Analyse: Er byrådsvalget 2025 det mest uforudsigelige i mange år?
Man kan ikke sige, at det er kedeligt, det der foregår i Frederikshavn Kommunes byråd! Med præcis et år til næste valg er der udsigt til et byrådsvalg 18. november 2025, der kan blive det mest uforudsigelige i mange år. I denne artikel ser jeg frem mod byrådsvalget i 2025.
Siden Birgit S. Hansen forlod borgmesterstolen, hvor hun har siddet solidt og sikkert gennem flere byrådsperioder, er ballet for alvor åbnet. Det har været Birgit S. Hansen, der satte dagsordenen, og nu må alle partier overveje, hvordan de bedst udnytter den nye situation. Der er mange vælgere, der skal finde en ny kandidat at stemme på til valget, så hvad gør de 13.230, der satte kryds ved Birgit S. Hansen i 2021?
Kamp mellem S og SF?
Det er tydeligt, at SF med Christina Lykke vejrer morgenluft – senest gik de imod socialdemokraterne i den såkaldte ”lydfilssag” om Frederikshavn Havn. Og folkesocialisterne har udråbt Christina Lykke til borgmesterkandidat samtidig med, at hele to byrådsmedlemmer har skiftet S ud med SF inden for kort tid.
SF er i klar fremgang på landsplan, og det kommer også til at smitte af til byrådsvalget, hvis den tendens holder. Men man skal også passe på med at overføre landsresultater til Frederikshavn. Til europaparlamentsvalget 2024 blev SF størst på landsplan, men i Frederikshavn Kommune fik Socialdemokraterne over dobbelt så mange stemmer som SF. Træerne gror ikke ind i himlen.
Birgit S. Hansens afgang kommer ikke til at ændre på, at Socialdemokratiet med meget stor sandsynlighed bliver det største parti til byrådsvalget igen. Det har de været ved alle valg siden kommunesammenlægningen, og partiet har bare en solid base i kommunen. Det kan dog nok blive svært for dem at få 18 mandater og absolut flertal igen. Tilbage i 2009 fik S blot 11 mandater og var kun ét mandat større end det næststørste parti (Venstre, red.).
Socialdemokratiet er før første gang i mange år presset. Det er tydeligt, at der er uro internt i partiet, særligt Martin Tøttrup Kelkelund og Tina Kruckows udmeldelse tyder på et parti, hvor den stærke leder har forladt skuden.
Tina Kruckow smækkede eftertrykkeligt med døren og kaldte bl.a. S lige så kontrollerende som Jehovas Vidner. Av. Omvendt er der måske også lidt lettelse i S over, at taberen fra kampen om borgmesterkandidaturet nu ikke længere sidder tilbage i byrådsgruppen.
Selvom Erik Kyed Trolle efter en periode uden for S-gruppen nu er vendt tilbage, så ændrer det ikke på, at partiet er to mandater nede i forhold til valgresultatet i 2021. Spørgsmålet er, om der er flere på vej fra S til SF, og om S ligefrem kan miste deres absolutte flertal allerede i denne periode? Måske sidder nogen i den socialdemokratiske gruppe også og overvejer, om deres chance for genvalg bliver større ved at skifte til SF?
Karsten Thomsen er blevet borgmester, men det er Anders Brandt Sørensen, der er S-borgmesterkandidat næste år, og han sidder ikke i byrådet i denne periode. Det er en speciel situation. Karsten Thomsen er på en svær opgave, og den seneste tids uro vidner om, at han (endnu) ikke har fået styr på tropperne.
Hans rolle som "midlertidig borgmester" kan gøre det svært at lede gruppen og byrådet, og han er reelt i fare for at blive en for form for det, man i amerikansk politik kalder en "lame duck", altså en leder, der er handlingslammet, fordi alle sidder og venter på den nye ledelse – her er ét år lang tid.
S har fortsat gode kort på hånden, men deres succes afhænger af, om det lykkes at genskabe ro og stabilitet. Det kan også blive afgørende for partiet, hvordan vælgerne opfatter sagen om Frederikshavn Havn. Jeg tror, at mange vælgere har svært ved at gennemskue, hvad der er op og ned, men uanset hvad er usikkerheden omkring sagen næppe en fordel for S, der sidder på magten. Lige så interessant bliver det at se, hvordan vælgerne og kollegaerne i de andre partier tager imod Anders Brandt Sørensen som den nye borgmesterkandidat fra S, og om han kan løfte arven fra Birgit S. Hansen.
