Efter 93 minutters ophidset debat: Kommunaldirektør ikke inhabil
Kommunaldirektør Thomas Eriksen, Frederikshavn Kommune, blev ikke erklæret for inhabil - som Venstre ønskede - på onsdagens byrådsmøde. Ud over Venstres fem medlemmer stemte tre byrådsmedlemmer for Venstres forslag. Det var Jens Nygaard (DD), Christina Lykke (SF) og Martin Tøttrup Kelkelund (A). Afstemningen fulgte i kølvandet på 93 minutters ophidset debat, hvor bølgerne gik højt.
Tina Kruckow (A) undlod at stemme, mens 15 socialdemokrater, John Lamp Henriksen og Peter Laigaard (begge C), Thomas Hjort (DF) samt løsgængerne Erik Kyed Trolle og Peter Sørensen stemte nej til Venstres forslag.
- Den mest alvorlige lovovertrædelse i kommunens historie. Det er en ekstrem alvorlig sag, sagde Lone Haugaard, da hun præsenterede Venstres initativsag.
Sagen handler om en lydfil, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af. En kommunal medarbejder hjalp 18. december 2023 Frederikshavn Havn med at besvare en ansøgning om aktindsigt fra TV2 Nord. Det viste sig, at dialogen på dette møde blev optaget. Lydfilen afslører, at den kommunale medarbejder forklarer, at der er sorteret ting væk i de mange dokumenter, som er udleveret til TV2 Nord fra kommunen. Dermed er dokumenter tilbageholdt og holdt skjult for offentligheden. Opfordringen til havnen var at gøre præcis det samme. TV2 Nords afsløring har ført til, at Frederikshavn Kommune har indledt en personalesag. I spidsen for undersøgelsen står kommunaldirektør Thomas Eriksen, men Venstre mener, at han er inhabil i sagen, som bør overdrages til KL.
- Sagen handler om, hvordan vi i byrådet - som kommunens øverste myndighed - skal reagere, når vi får fremlagt klokkeklar dokumentation for et meget alvorligt lovbrud i kommunens administration. Sagen handler med andre ord om selve fundamentet for et velfungerende demokrati. Det er på ingen måde en sædvanlig personalesag. Vi må og kan ikke i byrådet lukke øjnene for, at vi har konstateret en lovovertrædelse af administrationen, som vi ikke kender rækkevidden af. Kære byrådskolleger, jeg opfordrer jer til at tage det ansvar, I blev tildelt den dag, I blev en del af byrådet. Vi er hver især forpligtet til at agere i overensstemmelse med det ansvar, lød det fra Lone Haugaard.
Han sagde på byrådsmødet, at "det er helt usandsynligt, at en medarbejder i kommunens forvaltning skulle have ageret på egen hånd og selv uden inddragelse af kommunaldirektøren anlægge en strategi om at begrænse aktindsigten i strid med lovgivningen".
- En så aggressiv tilgang vil i den virkelige verden altid ske enten på grundlag af instrukser fra ledelsen eller på grundlag af en klar ledelsesmæssig kultur, der understøtter eller sætter en sådan retning. Det er heller ikke sandsynligt, at den øverste ledelse ikke har været inde over sagen. Kan vi tillade risikoen, at en underordnet skal tage hele konsekvensen, når der er stor sandsynlighed for, at kommunaldirektøren selv er involveret? Det er at sætte ræven til at passe på høns, mente Lone Haugaard.
Borgmester Karsten Thomsen ledede byrådsmødet for første gang, og han lagde bestemt ikke fingrene imellem.
- Det er utidig indblanding fra Venstres side. Vi må have tillid til, at der er nogle dygtige tillidsfolk og fagforeninger, der kan køre sagen. Der er slet ingen tvivl om, at hvis en person bliver truet til noget, vil den person meddele det til sin tillidsrepræsentant eller fagforening, og så vil det med det samme komme frem her i salen, hvordan det foregår. Sådan er reglerne. Så enkelt er det. Jeg har været tillidsmand i 27 år, og jeg har været igennem så mange personsager. Jeg synes, at Venstre underkender arbejdsgangen og de faglige principper. Det er simpelthen ikke i orden. Du (Lone Haugaard, red.) siger "sandsynligt" og "ikke er sikker i noget". Jeg synes godt nok, at det er urimeligt det, du står og siger her. I undergraver et system, vi har haft i mange år. Jeg er skuffet. Havde du været jurist i Dansk Industri, havde du fået en irettesættelse, mente Karsten Thomsen.
