Gå til hoved-indhold
03. april 2025 - kl. 14.04

Agillix: Trump-told må ikke skabe panik i dansk landbrug

  • 1 af 1
    Agillix' næstformand Torben Farum (t.v.) fra Syvsten og formand Carl Christian Pedersen.
Af: Michael Frederiksen

Den amerikanske præsident Donald Trumps trussel om at indføre en 20 procents told på varer fra EU ligner indrømmet en potentiel udfordring for danske fødevareproducenter. I landboforeningen Agillix opfordrer man medlemmerne til at have is i maven.

Fra 9. april ser det ud til at blive markant dyrere at sælge danske landbrugsvarer i USA – et vigtigt eksportmarked for den danske landbrugssektor. Samtidig kan en generel 10-procents told for alle lande komme til at betyde, at verdenshandlen overordnet set kan blive mere usikker.

Ifølge Dansk Industri vil den nye told kunne komme til at koste Danmark 38 milliarder kroner i BNP og op mod 13.000 jobs. Uroen har allerede ramt de globale aktiemarkeder, og den danske regering kalder Trumps beslutning uforståelig.

Alligevel maner man hos landets andenstørste landboforening Agillix til ro blandt sine 2100 medlemmer:

- I dansk landbrug har vi altid klaret os gennem svære tider ved at stå sammen. Det var tilfældet under både finans- og Covid-krisen. Vi må ikke lade os rive med af frygt og panik – vi skal finde løsningerne nu. Og vi skal finde dem sammen, siger Carl Christian Pedersen, formand og planteavler for Agillix.

Sammenhold og handling
Carl Christian Pedersen opfordrer landets landmænd til at have is i maven og se på alternative markeder og øvrige muligheder frem for at fokusere på potentielle benspænd grundet toldudfordringen.

- Vi har oplevet kriser før, og vi har altid fundet veje til at styrke vores eksport og vores landbrug. Nu handler det om at finde nye købere, forhandle stærkere handelsaftaler og sikre, at danske fødevareprodukter fortsat er i verdensklasse. Har man et godt produkt, vil der altid være eksportmarkeder, udtaler han.

Næstformand og griseproducent Torben Farum fra Syvsten tilføjer:

- Det er klart, at det her ligner en udfordring for os alle i erhvervet. Det vil sikkert sætte sig i priserne, da varerne så skal til andre markeder, end det amerikanske. Effekten er svær at spå om. Vi skal tage situationen alvorligt, men også huske, at der altid er muligheder, siger han.

Regeringen og EU på sagen.
EU-Kommissionsformand Ursula von der Leyen har meldt ud, at EU er klar til at svare igen på præsident Donald Trumps toldsatser, og den danske regering har udtalt, at man her følger situationen tæt. Hos landboforeningen holder man nøje øje med udviklingen og opfordrer sine medlemmer til at gøre det samme:

- Vi vil i den kommende tid arbejde for at sikre, at landbruget kommer stærkere ud på den anden side. Vi opfordrer alle landmænd til at se nøje på egne muligheder og vurdere, om der er behov for at alliere sig med en rådgiver for at få lagt en personlig strategi for sin virksomhed, siger Carl Christian Pedersen.

Han fremhæver også, at det store europæiske marked stadig er vigtigt og åbent for den danske fødevaresektor – ikke mindst landbruget. Den konklusion bakker man op om hos Landbrug & Fødevarer, hvor man i dag opfordrer de danske fødevareproducenter til at rette blikket mod det indre europæiske marked, hvis en eventuel toldmur gør det amerikanske marked mindre relevant.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...