Jesper Thörnberg den store helt, da White Hawks igen vandt efter straffeslag

• 1 af 1
    Tadeas Galansky stod igen en stor kamp i White Hawks-målet.
Af: Michael Frederiksen

For første gang i denne sæson lykkedes det i aften Frederikshavn White Hawks at vinde to kampe i træk i Metal Ligaen. 1222 tilskuere var på plads, da høgene besejrede Esbjerg Energy med 4-3 efter straffeslag. Jesper Thörnberg blev den store helt med to mål på straffeslag.

White Hawks førte 3-0 i aftenens kamp, men det lykkedes ikke at vinde i ordinær tid. Det har høgene ikke gjort på hjemmebane siden 5. januar 2024, hvor Rødovre blev besejret med 3-2.

White Hawks havde netop Jesper Thörnberg tilbage i startopstillingen for kun femte gang efter sommerens skifte fra Herning Blue Fox, hvor svenskeren blev noteret for 69 point i 57 kampe. Året inden lavede han 50 point i 53 kampe for Odense Bulldogs. Det er virkelig stjernespilleren, der er store forventninger til i Frederikshavn, og dem indfriede svenskeren i straffeslagskonkurrencen.

Jesper Thörnberg gled direkte ind i førstekæden sammen med Christopher Frederiksen og Thomas Spelling. Det gav en andenkæde med Alexander Lunsjö - matchvinder fredag aften i Rungsted - Todd Winder og Mikkel Bertelsen. I tredjekæden spillede Gorm Topholt, Thomas Søndergaard og Mikkel Skov. Fredag havde cheftræner Fredrik Johansson kun 15 markspillere til rådighed. I aften var Jacob Møller Jensen og Johannes Borup at finde i "fjerdekæden".

På skadeslisten er fortsat kaptajn Fredric Andersson, Jared Freadrich og Sebastian Holm.

White Hawks producerede stort set intet offensivt i kampens første 20 minutter, men førte ikke desto mindre 1-0 på en scoring, som Thomas Spelling satte ind. Esbjerg ville ekspedere pucken væk bag eget mål, men pucken ramte Christopher Frederiksen og røg vinkelret ud til en helt fri Thomas Spelling. Han udnyttede flot den pludselige chance i tiden 13:26.

Thomas Spelling havde 20 sekunder tidligere høgenes første afslutning inden for målrammen, men det var dog et skud, som mere mindede om en tilbagelægning. Enkelte tilskuere klappede hånligt. De var utilfredse med, at der skulle gå så længe, før skudstatistikken fortalte om en WH-afslutning.

White Hawks havde endda haft to powerplay, men det lykkedes slet ikke at få sat spillet ordentligt op. Tværtimod havde Esbjergs topscorer, Grayson Downing, en friløber i undertal, men Tadeas Galansky reddede flot. Han var bedste frederikshavner i første periode, hvor gæsterne havde flere store chancer, blandt andet de tidligere WH'ere Aleksi Halme og Rasmus Bjerrum.

På minussiden noterede vi også flere farlige fejl af WH i egen zone. Alexander Lunsjö lagde for, og det kostede en udvisning til Mads Falborg  Iversen. Senere sløsede Thomas Spelling. Det er den type af fejl, som skal minimeres, specielt når det kniber i offensiven.

Vestjyderne blev ramt af endnu en udvisning med godt et minut tilbage af første periode. Her lykkedes det trods alt høgene at få bygge spillet op, men stadig ingen afslutninger, som testede Nicolaj Henriksen i Esbjerg-målet.

Mål: 1-0. Skud: 3-11.

Anden periode var langt mere underholdende, og allerede efter godt et minut var Mikkel Bertelsen tæt på at øge føringen til 2-0, men Nicolaj Henriksen reddede to gange fra tæt hold.