Lone Haugaard svarede, at sagen ikke handler om tillidsmandssystemer.
- Det er at trække sagen i en retning, hvor den ikke hører hjemme, og det er ikke tiden til politiske drillerier. Jeg tolker det sådan, at du ikke vil have sandheden frem, eller at du ikke forstår den, og det tror jeg simpelthen ikke på.
Den sidste bemærkning faldt bestemt ikke i god jord hos borgmesteren, som bad Lone Haugaard om at gentage, hvad hun sagde. Det gjorde hun i en redigeret og pænere udgave. Her viste Karsten Thomsen tænder som mødeleder.
Peter Sørensen, som indtil for 11 måneder siden var medlem af Venstres byrådsgruppe, gik endnu hårdere til Lone Haugaard.
- Jeg vil sige til Lone, at jeg er dybt skuffet over det parti, jeg engang har tilhørt. Det hjælper ikke at sige "kære alle" og så tro, at man kan svine folk til. Det gør du konsekvent, Lone. Jeg bliver nødt til at sige, at jeg er ked af at høre på det, sagde Peter Sørensen.
Han gjorde opmærksom på, at offentligheden kun har kendskab til lidt under to procent af indholdet i den lydfil, som TV2 Nord er kommet i besiddelse af.
- Det er ud over alle grænser, hvis vi synes, at vi har viden nok til at svinge kniven over vores MED-system i kommunen, vores kommunaldirektør og hele det system, som vi selv er en del af. Det er simpelthen uartigt ud over alle grænser i min optik. "Det er ikke sandsynligt, at ledelsen ikke er involveret", siger du (Lone Haugaard, red.). Hvorfra ved du det? Det er hypoteser. Det er direkte angreb på vores tidligere borgmester og kommunaldirektør, og så ved jeg ikke, hvem af dem, I helst vil skyde. Den ene er jo gået.
- Du siger også, at kommunaldirektøren er involveret. Det ved vi alle. Har du overhovedet lov til at sige det? Jeg spørger bare, fordi jeg ikke kender injurielovgivningen. Det er altså svært at skabe tillid, hvis vi skal træffe alvorlige afgørelse på så løse faktuelle ting, som vi sidder med her. I kommer med injurier og påstande. Pas nu på retorikken, udtalte Peter Sørensen.
Christina Lykke forsøgte at presse et ændringsforslag igennem, der handlede om, at arbejdskulturen i afdelingen skal undersøges. Her understregede Karsten Thomsen dog, at det ikke er muligt at fremsætte ændringsforslag i forbindelse med en initiativsag.
SF'eren valgte at stemme for Venstres forslag, fordi det kunne give hende en mulighed for at fremsætte sit ændringsforslag på næste byrådsmøde. Brian Kjær (A) bemærkede dog, at det kunne Christina Lykke gøre uanset hvad.
Christina Lykke har været Socialdemokratiet en tro følgesvend i Birgit S. Hansens regeringstid, men allerede på første byrådsmøde efter Birgit S. Hansens afgang valgte SF'eren at bakke Venstre op.
Erik Kyed Trolle sagde, at det var "utilstedeligt at komme med påstande rettet mod offentligt ansatte".
Jan Bjeldbak (V) var rasende over, at Karsten Thomsen sagde, at han var "manipulerende". Det er faktisk anden gang, at Karsten Thomsen siger det til Venstres gruppeformand.
- Det finder jeg mig ikke i, og jeg tror, jeg er lidt mere inde i det, end du er, svarede Jan Bjeldbak.
Kort inden afstemningen fik Peter Sørensen igen ordet.
- Men den situation, vi står i her, har vi brug for, at alle vores kræfter lægges i en positiv og fremadrettet linje. Denne her mudderkastning og stribevis af hypoteser må afvente realiteter, for det ved jeg, vi allesammen vil agere på. Hypotester, usandheder og gætterier må aldrig nogensinde blive vores dagsorden, sagde Peter Sørensen.