Gå til hoved-indhold
17. juli 2024 - kl. 00.07

Ny kobberbeklædning på Frederikshavn Kirkes spir i 2025

  • 1 af 4
    Et af de centrale problemer er, at disse bærende stålprofiler udviser markante tegn på tæring.
  • 2 af 4
    Fra 2016 og til i dag er der løbende foretaget fugeudbedringer fra lift. Samtidig er det blevet konstateret, at en række af kobberpladerne buler kraftigt udad på midten af pladerne.
  • 3 af 4
    VVS Lykke har udført en række sikringsarbejder.
  • 4 af 4
    Det centrale spir har en højde på 56,5 meter.
Af: Michael Frederiksen

Menighedsrådet i Frederikshavn Kirke har besluttet, at spiret og de fire små spir, også kaldet pinakler, kommer til at fremstå med en helt ny og tæt kobberbeklædning. Går det efter planen, er arbejder færdigt i efteråret 2025.

Jens Andrew Baumann fra Baumann Arkitekter i Viborg er tilknyttet projektet som bygherrerådgiver for menighedsrådet. Han har en mangeårig erfaring med kirkerestaurering og kender selv Frederikshavn Kirke fra tidligere.

I 1968 blev der lagt en ny kobberbeklædning på spiret. Dette arbejde er i nogen grad udført forkert. Et korrekt udført kobbertag bør have en holdbarhed på den gode side af 100 år. Det kom slet ikke til at holde stik i Frederikshavn Kirke.

I årene 2018-2019 gennemgik Frederikshavn Kirke en større indvendig ombygning. Inden den indvendige ombygning blev gennemført, foretog man en vurdering af kobberbelægningen på kirkens spir. På det tidspunkt lød vurderingen på, at man kunne forvente en restlevetid på kobberpladerne på mellem 5-10 år. Nu har udviklingen overhalet den forudsigelse. Der er utætheder i spirets kobberplader, som bevirker, at der opstår fugtskader i kirken.

Menighedsrådet har derfor besluttet, at spiret og de fire små spir, også kaldet pinakler, i løbet af få år kommer til at fremstå med en helt ny og tæt kobberbeklædning.

Fra 2016 og til i dag er der løbende foretaget fugeudbedringer fra lift. Samtidig er det blevet konstateret, at en række af kobberpladerne buler kraftigt udad på midten af pladerne, hvilket potentielt kan medføre en risiko for, at kobberpladerne frigøres og derfor i værste tilfælde falder ned.

Det forhold, at spiret er 56,5 meter højt, bevirker naturligvis i sig selv, at det kan blive en kompliceret sag for håndværkerne at sikre den fornødne istandsættelse og fornyelse af spiret.

I oktober 2023 blev der gennemført en liftundersøgelse. Denne havde til formål at se nærmere på spirets nøjagtige tilstand. I liftundersøgelsen deltog firmaerne VVS Lykke, Frederikshavn, samt Toft Kobber, Roskilde. På baggrund af et teknisk tilstandsnotat, der blev udført efterfølgende, kunne der afholdes en række indledende drøftelser dels internt i menighedsrådet, og dels mellem menighedsrådet og Frederikshavn Kirke. I løbet af den proces blev det aftalt, at der skulle udføres en række sikringsarbejder med at etablere en supplerende fastholdelse af spirets kobberplader. Dette arbejde blev udført af VVS Lykke.

I begyndelsen af 2024 var der rådgiverudbud på opgaven. Tre nordjyske arkitekttegnestuer konkurrerede om at få tildelt totalrådgivningen på spiropgaven på Frederikshavn Kirke. Udbudsfasen endte med, at et enigt menighedsråd bad en rådgivergruppe bestående af Arkitektfirmaet Bundgaard, Hjørring, og Lønborg, rådgivende ingeniør- og planlægningsfirma, ligeledes fra Hjørring, om at varetage arbejdet med at projektere, udbyde og udføre byggeledelse i forbindelse med arbejdets udførelse.

Både arkitekt og ingeniør har et stort kendskab og en bred erfaring med kirkerestaureringer.

I de seneste måneder har Bundgaard og Lønborg udført en række nødvendige forundersøgelser. Man har iværksat sikringsarbejder med fastholdelse af kobberpladerne, og man har set nærmere på spirets bærende bjælkelag af stål. Dette bjælkelag er muret ind i spirets nedre murværk, så derfor skal stålkonstruktionernes bæreevne og mulige rustskader undersøges nøje.

Og ikke mindst så har man haft mange overvejelser om, hvordan man rent praktisk kan vælge at udføre håndværksarbejderne. En af rådgivernes centrale overvejelser er, hvorvidt man rent faktisk skal overveje at nedtage spiret, således at udbedringen af tømmerkonstruktionerne, kobberbeklædningen med videre kan udføres sikkert i et telt, der kan rejses på Kirkepladsen. Dette er dog endnu blot en endnu ikke afsluttet overvejelse blandt flere.

Da Børsen brændte i København 16. april, gav det anledning til mange overvejelser rundt omkring i landet. Hvordan sikrer man den historiske bygningskulturarv bedst muligt? Hvordan sikrer man bedst muligt en byggeplads mod en ødelæggende brand? Således også i Frederikshavn, hvor menighedsrådet har bedt rådgiverne om at indarbejde de bedst mulige sikkerhedsforanstaltninger i de kommende processer.

Senere i år skal der udføres et myndighedsprojekt - et grundlag for at sikre de fornødne godkendelser af projektet fra henholdsvis Frederikshavn Provsti og Aalborg Stift. Herefter udføres projektering af projektet og udbud på byggearbejdet hen over vinteren.

Menighedsrådet håber at kunne igangsætte selve byggeriet i marts 2025 og afslutte det omkring 1. oktober 2025. Naturligvis under den forudsætning, at alle tilladelser og den fornødne finansiering af projektet kan sikres.

- I processen har menighedsrådet hidtil haft en god og konstruktiv debat med Frederikshavn Provsti. Det har haft stor betydning for, at der har været en god fremdrift i processen, oplyser Jens Andrew Baumann.

Frederikshavn Kirke blev indviet d. 23. oktober 1892. Kirken er en centralkirke, bygget over korsplan med et centralt spir, der har en højde på 56,5 meter. Ved det centrale spirs hjørner er der bygget fire små spir. Taget var oprindeligt belagt med skifer, men er nu udført med en beklædning af kobber.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...