Enlige fik inspiration fra Hjerteforeningen til sund mad
Hjerteforeningen Sæby har i samarbejde med kursusleder Elsa Toftelund afviklet fire aftener, hvor 14 engagerede deltagere - 13 damer og en mand - har lavet spændende hverdagsmad med kylling, fisk, flæsk og en aften med vegetarmad.
Alle gik til madlavningen med iver. Elsa Toftelund kunne næsten ikke nå at omtale de enkelte retter, før deltagerne var i gang med forberedelsen.
Idéen med kurset er at inspirere enlige til at lave spændende og daglig mad ud af nogle gode råvarer tilpasset årstiden. Råvarer, som normalt ikke er kommet med i indkøbskurven, men som ved nærmere kendskab kan give lyst til at lave sund, god og anderledes mad, selvom man er enlig.
Selvom der er lagt vægt på "hverdagsmad", er den mad, som deltagerne har lavet, absolut også mad, man sagtens kan servere for gæster.
Der er udleveret opskrifter på retterne. Opskrifterne er primært fra Hjerteforeningens hjemmeside, som bugner af gode, sunde og spændende madopskrifter. Opskrifter, som er lige til at gå til, og som alle er lavet på basis af gode danske råvarer og ikke mindst råvarer, der kan købes i alle lokale supermarkeder.
Ingredienserne har spændt lige fra kyllingekød, røde linser, chili, løg, masser af grøntsager, oste, pasta, torsk til ansjoser og svinemørbrad med mere. Nogle af ingredienserne har "vakt" opmærksomhed. Vi gætter på, at røde linser og ansjoser kan komme til at være en del af deltagernes indkøb fremover.
Madkurset har primært indeholdt middagsretter og en enkelt lækker og meget sund dessert. Der har også været tid til bagning: Koldhævede gulerodsbrud, knækbrød, bøgedalslapper. Dette har kunnet lade sig gøre, da Elsa Toftelund har forberedt dejene hjemmefra.
Kurset ledes af Elsa Toftelund, som har meget stor erfaring inden for madlavning, og fra Hjerteforeningen Sæby har bestyrelsesmedlemmerne Leif Holm og Merethe Gaardbo deltaget.
Flere af deltagerne har udtalt, at de synes, at kurset har været inspirerende, været med gode råvarer, og det var udfordrende at følge en ny opskrift, spændende med nyt og anderledes mad af almindelige råvarer tilsat andre krydderurter og krydderier, end de plejer at bruge.
Deltagerne Solveig Larsen og Helle Kristensen udtaler endvidere, at de glædede sig til hver gang og ikke mindst: De gik glade hjem hver gang efter at have lavet mad sammen med nye mennesker og også nydt en dejlig aftensmad i et hyggeligt og godt socialt selskab, hvor der blev snakket, grinet og også suppleret med gode egne idéer til madlavning. Det gode fællesskab har betydet meget for deltagerne og specielt også overraskelsen hver gang: Hvad skal vi mon lave i aften?
- Vi er i Hjerteforeningen Sæby meget tilfredse med forløbet, og vi forventer at lave et nyt Madkursus i det nye år. Det bliver annonceret på vores hjemmeside, og der vil tillige blive annonceret i lokale medier. Der er egenbetaling og økonomisk støtte fra Hjerteforeningen, udtaler bestyrelsesmedlem Merethe Gaardbo.