Gå til hoved-indhold
16. september 2024 - kl. 00.09

Oplevelsesøkonomi er et vækstspor i Frederikshavn Kommune

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af  Peter Laigaard

Peter Laigaard (C), formand for Kultur- og Fritidsudvalget (KFU), har skrevet dette indlæg: Frederikshavn har fire vækstspor, som vi alle bør forsøge at forfølge. En af dem er turisme og oplevelsesøkonomi.

I KFU forsøger vi at fordele de stadig knappe ressourcer, vi får stillet til rådighed - samtidig forsøger vi at understøtte kommunens vækstspor og dermed foreningers egen evne til at generere indtægter. Men også hjælpeklubber.

Min anledning til at skrive er reaktionen på byrådets beslutning om fremover at bakke op om KFU's budget, hvor vi fremover yder tilskud til Cup No. 1 og Rødspætte Cup samtidig med, vi øger støtten til Skagen Visefestival.

Disse tre tilbagevendende events tilfører i sig selv hver 12-15 millioner kroner i øget omsætning til vores område.

Alle tre events er under massivt pres, fordi udgifter og administrationsbyrder er store. Konkret ved jeg, at FfI Håndbold nu kommer til at øge støtten til hjælpeklubber med 100.000 af de 250.000 kroner, de modtager og har ansat personale til at arrangere stævnet.

Disse "megaevents" er foreningsdrevne og Frederikshavn Kommune skal ikke "betale" et indgangsbeløb for at tiltrække dem. Det skal man til gengæld med andre engangs-events, hvor forbund og arrangører groft sagt placerer begivenheden efter, hvem der betaler mest. Her har det i Frederikshavn Kommune været Økonomiudvalget, som har vurderet markedsføringsværdien.

Alle, der arrangerer stævner, kan så søge om at få "gratis overnatning" på kommunens skoler.

Andre eksempler på vores måde at tænke på kunne være vores golfklubber, der ville ikke kunne eksistere uden greenfee-indtægter fra turister, samtidig med at cirka 2.000 faste medlemmer spiller golf på kommunens tre baner - og får tilskud/støtte. Vi har hjulpet foreningspadel i gang både i Skagen, Elling og Frederikshavn, som både bruges af medlemmer, men også lejes ud på kommerciel basis til ikke-medlemmer. Det samme gælder med haltilskudsmodellen, der giver mulighed for både aflysning og salg af "overskydende kapacitet", som foreninger ikke booker.

Så ja, vi støtter foreninger, men kan de samtidig bidrage til kommunens vækstspor og samtidig øge foreningernes egne indtægter til glæde og gavn for deres medlemmer igennem lave kontingenter, så alle har råd til at gå til sport, er det altid værd at have sig for øje. Mange foreninger hjælper så til og får betaling for det til deres foreninger.

Et overset punkt i KFU's budget er eksempelvis, at vi har fundet "nye penge" til Vandsportens Hus i Sæby. Et fantastisk projekt, som mange frivillige står bag. Den øgede støtte kommer så oveni kommunens tidligere tilsagn om gratis grund, to millioner kroner i etableringsstøtte, leje af havnemesterbolig og i øvrigt fortsat støtte til de seks foreninger, der flytter sammen. Jeg er sikker, på Vandsportens Hus bliver et kæmpe aktiv på Sæby Havn - både for medlemmerne, men også de turister, som man fremover satser på i Sæby. Igen et eksempel på, hvordan vi tænker i KFU.

Den her forståelse for sammenhæng og helhed gør jeg mig ingen illusioner om, alle forstår - eller vil forstå.

Jeg har efter bedste evne forsøgt at både forklare og forsvare vores enstemmige godkendte budget i KFU, som efterfølgende er bakket op af 24 medlemmer byrådet.

Vi forsøger faktisk at få "mere for mindre". Det får vi alle brug for fremover.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...