Anlægspuljen: FUF efterlyser en ærlig og præcis forklaring
Birgitte Mathiasen, formand for Frederikshavn Ungdoms Fællesråd (FUF) har skrevet dette indlæg: Der er nok ingen, der er i tvivl om, at hvis tiderne ikke har været hårde nok i Frederikshavn Kommune, så er de det i alt fald nu og vil være det i meget lang tid fremover. Alt, der kan skrabes sammen, skal sættes i havnen. Enhver borger må acceptere det, for der er ingen anden vej.
Der har gennem nogle uger været talt og skrevet om, at anlægspuljen ville blive nedlagt med det nye budget for 2025-2028, dog uden at der har været nogen som helst konkrete oplysninger om det.
Det lader til, at det nu er et faktum. Men hvem ved? Der er stadig ikke konkrete oplysninger, og det fremgår ikke umiddelbart af referater fra hverken Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) eller Folkeoplysningsudvalget (FOU), hvori bl.a. Idrætssamvirket, FUF, aftenskolerne og de selvorganiserede er repræsenteret. Ej heller fremgår det tydeligt af de fremlagte budgetforslag.
Så er det egentlig en beslutning, eller hvad foregår der?
Det, som vi ved, er, at der i anlægspuljen p.t. står lige godt 427.000 kroner. Penge, der hører til budgettet for 2024, og som er en del af de midler, som folkeoplysende foreninger og selvejende institutioner kan søge om til f.eks. energibesparende foranstaltninger, udskiftninger/fornyelser, vedligeholdelse af lokaler og anlæg, ligesom selvorganiserede og nystartede foreninger løbende kan søge om støtte til materiel til opstart.
Vi ved, at KFU forleden havde møde, og at fordeling af de resterende midler i anlægspuljen for 2024 var på dagsordenen. Administrationen havde indstillet, at de præcist 427.169 kroner skulle udmøntes i en ekstra ansøgningsrunde med beslutning om uddeling 12. november.
Der er jo ansøgningsfrist til puljen 1. november, og så bliver det normalt på januar-mødet besluttet, hvem der skal tildeles midler fra det nye års budget plus de resterende midler fra året før.
Men nu, hvor der åbenbart ikke er midler næste og kommende år, var forslaget som sagt at få resten uddelt inden årets udgang. Hvilket jo også er ret og rimeligt.
Men, men, men hvad sker der så? Jo, der sker såmænd det, at alle udvalgets medlemmer, det vil sige Peter Laigaard, Anders Christiansen, June Menne, Kasper Bagnkop, Tina Nymann og Maria Gade Dorf, undtaget Lone Haugaard, stemmer imod administrationens indstilling. Det betyder, at de godt 427.000 kroner, som var øremærket førnævnte formål i det nuværende budget, nu forsvinder fra KFUs område og går direkte i kommunens store kasse. Anlægskroner = til havnen.
Vi ved også, at en af de få kompetencer, som FOU har tilbage efter den sidste nedgradering, netop er at blive hørt forud for ændringer af lokaletilskud, gebyrmodellen og anlægspuljen. Men FOU er ikke blevet hørt!!
Så hvordan er det egentlig, at der træffes beslutninger og samarbejdes i den her butik? Det er simpelthen ikke ordentligt, og vi kan kun undres.
Vi har et rigt foreningsliv i denne kommune og et utal af engagerede mennesker, der bruger uanede ressourcer på at bidrage til trivsel, sundhed, fællesskaber og samfundsansvar for alle. En helt igennem vigtig og uundværlig opgave, som også bliver italesat alle de rigtige steder af vores politikere. Men det er alligevel ikke så respekteret, at man vil spille med åbne kort og sige "!hør her – situationen er ikke god, vi må rykke sammen i bussen og alle må hjælpe til". Selvom det netop er kernen i det frivillige engagement, at man gør en indsats og hjælper til.
I stedet sniges der uigennemskuelige og uigennemsigtige beslutninger ind, som har direkte konsekvenser for foreningslivets rammer.
Frederikshavn Ungdoms Fællesråd ser frem til, at vi og vores medlemsforeninger får en ærlig og præcis forklaring på grundlaget for beslutningen og vil samtidig ønske, at der fremadrettet kan gives en ordentlig orientering om forhold, der berører foreningernes hverdag til gavn for fremtidigt samarbejde.