Gå til hoved-indhold
25. november 2024 - kl. 00.11

Peter Stokbro: - For mig handler det om at give noget tilbage til Strandby

  • 1 af 1
Af  Asbjørn Tang Mortensen, Frivilligcenter Frederikshavn

33-årige Peter Stokbro Larsen er født og opvokset i Strandby, hvor han i dag bor med sin kæreste og to børn. For 10 år siden oplevede han en fiskerby med et uforløst potentiale, og det ærgrede ham, for han ville gerne vise, hvor meget Strandby har at byde på. Derfor tog han skeen i den anden hånd og startede projekt Sjov på Strandby Havn: "Jeg er så enormt stolt over den taknemmelighed, jeg mærker fra andre", siger han.

Peter Stokbro er en lokal ildsjæl udover det sædvanlige. Udover at være træner i håndboldklubben Strandby-Elling IF, hvor han også sidder i bestyrelsen, er han en del af både Distriktsrådet og skolebestyrelsen. Her sidder han, fordi han brænder for den lokale byudvikling, liv og samarbejde. Det var ligeledes denne gnist, der for godt 10 år siden gjorde, at han startede projektet Sjov på Strandby Havn. Han oplevede dengang et havnemiljø, som ikke emmede af liv på samme måde, som han selv havde nydt i sin barndom:

- Jeg har altid interesseret mig for at skabe noget fedt og udvikle vores lokalområde, som jeg synes har så meget at byde på. Jeg kan huske, at vi sad i møde med havnens forskellige aktører på service- og turistsiden og snakkede om, hvordan sæsonen skulle gå. En af de helt store problematikker var, at selvom vi var midt i højsæsonen, var der en mangel på mennesker og turister, og det gik jo blandt andet udover restauranterne, som jeg gerne ville forsøge at redde, siger Peter og fortsætter:

- Derfor sagde jeg til dem, at hvis de ville sætte lid til mig, syntes jeg, at vi allerede tirsdagen efter skulle forsøge at skabe et arrangement, hvor vi skulle lokke nogle mennesker ned på havnen og vise dem, hvor fantastisk her er. Det var faktisk sådan, det hele startede, husker Peter.  

Sjov på Strandby havn er i dag en kæmpe succes. Det har fundet sted hver tirsdag i juli, hvor både lokale og turister er strømmet til havnen for blandt andet at nyde lækker friskfanget fisk, turistauktioner, kræmmermarkeder, hyggeligt selskab og en masse andet. Der er i dag over 125 frivillige, som får det hele til at spille, og for Peter er noget af det vigtigste, at arrangementet kan bidrage til at skabe liv på havnen:

- I år sluttede vi på omkring 18.000 gæster fordelt over fire tirsdage, og der var bare sort af folk, som syntes, det var enormt hyggeligt at komme ned og opleve miljøet. Der er mange turister, som har oplevet det før, som faktisk planlægger deres ferie efter det. Jeg synes, det er helt fantastisk, at der også er udlændinge, som har lyst til at komme forbi og opleve vores dejlige område, siger Peter og fortsætter med de lokale kræfter, som i høj grad bakker op om projektet:

- Herudover er der jo mange af de lokale, som inviterer familie på besøg i den periode, så vi også på den måde får lov at hilse på nye ansigter. Formålet er, at vi gerne vil skabe et miljø, hvor vi viser os frem på en positiv måde, og hvor der er plads til alle. Det synes jeg, at vi formår, og det er ikke mindst takket være de over 125 frivillige, som knokler for at få det til at fungere.

De mange frivillige kræfter er virkelig noget, Peter er taknemmelig for. Selvom man i dag ofte hører, at det frivillige engagement er dalende, er det ikke noget, man kan genkende i Strandby. Arrangementet på havnen løber over fire tirsdage i juli, så derfor er der behov for frivillige over en relativt kortvarig periode, hvor opgaverne på forhånd er specificerede. Denne type frivillighed defineres som episodisk, hvilket Peter forklarer, hvordan han lykkes med tiltrække:

- Der bliver brugt rigtig mange frivillige timer under Sjov på Strandby Havn, og heldigvis oplever jeg stor tilslutning. Jeg har ikke problemer med at skaffe frivillige. Min erfaring har lært mig, at det er vigtigt at være konkret i forhold til at definere de arbejdsopgaver, man gerne vil have hjælp til. Hvis man eksempelvis mangler folk til at stå ved grillen, skal man gøre det klart for vedkommende, hvad arbejdet indebærer. Folk vil faktisk rigtig gerne være frivillige, men det handler om at skabe et miljø, som folk gider at være i.

