Nekrolog: Jytte Hansen lærte tro på sig selv og sin egen dømmekraft
Efter kort tids sygdom sov Jytte Hansen, 94 år, stille ind på Luciadagen - 13. december 2024 - med sine børn omkring sig – en engel gik bort, som en veninde sagde.
Jytte Hansen var i mange år ansat på Frederikshavn Bibliotek som kontorassistent og senere leder i katalogafdelingen. Hun holdt meget af sit arbejde og gruppen af kvinder i afdelingen. De blev gennem årene en tæt sammentømret gruppe, som var gode i arbejde og fest, og som holdt sammen mange år efter arbejdslivet. Jytte var i den sammenhæng et naturligt midtpunkt for gruppen, som hun senere skulle blive i mange andre sammenhænge.
Jytte var i en længere årrække tillidskvinde for sine kolleger. Hun havde en naturlig lyst til at ”blande sig”, især når hun oplevede, at andre blev behandlet urimeligt eller uretfærdigt. Hun kæmpede lokalt og på landsplan for at forbedre forholdene for især de kvindelige kolleger. I 1970’erne rejste hun således landet tyndt sammen med andre kvinder for at organisere og samle kontorassistenterne på bibliotekerne, så de kunne blive anerkendt som en særlig gruppe i HK, og det lykkedes.
I 1974 blev HKs biblioteksudvalg dannet i Jytte Hansens dagligstue og banede vejen for bedre lønforhold og efteruddannelse for de kontoransatte på landets biblioteker. Jytte underviste sidenhen ind i mellem på biblioteksskolen i Aalborg og blev også involveret i andre større tiltag på landets biblioteker, bl.a. indførelse af edb.
Da HKs Biblioteksudvalg senere indstiftede en kulturpris blev den opkaldt efter Jytte Hansen: Jytteprisen. Den blev uddelt første gang i 1985 og første modtager var Jytte Abildstrøm. Den er siden blev uddelt 29 gange til kendte kulturpersonligheder, og Jytte har de fleste gange været til stede ved uddelingen, således også da den sidst blev uddelt i efteråret 2024.
Jytte var i en årrække medlem af den lokale HK-bestyrelse i Frederikshavn. Da hun senere gik på pension, blev hun formand for Seniorklubben i HK.
Jytte Hansen blev født i 1930 i Odense. Hun kom fra fattige kår, hvor hun kom til at vokse op hos sine bedsteforældre, et nøjsomt liv, men fuld af kærlighed. Hun lærte i opvæksten at tro på sig selv og sin egen dømmekraft. Som barn elskede hun at læse og gå i skole. Familien ønskede at hun skulle ud og arbejde efter mellemskolen, men stædig og viljestærk som hun var, fik hun trumfet igennem, at hun skulle gå i realen. Som den første i familien fik hun realeksamen i 1947. Efter realeksamen fik hun en kontoruddannelse på Biblioteket i Odense. Disse uddannelsesår satte afgørende spor i hendes fremtidige virke.
I 1951 flyttede hun til Frederikshavn sammen med sin mand, Arvid Hansen, som blev ansat på Flåderadioen. I mange år boede de på Lindegårdsvej med deres to børn, Erik og Kirsten. I 1968 byggede de sommerhus i Bratten tæt på stranden. Sommerhuset blev det store samlingspunkt for familie og venner og senere for børnebørn og oldebørn, som elsker at komme her.
I 1990 gik de begge på efterløn og flyttede permanent ind i sommerhuset i Bratten. De havde årene forinden rejst en del i Europa, især til de græske øer, men nu var der tid og penge til længere rejser. Den første gik til Kina med det ældste barnebarn på 10 år. Året efter, i 1992, døde hendes mand, Arvid, alt for tidligt af kræft. Sorgen og savnet var stort, og det tog år at finde lyset igen. I disse år rejste hun en del bl.a. med børn og børnebørn – til Peru og Bolivia, til De Vestindiske Øer, Sydafrika.
Men kærligheden fandt hende igen. Hun fandt sammen med Henning Pedersen, bageren i Råholt, i 2000. Familien tog mod hende med åbne arme og gennem årene blev hun et meget skattet medlem af familien. Hun trivedes i den store familie og blev også et samlingspunkt for Hennings børn og børnebørn.
Da Henning blev syg, flyttede de fra Bratten og ind på Havnefronten i Strandby. Det blev en lykke for Jytte Hansen, da hun igen blev alene, for på Havnefronten fandt hun fandt både veninder og nye fællesskaber. Hun bidrog også selv som formand for afdelingsbestyrelsen i en årrække, for heller ikke her kunne hun lade være med at blande sig.
Da hun fik oldebørn, sørgede hun for at skabe nye traditioner og anledninger til fællesskab. Hvert år inviterede hun enten på forlænget weekend eller udenlandsrejse med sine børn, børnebørn og oldebørnene, Leo, Frederikke og Agnes.
Jytte Hansen var frisk til det sidste og vedblev med at være nysgerrig på livet. Selv it-revolutionen tog hun med. Da hun var 80 år, begyndte hun at tage it-kurser på Strandgården i Strandby, for det skulle læres. Dem fulgte hun i flere år og lærte at bruge pc, printer, scanner, internet og mail.
Jytte Hansen efterlader et stort savn hos voksne og børn i begge familier. Æret være hendes minde!
Bisættelsen finder sted i Strandby Metodistkirke torsdag 19. december kl. 14.00. Alle er velkomne.