Opgradering af parkeringsarealer og stisystemer ved Grenen trækker ud
Opgraderingen af parkeringsarealet på Grenen og en forbedret tilgængelighed på stierne på Grenen trækker ud. Sommerens turister får næppe glæde af forbedringerne. Alle tilladelser er på plads, men Frederikshavn Kommune afventer i øjeblikket svar på forskellige fondsansøgninger.
Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune drøftede situationen i går. Center for Ejendomme, Park og Vej indstillede, at projektet med opgradering af parkeringsareal blev udsat til efteråret 2025.
- Vi gik dog til mødet med den holdning, at vi skulle ud over stepperne og komme i gang hurtigst muligt, men det ville dog - blev vi gjort opmærksomme på - have den konsekvens, at fondenes pengekasser ville lukke i, fortæller Gitte Kiilerich (A), formand for Teknisk Udvalg.
Politikerne afventer derfor de forskellige fondsansøgninger, og planen er, at begge projekter - altså opgradering af parkeringsareal og et nyt stisystem - laves samlet.
- Vi drøfter sagen igen på vores møde i næste måned, for vi ønsker at komme i gang så hurtigt som muligt, siger Gitte Kiilerich.
Projektet med at opgradere parkeringsarealet med markerede parkeringspladser til personbiler og autocampere skulle godkendes af Fredningsnævnet for Nordjylland. Fredningsnævnet meddelte 24. december 2024 dispensation til at etablere anlægget.
Frederikshavn Kommune har afsat 1,7 millioner kroner.
Forbedringerne af stisystemerne på Grenen handler om, at den særlige natur ved Grenen er under pres fra de årlige over en millioner gæster i området. Manglende stier og orientering skaber forvirring for gæsterne, som derfor spredes i området. Det slider på beplantningen, naturen og det generelle udtryk.
Nu vil Frederikshavn Kommune samle gæsterne på tre nye naturstier, så naturen igen får fred og ro til at genetablere sig.
Hovedstien foreslås belagt med et fast materiale. Den har langt det største antal besøgende og er derfor mere udsat end andre stistrækninger, hvorfor et ekstra slidstærkt er særligt relevant på denne strækning. Det kunne være pladsstøbt genbrugsbeton. Det er enormt slidstærkt, og produceres det af genbrugsmaterialer, er betonen også et ansvarligt produkt at anvende i forhold til miljøhensyn. Knust genbrugsbeton kan også bruges i opbygningen under belægningen. Betonen kan desuden designes - og forfines - på utallige måder, så der opnås en særligt udtryk, der er udviklet til netop Grenen.
Den nye hovedsti vil være et stort plus for ældre borgere og andre, som har svært ved at bevæge sig. Dermed får dene gruppe bedre muligheder for at nyde oplevelsen på Grenen.
De to andre stier belastes ikke i samme grad, så her er der mulighed for at etablere stierne med løst materiale som grus. Grusen vil indpasse sig naturligt i omgivelserne og visuelt støje minimalt i kystområdet.
Frederikshavn Kommune har afsat 1,2 millioner kroner.
Grenen er uden sammenligning Frederikshavn Kommunes største turistattraktion.