Gå til hoved-indhold
21. juni 2024 - kl. 13.06

Verdensballetten klar til Skagen - denne gang på en søndag aften

  • 1 af 2
  • 2 af 2
Af: Michael Frederiksen

Endnu engang præsenterer Verdensballetten en forestilling fyldt med magi, hjertegribende historiefortælling, virtuose piruetter, og gode grin, når en række af verdens største balletstjerner danser foran Den Tilsandede Kirke - søndag 14. juli kl. 18.00.

Som noget nyt er årets forestilling flyttet fra mandag til søndag - og til kl. 18.00.

- Det er et ønske fra publikum, at forestillingen begynder tidligere, så man undgår, at det bliver alt for koldt sidst på aftenen. Det betyder, at forestillingen slutter kl. cirka 20.15, og at man også kan nå at spise efter forestillingen, oplyser Verdensballettens kunstneriske leder og grundlægger, Jens-Christian Wandt.

Det er 16. sæson, at Verdensballetten danser i Skagen. Det hele begyndte en smuk sommeraften i 2008. Siden har Verdensballetten udviklet sig til at være Danmarks største sommerturné med både ballet, opera og klassisk musik på programmet.

I år præsenteres 10 forestillinger over hele landet, men det hele begyndte i Skagen. Det er også den historie, der fortælles år efter år ude i landet, at Skagen er arnestedet og fundamentet for Verdensballettens virke.

Årets kunstnere er solodansere og ballerinaer fra The Royal Ballet of London, Statsballetten fra Berlin, Den Kongelige Ballet fra København, og Den Norske Nationalballet fra Oslo. Kunstnere som normalt kun kan oplevede på de største scener i New York, London, Paris, Milano, Berlin og andre store byer.

Årets program byder på klassisk ballet, moderne dans og helt ny koreografi skabt specielt til årets forestilling. Der vil være uddrag af Nøddeknækkeren, der vil være stor virtuos dans med pas de deuxen Bolero, og der vil også være helt nye værker på programmet, som ser dagens lys med årets forestilling.

- Gennem årene har nogle af danserne sat deres præg på programmet med egne koreografier, dog ikke så omfangsrigt som i år. Det har været en ongoing conversation, at vores dansere har haft lyst til også at koreografere. Derfor har vi i år valgt at lade flere af de nye værker blive skabt i en kreativ dialog mellem vores kunstneriske leder Steven McRae og de enkelte dansere, fortæller Jens-Christian Wandt.

Man skal passe på med at bruge ord som ikon, men lige når det gælder den engelske koreograf Arlene Philips er det absolut passende. Hun er et ikon både på Broadway og i West End. Gennem tiden har hun skabt koreografier til en lang række af de største musicals, Grease, Saturday Night Fever, Starlight Express, med flere. Hun har stået for både instruktion og koreografi af musikfilm med blandt andre Freddie Mercury, Tina Turner, Whitney Houston, Duran Duran og Donna Summer.

I dag er hun stadig still going strong, og i en alder af 81 år blev hun i april for femte gang honoreret med en Sir Laurence Olivier Award for koreografien til musicalen Guys and Dolls på Londons Bridge Theatre. Til Verdensballetten 2024 har Arlene Philips sammen med Steven McRae skabt en meget charmerende ballet med titlen "Somewhere over the Rainbow", og som danses af de to engelske solodansere Anna Rose O´Sullivan og Xander Parish.

Årets operasolist er den norske sopran Lina Johnson. Hun er uddannet på operaakademiet i København og er i dag en del af solistensemblet ved Den Norske Opera. Her har hun blandt andet sunget Violetta i Verdis opera La Traviata. Netop nu er hun på europaturné med den spanske musiker og dirigent Jordi Savall, og umiddelbart efter Verdensballetten debuterer hun ved festspillene i Salzburg.

Den norsk/engelske violinist Charlie Siem vender tilbage til Verdensballetten. Han var en fast del af det musikalske team frem til 2016. Han har været solist med en lang række orkestre, gæstet festivaler og indspillet flere album. Nu er han tilbage og bliver akkompagneret af den engelske pianist Caroline Jaya-Ratnam.

Adgang til pladsen åbner to timer før forestillingen begynder, og man er som altid velkommen til at tage en picnickurv med og holde picnic i klitterne eller på publikumsområdet før forestillingen.

- Jeg glæder mig som altid til Verdensballetten i Skagen. Den forestilling er noget helt særligt, her er vi på hjemmebane, her mærker vi meget tydeligt, at publikum er vores venner. Tænk, den rejse vi begyndte i 2008, har udviklet sig til denne store sommerturné, hvor Skagen er omdrejningspunktet, og hvor dansere fra hele verden står i kø for at være med. Det var bestemt ikke noget, vi forventede, da vi begyndte for 16. år siden. Vi har skabt et koncept med kultur i naturen, hvor naturens egne rammer, kunsten på scenen, stemningen blandt publikum og ikke mindst det lunefulde danske sommervejr, skal gå op i en højere enhed. Det kan til tider give udfordringer, men det er udfordringer, der inspirerer, som styrker oplevelsen og gør hele konceptet unikt. Jo, Skagen er noget særligt, og vi glæder os alle meget til forestillingen blandt venner ved Den Tilsandede Kirke, siger Jens-Christian Wandt.

Der er stadig få billetter tilbage til forestillingen i Skagen.

Medvirkende:
The Royal Ballet
Steven McRae, Anna Rose O´Sullivan, Lukas Brændsrød
Staatsballett Berlin
Iana Salenko & Marian Walter
Den Kongelige Ballet, København
Astrid Elbo
Den Norske Nationalballet, Oslo
Xander Parish

Musikere og sangere:
Lina Johnson, sopran
Charlie Siem, violin
Caroline Jaya-Ratnam, piano
Jens-Christian Wandt, tenor og konferencier

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...