Virtuel studieretning hitter i Frederikshavn
HTX Frederikshavn har succes med at udbyde delvis virtuel studieretning. 28 elever i 1.b har valgt studieretningen Science & Engineering, hvor en dag om ugen er med virtuel undervisning.
Det er dermed den største studieretning blandt 1.g-klasserne på HTX Frederikshavn. Den virtuelle skoledag skifter løbende mellem ugedagene, så alle fag bliver undervist virtuelt.
Eleverne er glade for den nye studieretning, og for flere af dem var den virtuelle dag med til, at de valgte netop Science & Engineering med studieretningsfagene Matematik A og Fysik A.
- Jeg har langt til skole, så det passer mig fint, at en dag om ugen behøver jeg ikke bruge så lang tid på transport, siger elev Lucas Viborg Højrup.
Maria Elisabeth Vigtoft supplerer:
- Vi er mere end 20 i klassen, og der kan være en del larm i klasselokalet. Derfor synes jeg, det er positivt at have en dag, hvor man lige pauser fra det sociale.
Også underviserne ser mange muligheder i den virtuelle dag. Kom/IT-lærer Louise Toftemark Lauridsen:
- Det giver nogle specielle muligheder for fordybelse, og det giver eleverne et godt afbræk i hverdagen. Den virtuelle undervisning giver ligeledes os undervisere nogle nye og spændende didaktiske muligheder for anderledes undervisning, som jeg tror er med til at motivere eleverne og dermed øge læringen.
Eleverne er meget bevidste om, om den virtuelle undervisning egner sig bedre til nogle typer aktiviteter end til andre. For eksempel mener eleverne, at gruppearbejde med kendt stof er ideelt til at gøre virtuelt, mens svært eller nyt stof er bedre at få indlært i et klasseværelse, hvor man nemmere kan have en dialog med læreren. Og selvsagt er de mange forsøg, ekskursioner og værkstedsfag, man har på HTX, nemmere at lave in real life.
Vicerektor Lene Faurholt fortæller, at man længe har overvejet at tilbyde noget virtuelt i en af studieretningerne, da virtuel undervisning også bliver en del af den virkelighed, de kommende studenter møder, når de skal læse videre og derefter ud på arbejdsmarkedet. Samtidig er Frederikshavn en geografisk stor kommune, og nogle elever har meget lang transporttid. Ved at lave denne studieretning, får de elever, der har lang skolevej, en enkelt dag, hvor transporten ikke fylder.
Lene Faurholt har også talt med eleverne på forhånd og undervejs, og løsningen med en virtuel undervisningsdag om ugen ser ud til at være passende:
- Vores elever synes, det er tilpas med en virtuel dag, da der så samtidig er masser af mulighed for at dyrke det sociale i klassen de øvrige dage. Science & Engineering er en helt klassisk HTX-studieretning, og i år har vi den største klasse i tre år. I forbindelse med valget har vi spurgt ind til, om den virtuelle dag havde betydning for deres valg, og det havde det for over 55 procent af eleverne. De forventer denne dag kan give anledning til fordybelse og erfaring med virtuel undervisning.
Lene Faurholt oplyser, at Science & Engineering også vil tilbyde en virtuel undervisningsdag på den kommende årgang, som starter efter sommerferien. Desuden vil man efter en evaluering se på, om ordningen skal udvides til flere studieretninger.