Da projektet startede i sin tid, var det et privat foretagende for Peter. I dag har det dog vokset sig så stort, at Sjov på Strandby Havn hører ind under Fællesvirke Strandby, som er en frivillig forening, der arbejder for sine medlemsforeningers interesser. Det betyder også, at alt overskuddet fra Sjov på Strandby Havn går til Fællesvirke Strandby, der netop har til opgave at forvalte pengene, så de er med til at udvikle lokalområdet:   

- Det er ikke nogen hemmelighed, at alt overskud går til at videreudvikle på vores lokalområde. Det kan ske på mange forskellige måder, men de penge vi tjener, vil vi gerne give videre og investere i folk i lokalområdet. Det kan være i form af muligheden for at gå til nogle events, som giver noget livsglæde, men det kan også være mere materielt, siger Peter og uddyber:

- Noget af overskuddet er eksempelvis gået til at lave en terrasse nede ved vandet. Herudover har vi lavet en legeplads for de yngste nede på havnen, som for mig er lidt unik. Der er nogle bænke omkring, som er formet som rødspætter, imens rutsjebanen er formet som et skib med en slæbebåd efter, som også kan gynge. Det er bare med til at gøre det hele mere autentisk dernede. Fokus er på, at vi har miljøet lige rundt om os, og det skal vi hylde.

Det var grundet Peters enorme succes med projekt Sjov på Strandby Havn, at han blev en del af Distriktsrådet, hvor han i dag repræsenterer Strandby. Det er en opgave, han tager på sig med ære og stolthed, og han er enormt glad for den sparring og samarbejde omkring byudvikling, han oplever blandt medlemmerne fra de forskellige distrikter. Ikke desto mindre oplever han dog en politisk tilbageholdenhed, når det kommer til at investere i landdistrikterne:

- Jeg kunne godt tænkte mig, at politikerne turde investere endnu mere i det her. Det jeg kan se, er, at hver gang der bliver lagt en krone i Distriktsrådet, bliver de brugt på at søge flere penge igennem fonde, og det vil sige, at der faktisk kommer flere penge ind i kommunen. De penge er for mig at se godt givet ud, og de giver penge tilbage til kommunen gennem eksempelvis turistindtægter, når vi får mulighed for at afholde diverse arrangementer, siger Peter og fortsætter:

- Hvis vi tager Strandby som eksempel, kan jeg se, at vi med vores initiativer og udvikling rent faktisk får tilflyttere fra andre kommuner. Det kan være mennesker fra Aalborg, Aarhus, Odense og København, som gerne vil det her lokalmiljø. Vi kan noget anderledes i vores landsby, hvor der er hyggeligt at være, og folk kender hinanden på kryds og tværs gennem forskellige grupper og foreninger, forklarer han.

Strandby er en by i rivende udvikling, hvor lokalmiljøet virkelig blomstrer, og folk engagerer sig i de lokale initiativer og tilbud. Det har Sjov på Strandby Havn været en vigtig faktor i, og for Peter har det hele tiden handlet om at give noget tilbage. Som lille sled han utallige redningsveste op på havnen, når han fiskede efter krabber og rejer, samtidig med at han dernede kunne snakke om løst og fast med alle de mennesker, der kom forbi. De oplevelser er han interesseret i at give videre til andre, og derfor er han pavestolt over, hvor gennemført arrangementet er blevet:

- Jeg snakker med rigtig mange forskellige mennesker, når jeg eksempelvis er ude og handle. Det gælder også folk, som jeg ikke ellers ville have snakket med, men mange vil gerne komme og give et skulderklap, og det er jeg stolt af. Jeg kan jo nærmest ikke gå i Brugsen, når der er Sjov på Strandby Havn, fordi alle skal over at fortælle, hvor fedt det er. Det gør mig virkelig stolt og taknemmelig, fordi det fortæller mig, at jeg har opnået det, jeg egentlig gerne ville med det, siger Peter med et stort smil, og afslutter med en bemærkning om den spæde start:

- Dengang vi startede, var vi sindssygt glade, fordi der kom omkring 1500 gæster. Vi fik vækket området, og vi havde fået startet noget, hvilket dengang var en kæmpe succes. I dag kan vi slet ikke forholde os til, at arrangementet er vokset så hurtigt, men det er bare fuldstændig genialt, at vi er lykkes.

Frivilligcenter Frederikshavn
Vil du vide mere om, hvad der foregår i den frivillige sociale verden, er du velkommen til at kigge forbi Frivilligcenter Frederikshavn, Danmarksgade 12 i Frederikshavn.

Der er åbent mandag-torsdag fra 10-15. Du kan også ringe på 40331216 eller sende en mail på info@frivilligcenterfrederikshavn.dk

Læs mere på www.frivilligcenterfrederikshavn.dk

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...