Essens Gaarden og FGU indleder samarbejde om økologi, havebrug og madlavning
Et nyt samarbejde mellem Essens Gaarden og FGU-Frederikshavn har set dagens lys. Eleverne fra FGU skal fremover være med i hele arbejdsprocessen omkring Essens Gaardens køkkenhave og følge årets gang i de landlige omgivelser omkring Understed.
- Et af de store mål på Essens Gaarden har fra starten været at give flere mulighed for at opleve glæden ved at arbejde ”fra jord til bord”. Vi ønsker at inspirere unge mennesker til at arbejde med både mad og landbrug. Vi er meget glade for samarbejdet med FGU-Frederikshavn, siger Mette Tolstrup Sørensen, der står for køkkenhaven på Essens Gaarden.
På FGU-Frederikshavn arbejder man på at give unge mennesker mulighed for at komme godt i gang med både uddannelse og arbejdsliv. Der er blandt andet ”Madholdet” og ”Miljø og Genbrug”. Man ønsker, at de unge får mulighed for at komme ud i virkeligheden og møde kokke og landmænd og få indsigt i, hvordan arbejdet foregår.
- Vi er virkelig glade for den mulighed, det giver vores elever at kunne følge en så speciel køkkenhave hele året. Det giver dem en unik forståelse for arbejdet med naturen, grøntsager og den mad, vi spiser. De unge får indsigt i bæredygtighed og miljø i en autentisk sammenhæng, udtaler Lykke Reffeldt, faglærer for ”Miljø og Genbrug”.
Essens Gaarden ved Understed rummer både kokke, landmænd og ikke mindst en stor køkkenhave. På Essens Gaarden ønsker man at åbne både køkkenhaven og køkkenet for flere interesserede, så man kan vække især unge menneskers interesse for at arbejde med mad og landbrug. Derfor er et samarbejde med FGU-Frederikshavn helt oplagt.
Allerede i februar begynder et forløb, hvor eleverne hver anden uge hele året vil komme ud på Essens Gaarden for at følge årets gang i en køkkenhave med mange forskellige grøntsager. Eleverne skal være med til at så, plante kål, lave hegn til ærter, luge, høste og alt andet, der hører til at dyrke økologiske grøntsager. Der er også planer om, at eleverne vælger en grøntsag, de særligt vil følge hele året – fra frøet bliver sået, til det bliver høstet og til sidst serveret.
Eleverne skal også hver gang rundt i marken og høste grøntsager, som de kan tage med hjem og arbejde med i skolens køkken. Lige fra de første spirer af bladbede, persille og bronzefennikel i marts, der kan sætte lidt liv i gamle gulerødder, til det bugnende udvalg af gulerødder, bønner, squash, krydderurter og blomster, der giver uanede muligheder i køkkenet i august.
- Vi ser frem til samarbejdet og glæder os til at vise de unge mennesker, hvor meget smag og duft der er i grøntsagerne, når de kan plukkes lige fra køkkenhaven og bruges i køkkenet. Det er jo hele ideen med Essens Gaarden, fortæller Tonny Kristensen, kok og ejer af Essens Gaarden.