Gå til hoved-indhold
29. januar 2024 - kl. 00.01

DN: Har grundejerforening overhovedet læst kommunens dispensation?

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Danmarks Naturfredningsforening frikender Frederikshavn Kommune i sagen om "naturvandalisme" tæt på stranden ved udløbet af Elling Å, men DN fastholder sin hårde kritik af Grundejerforeningen Kærstrand.

 

- Når vi finder, at det er helt i skoven, som grundejerforeningen har handlet, er det først og fremmest, fordi vilkårene i kommunens tilladelse er meget klare og nærmest umulige at tage fejl af. Hvorfor de så alligevel har gjort, som de har gjort, det må man jo spørge grundejerforeningen om, siger næstformand Eigil Torp Olesen, DN Frederikshavn/Læsø, til Kanal Frederikshavn.

Et cirka 150 meter langt område blev i slutningen af 2023 ryddet for træer og buske. DN stillede en række opklarende spørgsmål til Frederikshavn Kommune. Af kommunens svar fremgår det, at kommunen gav dispensation med den hensigt, at det skal være med til at forhindre havtorneklitten og de nærtliggende naturlokaliteter i at vokse til i skov/krat, hvilket blandt andet er positivt for hedepletvingen, der kræver lysåbne arealer.

- De skulle altså gå uden om havtorn - bortset fra det, der ryger med som "bifangst" - men hovedparten af det, der er ryddet, er havtorn. Man skulle ikke tro, at de overhovedet har læst dispensationen, mener Eigil Torp Olesen.

Han påpeger, at denne synd bliver ikke mindre alvorlig af, at arealerne ligger i et Natura 2000-område, hvor "2160 Havtornklit" er en del af udpegningsgrundlaget.

- Der er i kommunens tilladelse lagt vægt på en skånsom behandling, hvor man benytter håndredskaber og ikke ændrer i terrænet. Reelt er hele naturen fjernet på arealerne, konstaterer Eigil Torp Olesen.

DN har ikke formelt klaget til Frederikshavn Kommune over grundejerforeningen.

- Men gennem telefonsamtaler og skriftlig kommunikation med kommunen har vi naturligvis tydeligt vist vores utilfredshed med rydningen, så det er forvaltningen helt sikkert ikke i tvivl om, bemærker næstformanden. 

Henning Baadsmand fra Grundejerforeningen Kærstrand, som foretog rydningen, har tidligere sagt, at rydningen tjener et godt formål.

- Det ser altid voldsomt ud, når uønsket krat og skov skal ryddes. Men ikke desto mindre er det en nødvendig handling, for ellers har vi ikke længere en hede at se på, men derimod skov og krat. Det kan godt være, vi "gik til den", men hvis vi kun skulle fjerne et par træer hist og pist, kunne det lige så godt være det samme, siger Henning Baadsmand.

Den forklaring køber DN ikke, og her kommer der en kritik af kommunen.

- Det manglende tilsyn er et problem, som vi har påpeget og vil påpege igen. Eftersom vi ikke har nogen grund til at kritisere forvaltningens rolle, må det jo siges at være hos politikerne, at svigtet er. Vi mener generelt, at der er for få ressourcer (sagsbehandlere) i natur- og miljøforvaltningen til at løse de opgaver, der er, siger Eigil Torp Olesen.

Han bemærker endvidere, at grundejerforeningen endnu ikke er begyndt at rydde op i området.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...