Men i tiden 21:52 lykkedes det for hjemmeholdet at score i et breakaway, hvor de hvidblusede var 3 mod 1. Mikkel Bertelsen afleverede ind midt foran mål til Todd Winder. Han fik dog ikke kontrol over pucken, der i stedet for havnede hos Alexander Lunsjö, som scorede. Høgenes nye svensker ligner altså en klar forstærkning. En målscorer, som er dygtig på skøjterne.

Midtvejs blev det også 3-0. Den hårdt arbejdende tredjekæde anført af Thomas Søndergaard og Gorm Topholt holdt pucken inde i Esbjergs zone, og belønningen sørgede Mads Falborg Iversen med en afslutning højt i målet. 3-0. Søndergaard og Topholt er blandt Metal Ligaens laveste spillere, men de er nogle af de største fightere.

Scoringen udløste en Esbjerg-timeout, som klart vækkede vestjyderne. De pressede hårdt på i den resterende del af anden periode. Efter et stolpeskud kom reduceringen i tiden 36:06. Rasmus Bjerrum passerede velspillede Tadeas Galansky.

Det blev ikke scoret flere mål i anden periode.

Mål: 3-1. Skud: 16-20. En statistik, som viser, at høgene efter den tamme første periode var markant stærkere fra det 21. til 40. minut.

Tredje periode begyndte med en fin mulighed til den tidligere WH'er Lucas Andersen ved bageste stolpe, men han ramte ikke målet, og kort tid efter reagerede Tadeas Galansky lynhurtigt, da et skud fra blå linje blev rettet af.

Spillet i egen zone efterlod set med WH-øjne meget tilbage at ønske i denne fase af kampen, og det gav naturligvis Esbjerg ekstra blod på tanden.

Set i det lys var det ikke overraskende, at Esbjerg reducerede i tiden 45:34. Tæt trafik foran målet gjorde, at Tadeas Galansky ikke så Andreas Grundtvig afslutning.

Puha, White Hawks smed en 2-0-føring væk i fredags. Og nu pressede Esbjerg hårdt på for at gå fra 0-3 til 3-3. Kort efter reduceringen blev WH's Jesper Thörnberg udvist. Der manglede 13 minutter. Høgene var trykket totalt i bund. Tadeas Galansky reddede igen og igen.

En tåbelig udvisning til gæsternes Lucas Andersen tog lidt af presset.

Mens White Hawks var i overtal, fulgte nye fejl i WH's egen zone, og pludselig var Juuso Walli helt alene. Galansky klarede mesterligt, og returen boksede Christopher Frederiksen væk, netop som pucken var ved at flyve over stregen.

Endnu en Esbjerg-udvisning gav kortvarigt hjemmeholdet chancen 5 mod 3. I spil 5 mod 4 var Todd Winder nærgående, men stadig "kun" 3-2 til Frederikshavn med syv minutter tilbage af kampen.

Esbjerg jagtede udligningen. Topscorer Grayson Downing havde en fin chance med to minutter igen. Nu tog gæsterne Nicolaj Henriksen ud, og i tiden 58:32 faldt udligningen. Philip Larsen satte punktum for et flot angreb, hvor Tadeas Galansky var chanceløs.

Surt show for høgene at smide en føring på 3-0.

3-3 efter ordinær tid. Skud: 21-33.

I den forlængede spilletid havde begge hold gode chancer. Alexander Lunsjö noterede sig for to af hjemmeholdets bedste muligheder. Men ingen mål. Straffeslag skulle afgøre tildelingen af det sidste point.

Her scorede begge hold én gang på deres tre forsøg. Jesper Thörnberg sendte med sine skarpe driblinger Nicolaj Henriksen ud i pølsevognen. Han fik derfor chancen igen på hjemmeholdets fjerde straffeslag, og igen viste svenskeren overlegenhed i denne disciplin.

4-3 til Frederikshavn White Hawks. Det kunne tilskuerne lide, ja, det virkede faktisk som om, at de havde glemt alt om, at høgene smed en sikker føring på 3-0 væk.