Selvom S er favorit til at blive det største parti, er det ikke ensbetydende med, at de får borgmesterposten. Spørg bare Erik Sørensen – og her spillede SF en central rolle, da de med et kanonvalg i 2009 fik fem mandater og gjorde Lars Møller fra Venstre til borgmester, selvom der var rødt flertal.
Hvis Christina Lykke vil sætte sig i borgmesterstolen, så skal hun nok have overbevist nogle af de borgerlige partier til at støtte hende, for jeg vil se det, før jeg tror på, at S i Frederikshavn Kommune gør en SF’er til borgmester. S har ét succeskriterium, og det er borgmesterposten. Det kan blive nogle spændende dage med konstituering efter valget.
Ballade i blå blok?
Præcis som i Folketinget ser det svært ud med samling i blå blok, og der er ikke meget, der tyder på, at de blå partier skulle kunne finde sammen, selv hvis der på mirakuløs vis skulle opstå et blåt flertal efter valget. Særligt Venstre og Konservative har valgt to helt forskellige strategier i denne byrådsperiode.
Venstre er på tydelig kollisionskurs med Socialdemokratiet og - vil nogen nok sige – resten af byrådet. Tiden vil vise, om vælgerne belønner den kurs, der giver omtale og kant, eller om balancen er tippet. Hvis undersøgelsen af Frederikshavn Havn ender med at give Venstre medvind, så kan de dog stå med gode kort på hånden. Venstre er omvendt stærkt udfordret af dårlige meningsmålinger på landsplan, og i byrådet er de også skrumpet i denne periode, hvor Peter Sørensen har forladt skuden for at blive løsgænger.
Spørgsmålet er, om V fortsat er førsteudfordreren til S? Partiet har været igennem et kampvalg om borgmesterkandidaten, hvor relativt ukendte Jon Andersen slog byrådsmedlem Lone Haugaard. Var det et signal fra baglandet til byrådsgruppen? Det er svært at gennemskue. Uanset hvad så har de et stort arbejde foran sig, hvis de skal gøre sig forhåbninger om, at Jon Andersen kan blande sig i kampen om at blive borgmester. Omvendt har han muligheden for at markere sig som et nyt pust helt udefra.
Modsat Venstre har de konservative ført en samarbejdskurs med Birgit S. Hansen. Det er som sådan ikke nyt, for da Peter E. Nielsen, der siden direkte skiftede til S, var leder af de konservative, var samarbejdet også tæt. De konservative har i denne periode kaldt venstre for et ”balladeparti”, og de markedsfører sig som borgerlige stemmer, der arbejder. Det må bero på en klar analyse af, at vælgerne ønsker samarbejde, men kan de borgerlige vælgere også synes, at det samarbejde kan blive for tæt? Det må tiden vise.
Og hvad med Danmarksdemokraterne? De må have et stort potentiale for at indhøste mange stemmer ved næste valg, hvor de for første gang er på stemmesedlen. Ved folketingsvalget i 2022 fik partiet 17 procent af stemmerne i Frederikshavn Kommune. Til sammenligning fik Venstre 12,5 procent og de konservative 3,7 procent. Danmarksdemokraterne kan blive en stor joker til byrådsvalget, hvis de kan hente et tilsvarende antal stemmer her, svarer det til op mod fem mandater.
Og så skal vi jo heller ikke glemme, at der er mange flere partier, som også kan komme til at spille en rolle ved valget, men det må vi se nærmere på, når vi kommer tættere på valget. Byrådsvalget 2025 er uforudsigeligt, og det er alt for tidligt at sige noget håndfast endnu - bortset fra at det bliver rasende spændende at følge!
_______
Anders Broholm er Kanal Frederikshavns politiske analytiker og er med til at dække byrådsvalget 2025. Han er tidligere byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune, men er i dag ikke politisk aktiv og heller ikke medlem af noget parti.