Ros til byrådet: "Opfordrer" blev udskiftet med "forventer"
Tidligere byrådsmedlem Frode Thule Jensen (V), Østervrå, har skrevet dette indlæg: Ja, jeg kan godt rose byrådet, når de fortjener det. Plan- og Miljøudvalget vedtog på sit møde 12. august en ”Strategi for grøn og vedvarende energi”. Hvis man ser i referatet, vil man kunne se, at strategien også var på dagsordenen 6. juni, men her blev punktet udsat. At et punkt bliver udsat, skyldes ofte, at udvalget ikke var tilfredse med udkastene fra forvaltningen. En sammenligning viser, at det særligt er et ord, politikerne mente, skulle ændres.
I udkastet 6. juni stod: ”Byrådet opfordrer projektudviklerne til at involvere borgerne……”
I det vedtagne står: "Byrådet forventer, at projektudviklerne involverer borgerne…..”
Det er dette skifte i ord fra ”opfordrer” til ”forventer”, som fortjener stor ros. Et klart signal til omverdenen om, at byrådet i Frederikshavn mener det alvorligt. Dette ordskifte giver samtidig borgerne i lokalområderne noget at have deres forventninger i.
Lokalområderne kan nu se frem til ”en god dialog om placering, udformning og lokal værdiskabelse”. Fremhævning af ”lokal værdiskabelse” er ikke min, men er brugt i strategien.
Med ”forventer" placerer byrådet også fra 12. august initiativet til dialog hos projektudviklerne. Det er en fair og rimelig forventning. Hele strategien, som er prisværdig kort, kan læses her.
Jeg har tidligere omtalt tænketanken KRAKAs rapport ”10 GIGA på tavlen”, hvor det fremgår at:
Citat side 47:
”VE-opstillere opnår en årlig besparelse på 495.000 kr. pr. MW for vindmøller og 159.000 kr. pr. MW for solceller, når VE opstilles på land i stedet for på havet. Da afregningsprisen for strøm produceret på land og hav er cirka ens, ender besparelsen som højere overskud for VE-opstillerne.
Det er kun meget rimeligt, at investorerne deler denne besparelse med de lokalområder, der skal være værter til disse anlæg. Investorerne er trods alt uindbudte gæster i lokalområderne. Ofte bliver disse uindbudte gæster i 25-30 år. Tænk også på, at ovennævnte besparelser reelt er et ekstra ordinært overskud, som investorerne har ud over det normale overskud.
I de 12 år, jeg sad i byrådet, resulterede lokal borgermodstand mod vindmøller i, at stort set alle forslag til opstilling af vindmøller blev afvist. Denne modstand skyldtes alt overvejende, at investorerne ikke gennem dialog, lokal inddragelse og lokal værdiskabelse sikrede sig tilslutning fra det store tavse flertal.
Hvis det ikke skal gentage sig, skal vi have aktiveret dette store tavse flertal. Et flertal, som kan se fornuften i at redde klimaet og det deraf nødvendige værtskab, hvis man samtidigt sikrer en lokal værdiskabelse som kompensation for værtskabet. En lokal værdiskabelse, som kan have mange udformninger, som det også fremgår at strategien. Den økonomiske ramme bør tage udgangspunkt i KRAKAs rapport og ikke mindst komme til udtryk i alle 25-30 år.
Der er på landsplan heldigvis flere og flere eksempler på lokal værdiskabelse betalt af investorerne direkte til lokalområderne.
Hvis ikke vi sikrer os opbakning fra det tavse flertal, vil de få højtråbende modstandere igen kunne sætte dagsordenen og forhindre vedtagelsen af lokalplanerne for energiparkerne i byrådet. Det gælder ikke mindst i 2025, hvor der er valg til byrådet.