Gå til hoved-indhold
06. september 2024 - kl. 10.09

Erhvervsvenlighed: En ordentlig rutsjetur - fra nr. 17 til 73 på to år

  • 1 af 1
    Erhvervsdirektør Niels Bay Christensen: - På parameteret "GRØN UDVIKLING" klarer vi os pivringe med en placering som nr. 84 blandt landets 98 kommuner.
Af  Allan Kastor, Karl Erik Slynge, Kim Müller og Niels Bay Christensen

Gennem de seneste 12 år har erhvervsvenligheden i Frederikshavn Kommune udviklet sig fra at være nummer 71 i 2012 til at toppe som nr. 17 i 2022. Men på bare to år er landets nordligste kommune slået fuldstændig hjem i ludo og er nu tilbage som nr. 73. Det gør ondt, og det kalder på arbejdstøjet, for opgaverne står i kø, skriver Allan Kastor, Karl Erik Slynge, Kim Müller og Niels Bay Christensen - på vegne af de tre erhvervsforeninger i Skagen, Frederikshavn og Sæby og Erhvervshus Nord - i dette indlæg.

Vi er strukturelt udfordret med faldende befolkningstal og dermed også en faldende arbejdsstyrke. Det møder vores virksomheder konsekvensen af hver eneste dag, for det bliver stadig sværere at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det heller ikke unaturligt, at vi lander som nummer 75 på parameteret ”Arbejdskraft” i årets analyse.

Heldigvis er der allerede sat en række initiativer i gang for at imødegå problemerne, men for at være ærlig, så er der desværre ikke et quickfix på udfordringerne, men vi knokler på og har igangsat initiativer, der giver resultater både på kort, mellemlang og lang sigt.

På den helt korte bane har Frederikshavn Kommune bevilget 3 x 250.000 kroner til en ekstraordinær indsats for tiltrækning og bosætning af udenlandsk arbejdskraft. Bevillingen blev givet lige før sommerferien i år, og sammen med en række lokale virksomheder er vi fuld gang med at søsætte indsatsen.

På den mellemlange bane arbejder en gruppe virksomheder, Frederikshavn Kommune, Skagen Kultur og Fritidscenter og Erhvervshus Nord sammen om et boligprojekt, der skal gøre det lettere for unge lærlinge og elever at flytte til Skagen for en lærlinge-/elevplads. At flytte hjemmefra i en ung alder på bare 16-17 år er ikke så lige til, for mor og far synes, at det er for tidligt at stå på egne ben. Derfor arbejder vi på at skabe en efterskolelignende boligform, hvor der både er trygge rammer mens de er på jobbet og voksenopsyn med aktive fritidsinteresser, når de unge har fri. Det vil på sigt gøre det lettere at tiltrække og fastholde unge tilflyttere i Skagen og bidrage med adgang til kvalificeret arbejdskraft for virksomhederne.

Et tilsvarende boligprojekt for nyuddannede unge i alderen 26 til 32 år er igangsat i tæt samarbejde med Frederikshavn Boligforening. 

På den lange bane har vi i flere år arbejdet tæt sammen med vores lokale uddannelsesinstitutioner om at øge udbuddet af uddannelser, som passer til det lokale erhvervslivs behov. Det er et langsigtet arbejde, men til gengæld er det meget effektfuldt. Nye uddannelser øger både uddannelsesmulighederne for vores lokale unge, så flere bliver i området, og samtidig kan vi tiltrække unge fra hele landet til uddannelserne. Om kærligheden vil, så kan to unge jo blive til en lille ny familie på fire borgere – godt for befolkningsudviklingen og for adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

Arbejdet på uddannelsesområdet har vores lokale virksomheder heldigvis bemærket, for på parameteret ”UDDANNELSE” er vi faktisk næstbedst i hele Danmark med en placering som nr. to. Succesen er kommet via et tæt samarbejde mellem Frederikshavn Kommune, Destination Nord vores lokale uddannelsesinstitutioner (MARTEC, Frederikshavn Handelsskole, EUC Nord, Frederikshavn Gymnasium og UCN) og Erhvervshus Nord. Sammen lykkes vi.

På parameteret ”GRØN UDVIKLING” klarer vi os pivringe med en placering som nr. 84 blandt landets 98 kommuner. Det er et decideret ”vink med en vognstang” til vores folketingspolitikere på Christiansborg. Vores virksomheder er nemlig fuldstændig klar over, at forsyning med grøn strøm er en forudsætning for at komme i mål med den grønne omstilling, men Energinet.dk, der driver det statslige elnet, prioriterer ikke Nordjylland i den langsigtede udbygningsplan af el-transmissionsnettet, og det er erhvervslivet også fuldstændig klar over.

Desværre er det kommunen, der må lægge ryg til virksomhedernes frustrationer, og de placerer kommunen som nr. 89 ud af 98 kommuner på indsatsen for at fremme klimavenlig el. Men adressen på det problem ligger rettelig på Christiansborg. For det er Folketinget, der træffer beslutningerne om udbygning af el-nettet. Faktisk gør Frederikshavn Kommune virkelig meget på det her felt. Både via vores borgmesters indsats i KL´s Klima og miljøudvalg og via borgmestersamarbejdet i BRN-regi (Business Region North Denmark).

I Erhvervshus Nord har vi gennem flere år arbejdet intensivt med den her problemstilling. Vi har holdt møder med topledelsen i Energinet.dk, vi har haft foretræde for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget og har holdt møde med Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. Det er virkelig trægt for Danmarks nordligste kommune, som ligger lang fra Christiansborg og helt ærligt, så ved de ikke, hvad en ”vognstang” er i København…!

Siden sommerferien har Erhvervshus Nord inviteret alle de nordjyske folketingspolitikere på besøg for at synliggøre problemstillingen. De ved godt, hvad en ”vognstang” er, og de er alle trukket i arbejdstøjet for at få det på den store dagsorden – stor tak for det.

De seneste to år har vi fået nogle ordentlige hug i Frederikshavn Kommune. Sidste år var det lukning af Danish Crown og delvis nedlukning af produktionen på Skjold i Sæby. Mere end 800 arbejdspladser gik tabt. I år er vi ramt på vores store stolthed – Frederikshavn Havn. Det sætter sig, og det gør ondt, og selvfølgelig påvirker det også en DI Erhvervsklimaundersøgelse de seneste to år.

Heldigvis er forruden større end bakspejlet, og nu skal vi se fremad. Vi har fået mange hug gennem tiden. Jeg nævner bare værftslukning, afvikling af det toldfrie salg, udflytning af MAN’s motorproduktion, udflytning og nedlukning af Martins lysfabrik.

Hver gang har vi rystet nedturene af os og rejst os igen. Der er nemlig en helt unik drivkraft i vores område, og når vi rykker sammen i bussen, så lykkes vi med alt det, ingen troede vi kunne. Sammen er vi stærke.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...