Gå til hoved-indhold
17. oktober 2024 - kl. 11.10

Nordjyske fiskeriområder rammes hårdt: Regeringen nedlægger støtteordning  

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Regeringens forslag til finansloven for 2025 kan få alvorlige konsekvenser for kystsamfund og fiskeriområder i Nordjylland. FLAG-puljen, som har støttet bæredygtig udvikling og omstilling i lokale fiskeriområder, står til at blive nedlagt.

Fremtidssikring af sorteringsservices til fiskerne, bedre spildevandshandtering til den maritime branche, flydbare styreskovle og opgradering af Løkken Molelejes spilhus er blot nogle af de projekter, der har modtaget støtte fra FLAG Nord de seneste par år.

Bevaring af arbejdspladser, skabelse af nye og bevaring af fiskerimiljøet i Frederikshavn Kommune og Hjørring Kommune er den overordnede strategi for uddeling af støtte midler via FLAG Nord. Men fra 2025 ser det ud til at være slut.

Regeringen planlægger at flytte de otte millioner kroner, der årligt er afsat til FLAG-ordningen, til landdistriktspuljen, der udelukkende støtter almennyttige formål. Det betyder, at den selvstændige erhvervsrettede tilskudsordning for fiskeriområder ophører.

- En besparelse på kun 1,5 årsværk i den statslige administration betyder et alvorligt tilbageslag for det lokale arbejde med at bevare og udvikle fiskeriområderne i Nordjylland og fortsætte den nødvendige omstilling til nye erhverv og arbejdspladser i havnemiljøerne. Små virksomheder, som er afhængige af lokal støtte og rågivning, vil stå uden hjælp til at gennemføre deres projekter, hvis den lokale FLAG-pulje nedlægges, udtaler Svend Bjørnager, som er forperson i FLAG Nord.

Han påpeger, at FLAG-midlerne genererer minimum det dobbelte i investeringer, fordi projekterne traditionelt har stor egenfinansiering.

- Hvis de otte millioner kroner flyttes til landdistriktspuljen, mistes således en flere gange større investering i fiskeriområderne. Og dette i en tid, hvor der netop nu i stedet er brug for at udvikle disse områder. De mange frivillige har igennem årene engageret sig i det lokale fiskerimiljø, og den viden og det lokale engagement, der ligger i de mange frivillige, går fuldstændig tabt ved en nedlæggelse. Der sidder 15 bestyrelsesmedlemmer og to suppleanter i FLAG Nords bestyrelse. Vi er skuffede over, at man ikke værdsætter dette arbejde fra regeringens side, lyder det fra Svend Bjørnager.

FLAG har siden 2007 været en central aktør i at fremme den lokale erhvervsudvikling i kyst- og fiskeriområder landet over. Ordningen har ydet støtte til både grøn omstilling i fiskeriet, nye erhvervsinitiativer og turismeudvikling i havnemiljøer. Det har haft en positiv effekt på vækst og 
beskæftigelse i fiskeriområderne.

- Med nedlæggelsen af FLAG-puljen mister de små kystsamfund i Nordjylland en mulighed for at fortsætte den nødvendige udvikling. Det vil især ramme mindre samfund i landdistrikterne, hvor fiskeriet spiller en central rolle. Beslutningen strider mod intentionerne i regeringens eget landdistriktsudspil fra 2024, der netop fokuserer på at styrke udviklingen i Danmarks yderområder, påpeger Svend Bjørnager.

FLAG Nord opfordrer regeringen til at genoverveje beslutningen om at nedlægge FLAG-ordningen for at sikre en fortsat positiv udvikling i fiskeriområderne.

- Der er stort behov for at fastholde FLAG-ordningen som en decentral pulje. En decentral tilgang med lokal medbestemmelse og engagement er afgørende for en bæredygtig fremtid for kystsamfundene, siger Svend Bjørnager.

FLAG Nords største projekt har været JOBI Værft i Strandby, der med tilsagn fra FLAG puljen fik åbnet døren i banken, så projektet endte med at blive til en samlet investering på mere end 22 millioner kroner.

JOBI Værft beskæftigede inden FLAG-projektet otte personer, men er nu oppe på 45-55 medarbejdere, ligesom en del underleverandører udfører arbejder og således kommer i byen til gavn for både hotel, restauranter og den lokale dagligvarebutik.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...