Gå til hoved-indhold
29. februar 2024 - kl. 21.02

Rejseforedrag om utrolige Indonesien: En verden af oplevelser

  • 1 af 6
  • 2 af 6
  • 3 af 6
  • 4 af 6
  • 5 af 6
  • 6 af 6
Af: Michael Frederiksen

Lørdag 2. marts kl. 14.00 er der rejseforedrag som storytelling i forbindelse med Forårsmessen i Arena Nord i Frederikshavn. Rejseforedraget er om en verden, kendt af de få, der er værd at besøge og genbesøge. Er du bare almindelig nysgerrig, er du også meget velkommen.

I  weekenden er det igen tid til Forårsmessen i Arena Nord. Traditionen tro deltager Kembang Travel på Euro Tourists stand, og helt i tråd med traditionen holder Peer Holm Jørgensen fra Frederikshavn et gratis rejseforedrag. I år tager han deltagerne med på en lidt længere rejse.

Her indleder Peer Holm Jørgensen med spørgsmålet om, hvordan pokker taber man som 17-årig sit hjerte til et land og dets folk på den anden side af jordkloden, når man som 16-årig allerede har været i Mellemøstens Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabien, Ægypten, Libanon og Colombia og Venezuela i Sydamerika og Caribien og endda på Phillippinerne, Hong Kong, Thailand, Singapore og Malaysia?

Er det kun refleksion på sine gamle dage af, at han 17 år gammel sejlede ud under San Franciscos berømte Golden Gate og krydsede Stillehavet på sin vej derud i stedet for at tage den traditionelle vej fra Danmark, garneret med fascinationen af, at han fyldte 18 år i en blå, blå lagune på det vestlige Sumatra, der har fået Peer Holm Jørgensen til at tabe sit hjerte til verdens fjerde største nation, dets 17.000 øer, 500 folkeslag og lige så mange sprog, et eldorado af betagende natur, gamle kulturer, traditioner og overleveringer, hvor lokale kalendere sætter tiden for mange begivenheder med et levende hav af religioner, seks officielle og omkring 250 andre, hvor mange af dem ofte indgår i samme familie, både mellem ægtefæller og endda mellem søskende. Det giver en sjælden social sammenhængskraft samlet i én nation, ét folk, ét sprog. En sammenhængskraft, der næppe kan opleves andre steder i verden.

Skyldes Peer Holm Jørgensens vedholdende engagement i det indonesiske samfund, Indonesiens kulinariske lækkerier, fascinerende landskaber med regn- og mangroveskove, savanne, vulkaner, økosystemer, museer, nutidige og gamle landsbyer og 1000-årige templer. Genoprettelse af koralrev-naturscenerier, så man tror, det er løgn og bygningen af en ny grøn hovedstad, der i pagt med naturen, vil blive rollemodel for fremtidens storbyer er andre elementer. Og som toppen af kransekagen, at Indonesien i mangefold bidrager til vores UNESCO-verdensarv både fysisk, håndværksmæssigt, kulturelt, socialt, samt med et "mesterværk af mundtlig og imaginær verdensarv."

Eller er det snarere den kendsgerning, at den indonesiske stat og Peer Holm Jørgensen med seks måneders forskel er jævnaldrende og dermed er vokset op sammen? Ikke mindst var de teenagere sammen i 1963-1966, hvor Peer Holm Jørgensen tilbragte det meste af sin tid i kystfart i det enorme ørige, der på samme tid dannede ramme om de mest skelsættende begivenheder i den unge nations historie og dermed Peers liv.

Peer Holm Jørgensen tager tilhørerne med på en kalejdoskopisk rejse om nationens brydsomme vej fra 300 år som hollandsk koloni over 33 års diktatur til det demokratiske styre, som vi forstår det i vesten, der så dagens lys i 2014.

Peer Holm Jørgensen fortæller også, hvordan hans involvering i Indonesien over mere end 60 år i 2009 medførte, at han med ”The Forgotten Massacre” om hans egne oplevelser gav indoneserne et helt andet syn på det mørkeste kapitel i den unge nations historie, blev den første danske forfatter siden H. C. Andersen, der udkom på nationalsproget Bahasa Indonesia, og hvordan hans ”The Missing History” udløste en helt særlig opgave, der involverer Balis royale familier, den indonesiske stat og Det Hollandske Kongehus.

Er tiden til det, fortæller han også om de stedse nye opgaver, han bliver bedt om at involvere sig i. Som at skrive sit bud på Indonesiens fremtidige historie.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...