Tove træner et Special Olympics-hold i FfI: Vi dyrker sport med et smil
65-årige Tove Varmløse Malmberg er frivillig i FfI Håndbold, hvor hun i år kan fejre intet mindre end 45-års jubilæum. Hun har en enorm passion for håndbold, og FfI har en helt særlig plads i hendes hjerte. Det var nemlig klubben, hun som 20-årig begyndte at repræsentere på divisionsholdet, samtidig med at hun blev frivillig leder i klubben.
Det betyder, at hun siden har været træner for både divisionsholdet og utallige ungdoms- og seniorhold. Hun er i dag træner for FfI’s Special Olympics-hold, som er et hold for alle over 16 år, der har en diagnose.
For Tove er der noget livsbekræftende i at træne mennesker, som har nogle udfordringer, for som hun selv beskriver det:
- Vi har alle en oplevelse af at være en del af noget større.
Tove Varmløse Malmberg er det, man bedst kan beskrive som en vaskeægte ildsjæl. I de seneste otte år har hun været træner for Special Olympics-holdet, der består af seks frivillige trænere og holdledere samt 25-30 spillere, som hver onsdag nyder at træne håndbold.
En af kerneværdierne på holdet er, at sport og håndbold skal være for alle, og aldersgruppen på holdet varierer også fra 16-50 år. De er niveauinddelt i et A-hold og et C-hold, som deltager og konkurrerer i turneringer mod andre hold:
- Vi deltager i turneringer, ligesom så mange andre klubber. Indenfor parasporten starter sæsonen altid med et divisioneringsstævne, hvor hold fra hele landet deltager og bliver inddelt i A, B og C-hold, så man sikrer en vis jævnbyrdighed. Vi var til divisioneringsstævne i Struer i oktober, hvorefter vi var klar til at lade sæsonen starte, forklarer Tove og uddyber:
- Når man træner et Special Olympics-hold, skal man være bevidst om, at det kun er de store klubber, der kan tilbyde denne form for hold. Det vil også sige, at når vi er på udebane, er vi typisk i byer som Aarhus, Skanderborg og Viborg. Normale håndboldhold er jo afsted til kampe hver weekend, men det er vi ikke. Vi tager derimod til stævner fire-fem gange om året, hvor vi spiller tre-fire kampe i løbet af en dag. Jeg er utroligt stolt over, at en klub som FfI har oprettet denne mulighed og tager det sociale ansvar, der er forbundet med det. Det ville jeg ønske, at flere klubber gjorde.
I løbet af sine 45 år i FfI Håndbold har Tove stort set prøvet det hele. Det vil sige, at hun både har været træner for forskellige ungdoms-, senior- og divisionshold, og med sin baggrund som tidligere divisionsspiller kender hun udmærket til det konkurrenceprægede miljø, der er kendetegnet for elitesport. Hun er dog enormt glad for, at hun for otte år siden valgte at blive træner for Special Olympics-holdet, hvor der er en helt anden tilgang til sporten:
- Der er en anden ånd, når vi træner. Jeg har skruet ned for det konkurrencemæssige aspekt i min tid som håndboldtræner til i højere grad at fokusere på, at vi allesammen skal have det godt. Det er vigtigere for mig, end det er at vinde. Det handler vist også om at blive ældre, tror jeg, siger Tove med et glimt i øjet, inden hun fortæller videre:
- Der er en tilgang til sporten i Special Olympics, som ikke findes så mange andre steder. Skulle det ene hold mangle en spiller, gør det ikke noget, de får en spiller fra det andet hold. Det er sport med et smil, men når de er i gang, vil de lige så gerne vinde, som man vil i normalsporten.
Håndbold dyrkes mest af alt på breddeniveau i parasporten, men spillere med udviklingshandicap har ligeledes mulighed for at blive udtaget til Special Olympics-landsholdet, der blandt andet konkurrerer ved internationale stævner som Special Olympics World Games. På det danske landshold findes to spillere, som repræsenterer FfI Håndbold, men på trods af dette understreger Tove tydeligt, at Special Olympics-holdet handler om rummelighed, breddeidræt og det at være en del af et socialt fællesskab.
- På det her hold handler det som træner om at være rummelig, for der er virkelig mange konflikter, vi som trænere jo egentlig ikke har uddannelse til at løse. Ikke desto mindre er jeg er stolt af, at vi inden for de seneste to år har fået 10 nye spillere ind med forskellige udfordringer, og at vi formår at fastholde disse spillere. Det at se de her mennesker – som ellers har deres sociale udfordringer – blive så sindssygt glade og stolte over eksempelvis at score deres første mål, er for mig virkelig livsbekræftende, siger hun og uddyber med et specifikt eksempel:
- Vi har en familie, hvor sønnen startede på vores hold, og i dag spiller begge hans forældre også håndbold i klubben. Det er noget, de har sammen, og de sidder der også stort set hver gang, vores forskellige seniorhold spiller, hvor de hepper og kigger på. Det, at de får lavet sociale fællesskaber og bliver en del af noget større, er bare helt fantastisk.
Udover de turneringskampe, som Special Olympics-holdene spiller i, er der ligeledes et bestemt højdepunkt hvert andet år, som spillere og trænere ser særligt frem til; Det handler om Special Olympics Festival, som næste gang afholdes på hjemmebane i Frederikshavn fra 24-26. maj.
Dette arrangement skal ses som en miniolympiade, hvor den olympiske ild bliver tændt, de olympiske flag bliver hejst, og der skal dystes i 12 forskellige sportsgrene over en hel weekend. 1200 deltagere fra Island, Færøerne, Grønland, Norge og Sverige kommer til Frederikshavn.
- Special Olympics Festival er et højdepunkt for os som hold, og det at vi er nu arrangerende by, er også stort. Det bliver en virkelig festlig weekend, hvor der skal dyrkes en masse idræt, uddeles medaljer, og så er der tilmed en afslutningsfest lørdag aften. Vi glæder os bare helt vildt til at komme i gang, siger Tove.
Hvis du synes, at Toves arbejde med Special Olympics-holdet i FfI lyder interessant, kan du læse mere om dem på klubbens hjemmeside. Hvis du kender nogen med en diagnose, som kunne have interesse i at starte til håndbold, kan du få meget mere information ved at kontakte Tove Varmløse Malmberg på mail.