Forslag fra Venstre om søskendegaranti fik hård medfart i byrådssalen
Et clash mellem den virkelige verden og regler i Frederikshavn Kommune havnede i går på byrådets dagsorden, og et flertal på 23 ud af 29 byrådsmedlemmer stemte for at følge de nuværende kommunale regler, mens kun Venstres fem medlemmer stemte for partiets eget forslag om at indføre søskendegaranti. Det vil sige, at forældre har krav på at få deres barn på en folkeskole, hvis barnet i forvejen har en søster eller bror indmeldt på skolen - også selvom barnet ikke bor i Frederikshavn Kommune.
I år er der konkret på Torslev Skole i Østervrå blevet afvist tre børn, idet 0. klasse er på 25 børn. Der er tale om et barn fra Hørby/Dybvad Skoledistrikt, et barn, der bor i Hjørring Kommune, og et barn, der bor i Brønderslev Kommune. Alle tre børn har søskende på Torslev Skole.
I 0. klasse er der maksimum 26 børn. Skolelederen har mulighed for at afvise børn udenfor distriktet ved 25. og 26. barn under hensyn til "risikoen" for, at der måtte komme yderligere børn til i løbet af skoleåret.
- Venstre har den grundlæggende holdning, at vi skal sikre familiernes tryghed - ikke mindst når det gælder skolestart. Vi siger, vi vil være en attraktiv kommune og tiltrække nye borgere. Lad os nu handle på det i stedet for kun om at tale om det. Nogen vil sige, at det koster 700.000 kroner at oprette en ekstra klasse, og det har vi ikke råd til. Venstres holdning er, at vi ikke har råd til at lade være. Den omtale, som disse afvisninger har skabt, er gift for kommunen, sagde Lone Haugaard (V) på onsdagens byrådsmøde.
Venstre ønskede ikke, at byrådet foretog konkret sagsbehandling. Målet var at samle flertal for en drøftelse af de generelle regler i hele Frederikshavn Kommune.
- Skal vi have ændret reglerne? Vi er klar over, at Børne- og Ungdomsudvalget kæmper for at få enderne til at må sammen, men måske skal pengene komme fra en anden kasse, påpegede Lone Haugaard.
Det kræver en ændring af Styrelsesvedtægten, hvis Venstres forslag skal vedtages, og netop Styrelsesvedtægten har Børne- og Ungdomsudvalget allerede besluttet at kigge nærmere på.
Christina Lykke (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget, var derfor synligt irriteret over, at Venstre i aftes rejste sagen i byrådet.
- Vi har allerede besluttet, at vi skal have en temadrøftelse i Børne- og Ungdomsudvalget, og derfor undrer det mig, at sagen nu kommer i byrådssalen. Sagen skal belyses mere grundigt, end Venstre gør her. Kom nu med en seriøs sagsbehandling. Hvad er det så, vi ikke skal bruge penge på? Vi er nødt til at se på fordele og ulemper samt økonomiske konsekvenser, pointerede Christina Lykke.
Den holdning bakkede Maria Dorf (A) op.
- Lone Haugaard siger, det også handler om bosætning, men familierne flytter altså ikke til Frederikshavn Kommune, fordi de får deres børn ind i den ønskede skole. Sagen er, at en ekstra klasse vil betyde, at der er færre penge til alle andre børn i kommunen, hvis forældre er skatteborgere her, sagde Maria Dorf.
Lone Haugaard lagde ikke skjul på, at hun var frustreret over den manglende lyst til at handle.
- Det her handler altså om, hvordan vi fremstår som kommune, og derfor er byrådet det rigtige sted at drøfte spørgsmålet. Vi skal behandle mennesker ordentligt - også dem, som kommer udefra. Vi skal være imødekommende over for alle mennesker, der viser interesse i vores kommune, lød det fra Lone Haugaard.
Jens Nygaard (DD) undlod at stemme. Resten stemte imod Venstre forslag.