Forårssæson i FOF’s højskoler klar seks steder i Vendsyssel
I FOF’s højskoler i Vendsyssel mødes man om foredrag og højskolesang uge efter uge. Nu er programmet for forårssæsonen klar, og det udbydes med 10 foredrag seks forskellige steder i Vendsyssel, nemlig Frederikshavn, Sæby, Skagen, Brønderslev, Hjørring og Sæsing. Der lægges ud midt i januar.
- Højskoleemnerne er mange og blandede – sang, musik, kunst, historie, kulturmøder, filosofi, samfund, politik – livet hele vejen rundt, lyder det fra skoleleder Kirsten Højrup.
"De uartige kirkelige sanser" er første punkt på programmet. For det står Poul Joakim Stender, præst, forfatter og rejseleder. Vi har flere sanser end fem. Med den sjette sans fornemmer vi en dimension af tilværelsen, der sprænger vores logik og fornuft. Måske er rytmesansen den syvende sans.
Der fortsættes med ”Livet som opdagelsesrejse” ved journalist, historiefortæller og rejseleder Bitten Holmsgaard. På underholdende vis kommer tilhørerne på ekspedition med de allerstørste opdagelsesrejsende fra verdenshistorien. Men man følger også i fodsporene på nogle af de mindre kendte.
Tag med på en fantastisk rejse til en af verdens mest øde egne. Oplev en hverdag med hård frost, vilde dyr og storslået natur. Med smukke billeder, film og røverhistorier får man et unikt indblik i livet på Nordøstgrønlands kyst. Det sker, når Mathis Huse fortæller om sine oplevelser.
”Min far slog min mor ihjel” er titlen på Helle Thorngaard Jessen beretning. En voldsom begivenhed i 1971 blev virkelighed for Helle. Her 50 år efter har hun valgt at dele sin personlige tragedie med offentligheden, så børn og unge i lignende situationer ikke i fremtiden skal tvinges til at tie om deres tab. Hør et foredrag om skyld og skam og fortielser. Nu insisterer Helle T. Jessen på at fortælle om begivenhederne, der gjorde hende forældreløs.
”Fra Københavns Børs og P.S. Krøyers store bestillingsværker” er titlen på kunstformidler fra Skagens Kunstmuseer, Kresten Langvolds, foredrag. Han tager udgangspunkt i et af Krøyers kendteste værker, det store maleri fra Børsen, som netop nu er udstillet i Skagen.
Musikalsk Playmaker og foredragsholder Nicolaj Holmboe kommer med ”Thank you for The Music - fra Waterloo til Avatars”. Foredraget hylder 50-året for ABBA’s store internationale gennembrud i 1974, hvor de med sangen Waterloo vandt Eurovision Song Contest.
Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har en fået en særlig opgave med at forsøge at redde sorthummeren, som lever på stenrevene mellem Hirtshals og Løkken. Det fortæller Natur-Akvariemester ved Nordsøen Oceanarium,Martin Riis, om.
Thomas Mølgaard tager publikum med på en 12.000 km cykeltur gennem Uruguay, Brasilien, Paraguay, Bolivia, Chile og Argentina. Thomas fortæller ukompliceret og direkte om de mange dage med dårlige veje, paradisisk natur og barske levevilkår.
Der sluttes af med rumforskning og klima. I ”Danmark i rummet” fortæller astrofysiker (ph.d.) og chefkonsulent ved DTU Space - Institut for Rumforskning og -teknologi, Michael Linden-Vørnle, om dansk rumforskning. I foredraget høres om nogle af de aktuelle og fremtidige missioner, hvor dansk rumforskning og rumindustri er med på banen.
”HALLO, hvad sker der for klimaet?” lyder det fra meteorolog og foredragsholder Mikael Jarnvig. Jarnvig vil fortælle, hvad der er målt, konstateret og videnskabeligt holdbart. Ud fra videnskabelig viden og prognoser vil han også forklare, hvad der kommer til at ske med vejret i nær fremtid nationalt og internationalt. Hvilke konsekvenser får disse ændringer? Jarnvig fortæller også om årsagerne til klimaændringerne.
Her kan læses mere om programmet: FOF Højskolerne - FORÅR.