Styrke og sammenhold: Økonomisk styrke – vækst igennem erhvervsvenlighed
Borgmesterkandidat Anders Brandt Sørensen (A) har skrevet dette indlæg: Det er altid vigtigt for alle kommuner at fokusere på økonomisk vækst. Fremdrift for virksomhederne skaber arbejdspladser, og arbejdspladser skaber tilflytning. Det lokale økonomiske råderum stiger, og vi står mere robuste i forhold til vores fælles udfordringer.
Vi har heldigvis mange gode virksomheder i Frederikshavn Kommune, som er med til at skabe vækst. Vi har også en mangfoldighed af virksomheder i kommunen.
Virksomheder har brug for mange ting. Det, vi som kommune kan hjælpe med, er udviklingsmuligheder for virksomhederne samt arbejde for, at klynger af lignende virksomheder kan blive tiltrukket til kommunen.
Det fører frem til det, vi alle sammen går rundt og siger, vi gerne vil være: Erhvervsvenlige. Jeg tror desværre, vi har været lidt mindre flittige med at forsøge at definere, hvad vi egentlig mener med erhvervsvenlighed, end vi har været med at bruge ordet. Jeg vil forsøge at komme med en definition af, hvad jeg mener er erhvervsvenlighed – og hvad jeg mener ikke er det.
En erhvervsvenlig kommune er en kommune, som udviser rettidig omhu. Ligesom alt andet vigtigt her i tilværelsen skal erhvervsvenligheden planlægges ordentligt. Vi skal som byråd udstikke en retning for, hvilke virksomheder vi vil satse på i kommunen, og hvilke vi tænker ligger lige så godt andre steder.
Vi har vores styrkepunkter, som vi alle kender til hudløshed. De styrkepunkter skal vi arbejde videre med og sørge for, at der er langtidsplanlagt for netop denne type virksomheder. Og det er rent faktisk nemt og ligetil: Udlæg arealerne og planlæg for det, vi satser langsigtet på. Det giver investeringssikkerhed for nuværende og kommende virksomheder.
En erhvervsvenlig kommune er derimod ikke en kommune, som bryder lovgivningen for at ”hjælpe” virksomheder – for at virksomheden efterfølgende blot opdager, at virksomhedens egen planlægning og investering styrter i grus på grund af bristede forudsætninger.
Derfor er seriøsitet – også på dette område – essentielt.
En erhvervsvenlig kommune er en kommune, som hjælper virksomhederne med den jungle af regler, direktiver og forordninger, som der skal leves op til. For større – og her mener jeg rigtig store – virksomheder er den slags måske ikke et problem. Men for mindre og mellemstore virksomheder kan det være en kende bøvlet at skulle håndtere mere eller mindre indlysende lovgivning for at få lov til at gøre det, virksomhederne er bedst til: Drive en forretning.
Det er her, kommunen skal være erhvervsvenlig. Vi skal være eksperterne på den bøvlede lovgivning og udlægge, byggemodne og garantere, at virksomhederne kan leve op til alle regler i bogen. Og vi skal løse bøvlet for virksomhederne – på lovlig vis. En erhvervsvenlig kommune påpeger ikke blot problemet. En erhvervsvenlig kommune afhjælper problemet, når det er muligt inden for rammerne.
En erhvervsvenlig kommune er derimod ikke en kommune, der overlader bøvlet til virksomhederne og undlader at træde til med assistance i den indledende planlægnings- og byggeproces. En erhvervsvenlig kommunes opgave slutter ikke ved et grundsalg. Der begynder den rent faktisk først.
En kommune har ikke magten til at ændre lovgivningen – det kan alene Folketinget. Men vi har magten og ressourcerne til at sætte os ind i lovgivningen og hjælpe virksomhederne med at passe ind i den. Og hvis vi er bedre til den del end andre kommuner, så bliver vi taget seriøst af seriøse virksomheder.