Gå til hoved-indhold
04. juli 2024 - kl. 00.07

Politiker til tidligere misbruger: Tak, du skal inviteres til møde med os

  • 1 af 1
    Christina Lykke takker Mathias Snedker: - Jeg tror, vi kan lære meget af i hele vores systemverden, som trænger til at blive mere en menneskeverden.
Af: Michael Frederiksen

Byrådsmedlem Christina Lykke (SF), der er formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune, sender en kæmpe tak til den tidligere misbruger Mathias Snedker fra Frederikshavn. Han stod i denne uge frem på Kanal Frederikshavn og kritiserede Frederikshavn Kommunes opfølgning og efterbehandling, når borgere kommer hjem efter dyr døgnbehandling.

- Jeg er fuldstændig enig med Mathias. Jeg tror på, at når et menneske i misbrug har bare den mindste my af motivation til at komme ud af det, skal vi stå klar og hjælpe personen, siger Christina Lykke.

Hun synes, at kritikken fra Mathias Snedker skal bruges konstruktivt.

- Jeg vi opfordre udvalgsformanden (Ole Rørbæk Jensen, Social- og Sundhedsudvalget, red.) til at invitere Mathias til et lyttemøde og lære af en ægte fortælling og erfaring, udtaler Christina Lykke.

I givet fald et ét af Mathias Snedkers mål opfyldt.

- Jeg har et brændende ønske om at råbe vores borgmester og byens politikere op og få dem til at sætte meget mere ind på dette område. Der gøres for lidt, og mange falder derfor tilbage i misbruget, mener Mathias Snedker.

Han blev tilbudt gruppeterapi én gang om ugen og en individuel samtale hver 14. dag, da han kom hjem fra en døgnbehandlingsforløb på Bornholm. Det er, mener han, alt for lidt.

- Det betyder, at du sidder mange timer alene, når du kommer hjem i dit eget nærmiljø. Pludselig sidder du i det samme igen, og så kan det være svært at gøre en forandring, siger Mathias Snedker, der opfordrer Frederikshavn Kommune til at kigge på, hvordan Aalborg Kommune gør.

Christina Lykke lytter til Mathias Snedker.

- Jeg ved godt, at vi nok ikke kan sammenligne os 100 procent med Aalborg. Men generelt kan det være, at vi skal begynde og se på erfaringerne rundt omkring i Danmark. Og se data på, hvad der virker. Kommunerne overtog jo misbrugsbehandlingen fra regionerne og startede med samarbejder mellem flere kommuner. Til sidst stod den enkelte kommune med opgaven. Ingenting slår en menneskelig beretning og tak til Mathias for at skyde gang i en desværre relevant debat. Der er selvfølgelig forskel på misbrug, og jeg synes jo også, vi skal være bedre til at forebygge, særligt omkring de unge mennesker, hvor stofferne nok har taget flere med sig med trivselskrisens indtog, udtaler Chrstina Lykke.

Hun har den holdning, at forebyggelse og behandling skal gå hånd i hånd.

- Og vi er jo samtidig nødt til at se på årsagerne til, at misbruget er startet. Sender man en person i misbrugsbehandling og efterfølgende sender vedkommende hjem til det samme liv og tilværelse, ja, så er chancen for at falde i igen stor. Her skal man være klar med en “nyskabelsesplan”, for vedkommende skal hjælpes igang med en ny og ukendt tilværelse. Det samme gælder i forhold tilkriminelle, der har været i spjældet. Man skal have hjælp til at skabe sig en ny tilværelse. For det er ikke nemt.

Hun takker endnu engang Mathias Snedker.

- Jeg tror,vi kan lære meget af i hele vores systemverden, som trænger til at blive mere en menneskeverden, lyder det fra SF'eren.

Ole Rørbæk Jensen (A) har stor respekt for, at Mathias Snedker deler sin personlige fortælling, og at han med sin erfaring udtrykker ønsker om, hvordan han ser misbrugsbehandlingen og efterbehandlingen.

- Både politisk og administrativt er vi forpligtet til at tilrettelægge vores indsats på en måde , så vi får størst effekt af de penge, vi har til området. Udgangspunktet er, at vi tilrettelægger vores indsats individuelt. Opfølgning/efterbehandling ser derfor også forskellig ud. Nogle har brug for socialpædagogisk støtte og andre indgår i gruppeforløb, påpeger Ole Rørbæk Jensen (A).

Betyder det, at du afviser kritikken fra Mathias Snedker? Han siger jo klart, at det ikke er godt nok. Hvad mener du?

- Jeg synes, jeg har forklaret, hvordan vi gør det i Frederikshavn Kommune. Vores udgangspunkt er, at vi tilrettelægger vores indsats individuelt. Vi er ikke en storbykommune. Vi vægter de tilbud, vi har.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...