Gå til hoved-indhold
31. maj 2024 - kl. 14.05

Lotte og Hanne går forrest, når det gælder frivilligt arbejde

  • 1 af 1
    Lotte Marquard og Hanne Risom: - Vi er en gruppe, der mødte hinanden i 1973 og stadig mødes. At være del af det fællesskab en klub kan skabe mellem mennesker. Det er da fantastisk.
Af  Marianne Isen, Frivilligcenter Frederikshavn

I madsalen hos Cup No.1, FfI's internationale fodboldturnering, er der plads til alle slags mennesker som frivillige, og for de to ledere Lotte Marquard og Hanne Risom giver den rummelighed glæde og mening i deres egen store frivillige indsats.

Lotte Marquard og Hanne Risom har skabt et sted, hvor du kan arbejde og være del af et stort fællesskab. Hvor du løser en opgave og føler dig værdsat. Også selvom du er udenfor det traditionelle arbejdsmarked.

De har siden 2004 sammen stået i spidsen for madsalen under Cup No.1, som FfI Fodbold arrangerer hvert år i juli med deltagelse af cirka 180 hold fra flere verdensdele.

- Hos os i madsalen er der opgaver til alle. Nogle har brug for præcise konkrete opgaver som at øse mad op. Eller ønsker at stå ved siden af den samme som sidste år. Det tager vi hensyn til og ved, at derefter fungerer alt fint, forklarer Lotte Marquard.

Blandt de cirka 150 frivillige i madsalen i FFK-centret er omkring hver tredje ikke på arbejdsmarkedet af den ene eller anden årsag. Men hos Hanne Risom og Lotte Marquard er der arbejde at udføre, og de to kan glæde sig over, at mange af deres hjælpere er gengangere, som ser frem til at yde en indsats.

De har skabt plads til mangfoldighed og opbygget en atmosfære, hvor det er sjovt at være frivillig. Derfor har de to faktisk ikke svært ved at besætte vagterne.

-  Det handler om måden, man spørger folk på, når man skal have fat i frivillige. Vi siger: Kan du komme tre timer og øse ris op? Den opgave har de fleste lyst til at hjælpe med og kan overskue. Senere oplever vi så, at de selv kommer og tilbyder sig til flere vagter, hvis de kan se, at der er brug for deres hjælp, forklarer Lotte Marquard og Hanne Risom.

Og måske er de to skønne kvinder også svære at sige nej til, når man ved, at de gennem et helt liv har ydet en frivillig indsats, som - hvis man må bruge fodboldsprog - er i toppen af Superligaen. De har løst et hav af opgaver for FfI og har fået velfortjente skulderklap fra deres klub.  Hanne Risom blev i 2021 udnævnt til æresmedlem af FfI. Hun har også været årets træner to gange, og Lotte Marquard blev årets leder i 2005. Hun har brugt tid som træner og leder i Pige/Dameafdelingen og siddet i bestyrelsen for FfI Fodbold.

Og så har de har selv elsket at spille fodbold i en tid, hvor pigefodbold var langt mindre udbredt, end det er i dag. Her har de også været med til at sætte et stort aftryk i klubben.

Hanne Risom er i dag 62 år og blev ved med at spille fodbold, til hun var midt i 50'erne. Lotte Marquard, 64 år, startede med at spille i 1971 og måtte stoppe i 1989. Til gengæld startede hun med at bakke FfI op lidt tidligere end Hanne Risom.

- Min far var med i bestyrelsen af FfI, og tog mig med i barnevognen på Frederikshavn Stadion, den gang Harald Nielsen spillede for FfI, fortæller Lotte Marquard.

Fodboldvej, hvor FfI holder til, er deres andet hjem. Længere er den ikke. Og de kunne slet ikke forestille sig at være frivillige i andre klubber. Eller stoppe med at løse opgaver for FfI, som for eksempel i 20 år at arbejde fra morgen til aften i madsalen under Cup No.1, fordi de får så meget tilbage, når de mærker fodboldglæden hos de næste generationer af spillere.

Hanne Risom var med fra starten af fodboldturneringen. Den startede faktisk for 40 år siden i 1984.

