Efter nytår: Kontrol af affaldssortering i virksomheder
Fra 1. januar 2025 træder nye regler om affaldshåndtering i kraft, og tilsynet med virksomhedernes affald styrkes betydeligt. Dette sker som led i en national indsats for at sikre bedre genanvendelse og reducere mængden af affald, der sendes til forbrænding.
Alle danske virksomheder har allerede pligt til at sortere deres affald og sikre, at materialer, der kan genanvendes, ikke ender til forbrænding. Med de nye og skærpede regler bliver denne pligt fulgt op af mere omfattende og målrettede tilsyn.
Kommunale medarbejdere vil fremover kontrollere virksomheder som hoteller, restaurationer, detailbutikker og kontorer for at sikre, at affaldshåndteringen lever op til kravene. Samtidig vil indsamlingsvirksomheder og affaldsbehandlingsanlæg blive underlagt tilsyn fra Miljøstyrelsen.
Tilsynene vil være gebyrbelagte, og betalingen vil dække udgifterne til blandt andet transport. Dette sker i overensstemmelse med EU’s "forureneren betaler"-princip. Gebyret skal betales af den virksomhed, som kontrolleres.
- Forbrændingsanlæggene skal ligeledes intensivere modtagekontrollen. Lovgivning siger, at affaldslæs skal afvises, hvis en kontrol viser, at de indeholder mere end en begrænset mængde genanvendelige materialer. For at lette denne kontrol skal affaldet fra 1. juli 2025 emballeres i klare plastsække, forklarer Karl Villadsen, forsyningschef for affald hos Frederikshavn Forsyning A/S.
Miljøstyrelsen opdaterer desuden affaldsdatasystemet (ADS) for at sikre bedre overblik over virksomhedernes affaldsproduktion. Virksomheder kan selv følge deres data i ADS og dermed få et bedre indblik i deres affaldsmønstre.
De nye regler og det styrkede tilsyn markerer et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig affaldshåndtering i Danmark. Ved at øge kontrollen og ansvaret for korrekt sortering og genanvendelse styrkes indsatsen for at beskytte miljøet og fremme cirkulær økonomi.
- Alle virksomheder opfordres til at forberede sig på de kommende ændringer og tage ansvar for deres affald, så vi sammen kan skabe en grønnere fremtid, udtaler Karl Villadsen.