Gå til hoved-indhold
13. september 2024 - kl. 16.09

Mordbrand kostede 159 mennesker livet - nu får myndighed alvorlig kritik

  • 1 af 1
    i 2021 blev der på kajen i Frederikshavn opsat et mindesmærke over de 159 ofre for mordbranden på Scandinavian Star.
Af: Michael Frederiksen

En taskforce har brugt over tre år på at endevende branden på Scandinavian Star, der sejlede mellem Oslo og Frederikshavn. Nu er den klar med en redegørelse. En række påsatte brande på færgen Scandinavian Star endte som Skandinaviens største uopklarede mordsag. Nu er der nyt om branden, som kostede 159 mennesker livet, skriver TV2 Nord.

En redegørelse, som blev offentliggjort fredag eftermiddag, retter en såkaldt taskforce alvorlig kritik mod Søfartsstyrelsen. Her konkluderes det, at en grundigere kontrol af skibet med stor sandsynlighed kunne have reddet menneskeliv.

- De fejl og mangler vedrørende skibets certifikater og fysiske tilstand, der mest sandsynligt ville være blevet opdaget ved en udvidet havnestatskontrol efter konstatering af ’clear grounds’, havde kunnet udbedres forholdsvis hurtigt. I bedste fald i løbet af nogle timer, i værste fald i løbet af et par dage, skriver taskforcen i sin redegørelse.

I redegørelsen står der også, at en udvidet kontrol ikke ville have forhindret ildspåsættelserne.

- Men det ville med stor sandsynlighed have reduceret katastrofens omfang og givet passagererne bedre overlevelseschancer, lyder det.

Taskforcen blev nedsat i maj 2021 og har siden endevendt mordbranden, som brød ud natten til 7. april 1990, hvor færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

Det ligger fast, at flere påsatte brande forårsagede katastrofen på færgen, som først var begyndt at sejle på ruten mellem Frederikshavn og Norges hovedstad en uge før, mordbranden fandt sted, men der er aldrig blevet placeret et endeligt ansvar.

Den efterfølgende efterforskning blev opdelt mellem Danmark, Sverige og Norge. Norsk politi fik til opgave at efterforske branden, svensk politi skulle identificere de omkomne og give teknisk bistand, og dansk politi skulle stå for at efterforske skibets ejer-, reder- og forsikringsforhold.

Justitsminister Peter Hummelgaard har i dag mødtes med task force om Scandinavian Star i forbindelse med task forcens offentliggørelse af sin endelige redegørelse.

Task forcen har bestået af professor mso, dr. jur. Kristina Siig, som også har været formand for task forcen, forsvarsadvokat Peter Giersing, forsvarsadvokat og tidligere anklager Jakob Buch-Jepsen og tidligere politikommissær og efterforskningsleder Ove Pedersen.

Justitsminister Peter Hummelgaard siger:

– Den dybt tragiske brand på Scandinavian Star har efterladt et sår, der over 30 år senere ikke er helet. Jeg har den dybeste medfølelse med ofrene og med de mange mennesker, som mistede et familiemedlem eller en nærtstående, som var ombord på skibet. Der blev i 2021 nedsat en uvildig task force, som nu har afleveret sin redegørelse og dermed afsluttet sit arbejde. Vi vil nu nærlæse redegørelsen.

Erhvervsminister Morten Bødskov siger:

– Branden på Scandinavian Star var en forfærdelig og ufattelig tragisk hændelse. Familier har mistet kære, og i mere end en generation levet med savn og traumer. Nu har den uvildige taskforce afleveret sin redegørelse, som bl.a. rejser kritikpunkter af Søfartsstyrelsens kontrol af skibet. Regeringen vil nu gennemgå redegørelsen og se, hvad taskforcens konklusioner giver anledning til.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...