Floorball: Dansk VM-succes i Singapore er på spillernes egen regning
VM i floorball for kvinder i Singapore. Det lyder som den rene luksus, men faktum er, at VM-eventyret koster hver spiller over 20.000 kroner. I morgen skal Danmark overraskende spille VM-kvartfinale mod Tjekkiet, men det var tæt på, at de otte Blackhawks-spillere aldrig fik muligheden for at deltage i VM.
For mindre end et år siden stod det danske damelandshold over for en alvorlig trussel om nedlæggelse på grund af økonomiske problemer i Floorball Danmark. VM-kvalifikationen i Letland hang i en tynd tråd.
Trods den dårlige økonomi lyttede forbundet til spillere og de store pigeklubber i Danmark om, at det vil være katastrofalt at nedlægge damelandsholdet, blive økonomisk straffet og udelukket i en periode. Det blev derfor besluttet at forbundet ville fortsætte damelandsholdet, hvis det kunne drives 100 procent med egenbetaling.
Forbundet valgte i januar at ansætte en midlertidig landstræner og samle et landshold, der i første uge af februar skulle deltage i VM-kvalifikationen i Riga. De spillere, der blev udtaget, fik sammen med udtagelsen et girokort for at blive udtaget. Ud af de 16 spillere var der også dengang otte fra Blackhawks.
Danmark kvalificerede sig, og nu stod forbund og spillere over for en ny udfordring. Der skulle opbygges et nyt landshold, der skulle ud og bide skeer med de store nationer i Singapore, og blev man udtaget til landsholdet, skulle man selv betale for turen og samlingerne op til VM.
Kort før sommeren 2023 blev den lokale Blackhawks-træner Søren Frederiksen præsenteret som landstræner. Han skulle bygge et hold og en stab op på rekordtid. Ud fra resultaterne til dette VM - ikke mindst onsdagens sejr over Norge og dermed en plads blandt verdens otte bedste hold - må man sige, det er lykkedes.
Alle samlinger op til VM og turen til Singapore betaler spillerne selv - med undtagelse af et tilskud fra Floorball Danmark. Et tilskud, der matcher den bøde, man ville have fået, hvis Danmark undlod at sende et hold til VM.
Pigerne har valgt til samlinger at bo på skoler, sove på luftmadrasser, selv fikse mad og få hjælp af de klubber, hvor samlingerne har været for at holde budgettet nede. Nogle af pigerne har endda fundet sponsorer til holdet. Ovenstående er vilje og dedikation til en sport, man brænder for, og der er stadig plads til reklamer på tøjet.
Ud over de otte Blackhawks-spillere og cheftræner Søren Frederiksen er Jakob Buhrkall med som massør. Han er født og opvokset i Sæby og har undervist på Nordjylland Idrætsefterskole Stidtsholt, hvor hans var var forstander i den del år.
- Jeg har desuden boet på Vibevej i Frederikshavn og har den dag i dag stadig sommerhus i Sæby, men jeg flyttede til Jægerspris for mange år siden, da jeg endte med at være eneste, der var tilbage i det kollektiv, jeg boede i, griner Jakob Buhrkall.
Både Jakob Buhrkall og Søren Frederiksen var i øvrigt med damelandsholdet til VM i Singapore for 19 år siden. Dengang var Søren Frederiksen holdleder, og det år var der også otte lokale spillere fra Frederikshavn på det danske landshold.