Gå til hoved-indhold
03. juni 2024 - kl. 11.06

Solid vækst i Frederikshavns maritime klynge

  • 1 af 1
    Fra venstre ses Dennis Thordal Lavrsen, Scanel, Johnny Hauberg, Hytek, Lars Fischer, Orskov, Vagner K. Jensen, Norisol, Kim Bengtsen, VMS Group, Jens Peter Faldt, ME Production, Thomas Leander, MAN, René Thorhauge, Soft og Teknik.
Af: Michael Frederiksen

Otte af Frederikshavns stærke, maritime virksomheder slår i disse år alle rekorder. De tjener penge som aldrig før og ansætter på livet løs. Tilsammen tegner de sig for nu 1.612 lokale arbejdspladser, er med til at sikre nordjysk vækst og gør de dygtige, danske medarbejderes kompetencer kendt verden over.

- Vi er faktisk ret stolte af det, vi laver, og de resultater, vi skaber. Vores medarbejdere er nogle af landets - og verdens - mest kompetente, hårdtarbejdende og fleksible folk, og uden dem var vi slet ikke der, hvor vi er er i dag, lyder det fra de otte nordjyske virksomhedsledere med benene solidt plantet på havnefronten i Frederikshavn, men med blikket vendt mod hele verden.

Hver eneste dag går flere hundrede mænd og kvinder i blå kedeldragt eller hvid skjorte på arbejde i Frederikshavn. De bliver flere og flere, og de har alle det til fælles, at de arbejder i en af Frederikshavns stærke maritime servicevirksomheder. Virksomheder, der med et lokalt afsæt i Nordjylland når ud til hele verden med produkter og ydelser, der gør Danmark kendt for at levere kvalitet, baseret på stærke, faglige kompetencer og en høj grad af fleksibilitet. Nøglefaktorer, der er altafgørende i en branche, hvor prisen på et skibs nedetid kan tælles i millioner af dollars.

For tiden fylder det en del i den offentlige debat, at Frederikshavn Havn er endt i problemer efter flere år med en presset økonomi. Men bag den fortælling findes der en helt anden virkelighed, som fylder langt mere for de mange hundrede medarbejdere, der hver dag yder deres ypperste i de maritime virksomheder, der har en tilknytning til havnen.

De seneste år har den maritime servicebranche haft medvind. I Frederikshavns maritime klynge har det betydet flere ansatte, større ordrer og nye markeder. Flere af virksomhederne har afleveret rekordregnskaber og rider i disse år på en bølge af fremgang og succes.

Det gælder både det igennem 66 år familieejede reparationsværft Orskov Yard A/S med 225 medarbejdere samt den maritime servicevirksomhed VMS Group A/S, der i 2001 blev stiftet af ejeren Morten Vestergaard og i de mellemliggende år er vokset fra to til 350 ansatte på verdensplan.

Også ME Production A/S, der producerer og udvikler blandt andet hybridgear, røgrensningsanlæg og andre nye teknologier til at reducere drivhusgasser, har netop afleveret sit hidtil bedste regnskab i virksomhedens 10-årige historie og etablerer snart en serviceafdeling i Den Mexicanske Golf.

Soft og Teknik A/S, der blandt andet leverer bæredygtige løsninger inden for energi og miljø, har udvidet og fordoblet sine produktionsfaciliteter og har i de seneste år udvidet arbejdsstyrken, så man nu er oppe på over 100 medarbejdere. Virksomheden har indtaget nye markeder i Sverige, Tyskland og Grønland og forventer, at omsætningen mere end fordobles fra regnskabsåret 22/23 til 23/24.

Scanel International A/S har siden virksomhedens start i 1991 haft en vedvarende vækst og har forlængst sikret sig en position som en ledende leverandør af integrerede tekniske løsninger til marine-, industri-, vind- og olie/gas-sektorerne. Med kernekompetencer indenfor design & engineering, projektledelse, elinstallation, kontrolsystemer og mere har Scanel opbygget et solidt ry på det globale marked, hvor virksomheden er anerkendt for sin forpligtelse til kvalitet, miljø og arbejdsmiljø, garanteret via flere relevante ISO-certificeringer. En central del af virksomhedens strategi er at tiltrække, udvikle og fastholde dygtige medarbejdere med de rette kompetencer gennem løbende uddannelse og kompetenceudvikling.

Norisol, der er totalleverandør til marinebranchen og udfører alt lige fra teknisk isolering til indretning på skibe, er blandt andet også leverandør til Novo Nordisk og oplever for tiden stor vækst. Norisol, der er kendt for at være en lokalt forankret virksomhed, gør meget ud af at ansætte lærlinge og tager, ligesom de syv andre virksomheder, sin del af ansvaret for at sikre kvalificeret arbejdskraft i Frederikshavn.

Også Hytek A/S er de senere år vækstet væsentligt på alle arbejdsområder og har løbende rekrutteret flere nye medarbejdere. Virksomheden har ekspertviden i hydrauliske-, smede- og mekaniske løsninger og har specialiseret sig i salg, renovering og overhaling af marinekraner, samt 1- og 5-års syn af kraner, redningsbåde og davider. Sidste år udvidede virksomheden sine faciliteter på havnen i Frederikshavn med nyt montage-, konstruktions- og smedeværksted samt en stor opgradering af kontor- og velfærdsfaciliteterne.

I det hele taget går det forrygende i Danmarks måske stærkeste maritime klynge, bestående af virksomheder, der på mange måder har tråde tilbage til dén tid, da Frederikshavn husede en stolt og hæderkronet værftsindustri. I dag trækker de maritime virksomheder på de kompetencer og den faglighed, som området har været kendt for igennem årtier.

De lokale og regionale uddannelsesinstitutioner som den tekniske skole EUC Nord og det maritime uddannelsescenter MARTEC understøtter den positive udvikling ved at udvikle og tilbyde relevante uddannelsesretninger. I Frederikshavn kan du tage en maritim studentereksamen og siden uddanne dig til for eksempel skibsmontør, elektriker, skibsingeniør, smed eller maskinmester. Faggrupper, der er stadig større rift om, for uden dygtige og velkvalificerede medarbejdere kunne Frederikshavns maritime virksomheder ikke præstere det, de formår at gøre i dag.

Selv om de otte virksomheder repræsenterer hver deres faglighed og spidskompetencer, der nogle gange overlapper hinanden i et konkurrencepræget marked, har de en grundlæggende forståelse for at stå sammen, når det gælder. Derfor har man i Frederikshavn stærke traditioner for samarbejde og fælles fodslag. Det gælder for eksempel, når flere af virksomhederne slår sig sammen om en fælles præsentation på nogle af verdens største, maritime messer, eller som nu, hvor der står blæst om havnen, som er et uundværligt fælles omdrejningspunkt for de otte virksomheder.

Men det stopper ikke viljen til vækst, og som de siger i Frederikshavn: Havnen og alle dens faciliteter ligger der jo, det er ikke sådan, at kajen pludselig bliver sat på pontoner og sejlet væk, og skibe fra hele verden lægger stadig til.

Så der arbejdes som aldrig før på og omkring havnen i Frederikshavn. En analyse viste allerede i 2016, at op mod hver femte arbejdsplads i Frederikshavn Kommune var forbundet med den maritime branche. De seneste år har alene de otte virksomheder tilsammen ansat flere end hundrede nye medarbejdere og tegner sig i dag samlet for en omsætning i milliardklassen, ligesom de har sat deres hjemby på verdenskortet med datterselskaber og afdelinger i Sverige, Norge, England, USA, Brasilien, Namibia, Mellemøsten, Malaysia og Kina.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...