- Når jeg sidder med bøgerne på skolen, glæder jeg mig til værkstedet næste dag
Et nyt skoletilbud for elever i 8. og 9. klasse har set dagens lys på Nordstjerneskolen i Frederikshavn. Eleverne er glade, og skolelederen håber, at forsøget bliver gjort permanent, og at det kan fortsætte på Nordstjerneskolen.
Det var ikke kun elever i 0. klasse, der for fire uger siden havde første skoledag på Nordstjerneskolen. Der var også en hel anden gruppe elever, der ligeledes for første gang mødte ind på skolen efter ferien, og dermed startede på et helt nyt afsnit i deres liv.
Det var 20 unge fra hele kommunen, der i slutningen af juni havde søgt optagelse på en hel ny skoleform, som er et to-årigt forsøg under Børne- og Undervisningsministeriet, der går under navnet EUD 8/9.
I dette skoletilbud får elever i 8. og 9. klasse tilbud om undervisning i en reduceret fagrække (dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi) på Nordstjerneskolen og undervisning i praksisorienterede fag på EUC Nord.
Formålet med forsøget er at afprøve, om en organisering af undervisningen, der mere målrettet sigter mod at forberede eleverne på en erhvervsuddannelse, får flere elever til at gennemføre folkeskolen og søge optagelse på en erhvervsuddannelse efter 9. klasse.
- For at komme i betragtning som EUD-elev skulle man til optagelsessamtale på Nordstjerneskolen, der skulle afklare den rigtige motivation og de nødvendige forudsætninger hos den unge. 20 slap igennem nåleøjet, og vi tror på, at det er det helt rigtige hold vi har sat. Vi er rigtig glade for, at det er Nordstjerneskolen, der har fået lov til at udbyde dette nye skoletilbud, udtaler skoleleder Søren Højer Torp.
Udover eleverne startede der også to lærere og en pædagog, der er ansatte til opgaven. Pædagogen følger klassen alle dage, både på skolen og på EUC.
For at komme i skole om morgenen skal en del af eleverne ekstra tidligt op. Loke fra Strandby cykler hver dag ind til Frederikshavn, og Mette, der tager bussen fra Ålbæk, lægger også en halv time i bussen på transporttiden hver vej. Men begge er enige i, at tiden er godt givet ud.
- I går forstod jeg for første gang i min skoletid, hvad matematiske ligninger går ud på, og det gjorde jeg i værkstedet, fortæller Mette, der er en af de tre piger på holdet.
Hun drømmer om at blive bygningskonstruktør i fremtiden. Vejen dertil går gennem en håndværksuddannelse.
Loke satser på en tømreruddannelse.
- Når jeg sidder med bøgerne på skolen, glæder jeg mig til værkstedet næste dag, og så kan jeg godt holde en almindelig skoledag ud, siger Loke med et kæmpe smil.
- Jeg ser, at eleverne blomstrer op, når de arbejder med noget praktisk i værkstederne, og denne glæde smitter af på resten af skoleugen – også når matematik og danskbøgerne skal frem, bemærker pædagog Henrik Melchjorsen.
Der er tale om et to-årigt forsøg.
- Men vi håber og satser på, at skoletilbuddet vil blive gjort permanent efter forsøgets udløb, og så vil Nordstjerneskolen være den oplagte placering. Men nu glæder vi os bare til at samle en masse gode erfaringer samt at kunne støtte vores EUD-elever i deres nye skolehverdag, udtaler skoleleder Søren Højer Torp.