Turneringen begynder mandag i uge 28 med fælles indmarch, og fra tirsdag spilles der kampe rundt om på forskellige anlæg. På finaledagen lørdag afvikler man traditionen tro alle finalerne på Frederikshavn Stadion.

Madsalen åbner mandag eftermiddag, og så skal der ellers serveres i lange baner. Der er plads til 500 ad gangen i madsalen.

Logistik og den smarteste løsning er megavigtig, når man skal organisere arbejdet i en madsal, og her skal Kasper Kruse, frivillig logistik ansvarlig, simpelthen på banen i denne artikel, pointerer Hanne Risom og Lotte Marquard.

Kasper er fantastisk. Intet mindre. Han styrer og udvikler hele tiden på logistikken i madsalen og har kontakten til køkkenet. Han forandrer arbejdsgangene til alles tilfredshed. Og hans overblik og løsninger minimerer madspild.

Et eksempel: Når deltagerne kommer til salatbaren, er der buffet i stedet for en blandet salat til alle, som jo var det hurtigste og som blev brugt tidligere. Buffet sikrer, at man får de ting i salaten, man kan lide og i de mængder, man kan spise. Kasper Kruse holder samtidig nøje regnskab med, hvad der bliver spist, så Cup No.1 bestiller de rigtige mængder.

Det er også hans arbejde at holde styr på tingene på lageret på Jobi Værft i Strandby. Hanne Risom er lærer i specialklasserne på Nordstjerneskolen, og Lotte Marquard arbejder i Forsikringsselskabet GF.  De bruger andre professionelle kompetencer, når de arbejder som frivillige, end Kasper Kruse.

For eksempel har de et kæmpe netværk, som de trækker på, når de skal have løst frivillige opgaver for FfI.

Netværket var også en af grundene til, de blev spurgt, om de ville stå for madsalen. En anden grund har uden tvivl været, at de knokler.

- Jeg kan stadig huske, at vi stod der i FFK-centret det allerførste år og sagde til hinanden: "Nu kommer der nok snart nogen og hjælper os og sætter os ind i sagerne". Men der kom ingen, siger de med et kæmpesmil og fortsætter:

- Så måtte vi jo bare gå i gang. Det år arbejdede vi fra 5.30-23.00 hver dag, så tog vi ud og bade, hjem og sove. Hold op det var hårdt. Da ugen var omme tog vi på ferie, men jeg sad bare i en stol og kiggede de første dage, husker Hanne Risom.

Med den debut er det måske ikke så underligt, at de i dag synes, arbejdet som ledere af madsalen er blevet meget nemmere. Rutinerne er blevet bedre. Men en ting er fuldstændig den samme som for 20 år siden. De har det virkelig sjovt. Med hinanden og med de mange andre hjælpere.

Derfor har de heller ingen planer om at stoppe som frivillige i FfI eller ved Cup No.1.

- Men vi behøver ikke være her fem dage om ugen længere, svarer de.

For de er helt enige om, at det giver både energi og glæde at være frivillig, og man får venskaber for livet, når man som dem starter i en klub som ung.

- Vi er en gruppe, der mødte hinanden i 1973 og stadig mødes. At være del af det fællesskab en klub kan skabe mellem mennesker. Det er da fantastisk.

I år afvikles cuppen fra 8-13.juli. Med spillere, trænere og familier medvirker 4000 mennesker i arrangementet.

FfI har brug for 600 frivillige og vil altid gerne have nye frivillige.

Vil du være med så send en mail til ffi@cupno1.com  Derefter vil du blive kontaktet og spurgt ind til dine ønsker.

Du kan læse mere om opgaverne her.

Frivilligcenter Frederikshavn
Vil du vide mere om, hvad der foregår i den frivillige sociale verden, er du velkommen til at kigge forbi Frivilligcenter Frederikshavn, Danmarksgade 12 i Frederikshavn.

Der er åbent mandag-torsdag fra kl. 10-15. Du kan også ringe på 40331216 eller sende en mail till info@frivilligcenterfrederikshavn.dk.

 

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...