Gå til hoved-indhold
03. februar 2025 - kl. 00.02

Venstre: Borgerinddragelse skal være en selvfølge i energipark-planer

  • 1 af 1
Af  Jon Andersen

Borgmesterkandidat Jon Andersen (V) har skrevet dette indlæg på vegne af Venstre i Frederikshavn Kommune: I Venstre mener vi, at store projekter med langvarig indvirkning på lokalsamfundet kræver grundig borgerinddragelse og fokus på byudvikling. I sidste uge prægede de lokale medier debatten med politikere, der ønskede øget inddragelse af borgere. Nu er det tid til at vise handling. Desværre ser vi netop nu et eksempel på, hvordan det modsatte sker i praksis.

Kommunen behandler i øjeblikket forslag til udpegning af statslige energiparker i Frederikshavn Kommune. Disse områder kan blive fastlagt til store solcelle- og vindmølleprojekter med betydelig indvirkning på naboer, lokalmiljø og fremtidig byudvikling.

Men hvor er borgerne henne i denne proces? Vi oplever ikke, at der har været den borgerinddragelse, som man må kunne forvente, når beslutninger om arealer med så langvarige konsekvenser bliver behandlet. Det er problematisk, når områder pludselig bliver foreslået som statslige energiparker uden en reel dialog med de mennesker, der bor og arbejder der – for ikke at tale om den usikkerhed, det medfører for de berørte.

Vi er klar over, at der på nuværende tidspunkt endnu ikke er truffet endelige beslutninger, men det virker da tåbeligt at indstille områder først for derefter at søge borgerinddragelse på bagkant. En så vigtig proces burde begynde med en åben og gennemsigtig dialog med borgerne, ikke efterfølgende som en form for efterrationalisering, hvilket kan komme til at fremstå sådan.

For Venstre er det afgørende, at borgere og lodsejere bliver inddraget, før kommunen indstiller områder til andre myndigheder eller træffer beslutninger, der kan have betydning for deres hverdag i mange år frem. Det er alene kommunen og de lokale politikere, der kan drive denne dialog, og det ansvar skal vi tage alvorligt.

Vi opfordrer til, at beslutningen om indstilling af statslige energiparker først bliver truffet, når der er gennemført en ordentlig borgerhøring, hvor alle relevante parter har haft mulighed for at give deres mening til kende. Det handler ikke om at blokere den grønne omstilling, men om at sikre, at den sker med lokal opbakning og øje for fremtiden fremfor overstyring fra centralt hold.

Dette er særligt vigtigt, når der sker en konvertering af natur- og landbrugsjord til energiparker. I de tilfælde, hvor der opstilles vindmøller og solceller i industriområder, hvor energien direkte kommer til gavn, som det eksempelvis er tilfældet med Sæby Energipark, er vi meget positive, da det trods alt drejer sig om områder der udlagt til industri. Men når anlæggene opstilles på natur- og landbrugsjord, mener vi, at der skal være en særlig inddragelse af lokale interesser, særligt når det potentielt bliver så bynært som ved eksempelvis Energipark Sæbygaard.

Flere af disse anlæg opstilles potentielt på 30-års lejekontrakter i umiddelbar nærhed af by- og landsbyområder, hvor der i forvejen er en strategi for øget bosætning og byudvikling. Vi bør lære af tidligere fejl som f.eks. Sæby Slagteri, der oprindeligt blev placeret uden for byen, men nu befinder sig centralt i Sæby. Lad os ikke gentage den type planlægning, hvor kortsigtede beslutninger skaber langsigtede problemer for vores byers udvikling.

Energiparker kan være en vigtig del af den grønne omstilling, men de skal udvikles i relation til byudvikling og i samarbejde med borgerne – ikke hen over hovedet på dem. Derfor vil Venstre arbejde for, at borgerinddragelse ikke kun bliver ”noget man taler om”, men en reel proces, hvor lokalsamfundets stemme bliver hørt og taget alvorligt.

Vi vil derfor bringe dette op politisk og arbejde for, at den nødvendige borgerdialog finder sted. Hvis de partier, der i sidste uge stemte for øget borgerinddragelse (i forbindelse med borgerforslag), virkelig mener borgerinddragelsen alvorligt, bakker de op om Venstres linje. Det håber vi.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...