Hammer Larsen fortælle mere om onsdag 13. november kl. 19:00-20:30 på Kystmueseet Bangsbo.

Billet kan købes online via Kystmuseet.dk eller på Kystmuseet Bangsbo.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...