Workshop: HotSpot forsøger at skabe en god digital kultur hos børnene
Fritidsklubben HotSpot i Frederikshavn går til kamp mod digital mobning. HotSpot forsøger at skabe en god digital kultur hos børnene.
Mange børn og unge oplever i dag digital mobning. Det kan være over Snapchat, på onlinespil eller over mobilen. Forskellen på mobning i gamle dage og nu er, at her er mobberiet flyttet helt ind på børneværelset og derved har ofret aldrig fri fra sin plage. Det er en alvorlig trussel imod børn og unges trivsel.
Det er derfor vigtigt at forsøge at påvirke børnene hen imod at have en god opførsel på nettet allerede fra det øjeblik, de får en mobil i hånden. Det har fritidsklubben HotSpot i Frederikshavn sat fokus på sammen med deres medlemmer i en stor workshop.
- Mange børn oplever, at de har fået ”det store kørekort” til mobilen fra det første øjeblik, de tænder deres første smartphone. Det er vigtigt, at alle voksne i børnenes liv er nysgerrige på deres færden på nettet og er interesseret i, hvad der foregår på de digitale platforme. Her er der et stort forældreansvar, men skolen og fritidsklubberne har også et ansvar for at lære børnene at færdes i den digitale verden. Vi skal være vakse ved havelågen, da børns digitale liv er skjult for os voksne, men det kan påvirke børnene voldsomt, siger pædagog Mikkel Egelund, HotSpot.
HotSpot forsøger at skabe en god digital kultur hos børnene.
- Derfor har vi lavet en workshop. Den skal få børnene til at reflektere over, hvordan deres opførsel kan påvirke deres kammerater. Men også, at det er i orden at blande sig, når man oplever, at andre bliver mobbet, forklarer Mikkel Egelund.
Børnene blev i grupper sat til at lave nogle fede kreative plakater med gode anti-mobbe slogans. HotSpot havde lavet et samarbejde med Photocare i Frederikshavn, som gerne ville støtte det gode projekt. Der kom derfor en professionel fotograf på selve workshopdagen, hvor der blev taget nogle flotte billeder, der skulle bruges til plakater. Plakaterne hænger nu i klubbens gangarealer for hele tiden at minde om det gode fællesskab.
- Vi ved, at digital mobning er et massivt problem for børn og unge i dag, men vi tror på, at vi med vores workshop har påvirket børnene til at tænke lidt mere over deres adfærd på nettet. Vi håber desuden, at arbejdet med en sund digital kultur har medført, at det er blevet legalt at bede en voksen om hjælp, hvis man selv eller andre bliver mobbet, siger Mikkel Egelund.
Det er et fælles ansvar at skabe en god og sund digital social kultur
Hvis du oplever at dit barn er udsat for mobning på nettet eller mobilen, kan du søge rådgivning og hjælp ved SSP Frederikshavn på telefon 9845 9292.