Ebbe Jacobsen fra Frederikshavn er nomineret til prestigefuld talentpris
Ebbe Jacobsen, der er nyuddannet kok på 2takt i Frederikshavn, er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris – en pris, der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Vinderen modtager - ud over æren - et rejsegavekort på 50.000 kroner.
Ebbe Jacobsen smagte snegle første gang som 10-årig på en af familiens mange ture til Sydfrankrig, og han har en forkærlighed for netop Frankrig og det franske køkken.
- Jeg har altid fået lov at komme med ud at spise, og det har sat sig i mig. Mit hjerte banker for den region, og jeg er vild med det klassiske provencalske køkken med kraftige gryderetter, oliven, lokale pølser og oste. Det er lettere rustikt, og det tiltaler mig, fortæller 23-årige Ebbe Jacobsen.
Han er vokset op i Frederikshavn og startede som opvasker på 2takt, men i det travle køkken var der altid brug for en ekstra hånd, og mange gange agerede han også køkkenhjælper. Stemningen og tempoet i køkkenet passede ham godt, så da han blev tilbudt en elevplads, tøvede han ikke.
- Min favorit er det varme parti, og jeg har stået der i næsten tre år. Jeg føler, at jeg har det overblik, der skal til for at kunne stå på den plads, og sørge for at det hele bliver timet rigtigt og går op. Vi har rigtig mange gæster, så der er fuld fart på, men jeg føler, at jeg har godt styr på det og laver min forberedelse, så alt er gjort klar, siger frederikshavneren.
Salade chevre chaud, salade nicoise, Gillardeau østers, Himmerlandskalv og havtaskefrikasse er blandt retterne på menuen netop nu, og ifølge Ebbe Jacobsen kan det franske køkken noget helt særligt.
- Det behøver ikke at ligne en million for at smage af en million. Jeg er vild med de klassiske tilberedningsmetoder som for eksempel braisering, og så tiltaler det mig, at det er så enkelt.
Ifølge indstiller Peter Henrichsen har Ebbe Jacobsen et naturligt talent og er en pligtopfyldende elev med en fremragende forståelse for både det klassiske og det innovative køkken. Han er samtidig en fantastisk kammerat, der altid er villig til at dele sin viden med sine kollegaer, så de også får mulighed for at lære nye og spændende ting. Ebbe Jacobsen udviser stor respekt for råvarerne og bidrager dermed til et inspirerende og lærende miljø i køkkenet.
Det er således ikke uden grund, at netop han er ét af de i alt otte talenter, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2024.
Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S, med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser - og i særdeleshed kokkefaget.
- Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej i forhold til uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder i forhold til at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til, siger Anders Brønnum-Schou.
Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.
- Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 kroner til en knalddygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget, lyder det fra Anders Brønnum-Schou.
TALENTPRISEN
Fire af de i alt otte kandidater går videre til en kokkekonkurrence, der afvikles i Oluf Brønnum & Co.’ s Food Lab. Konkurrencen finder sted torsdag 26. september 2024, hvor Oluf Brønnum & Co. fejrer 150-års fødselsdag på hovedkontoret i Herlev.
Vinderen modtager ud over æren et rejselegat på 50.000 kroner.
Nr. to modtager et rejselegat på 25.000 kroner.
Nr. tre modtager et rejselegat på 15.000 kroner.
Nr. fire modtager en Heinzelmann Chef-X.