"Gør dog noget. Løb for livet. Brug dog tiden. Elsk hinanden."
"Uret tikker. Hjertet banker. Hele verden fra forstanden. Gør dog noget. Løb for livet. Brug dog tiden. Elsk hinanden." Citatet fra Steffen Brandt og TV2's "Hele Verden Fra Forstanden" pryder nu den hvidkalkede mur mellem stuehuset og madpakkerummet i gården på Knivholt Hovedgaard.
Borgmester Birgit S. Hansen afslørede poesiværket lørdag som optakt til Stafet For Livet, det store 24-timers arrangement, der samler penge ind til Kræftens Bekæmpelse.
- Det næste døgns tid fejrer vi livet og er sammen om at samle ind. Vi mindes dem, vi har mistet, men ikke mindst og allermest skal vi give håb og styrke til dem, der kæmper, sagde Birgit S. Hansen i sin åbningstale.
Koblingen mellem Steffen Brandts citat og Stafet For Livet ligger lige til højrebenet. Sognepræst Gurli Møller Andreasen brugte citatet i sin åbningstale i 2022, og borgmester Birgit S. Hansen understregede, at poesiværket er med til at minde os om, at der - selv om livet kan være svært, og der er store og små bump på vejen, selv om sygdommen rammer os og vore kære - så er der stadig meget at kæmpe for, meget at leve for. Både for den enkelte og for fællesskabet.
- De ramte de kæmper, og vi kæmper med. De pårørende kæmper med, og vi skal kæmpe for dem, der har tabt kampen, og vi skal blive ved med at kæmpe, til vi ikke er her mere, sagde borgmesteren.
Årets tema til Stafet For Livet er senfølger efter kræft, og Monica Falck Christiansen, næstformand i den lokale styregruppe og aktiv i "Ung Kræft", fortalte i sin fightertale om sine personlige oplevelser. Monica blev i 2011 som 19-årig ramt af kræft. Hele kræftforløbet kørte som smurt. I august 2012 blev Monica erklæret færdigbehandlet og kræftfri, og bedst som hun troede, at det hele var ovre, og hun nu var en rask 20-årig pige, blev hun ramt af angst. Social angst og dødsangst. En af mange senfølger, som det danske sundhedssystem ikke er gearet til at behandle.
I dag er der cirka 370.000 overlevere af kræftforløb, og tallet stiger. Det er godt, men samtidig bliver der flere og flere, der får senfølger – og oplever at stå alene med generne og alene med at finde den rette hjælp. Det skal vi blive bedre til, lød budskabet fra Monica Falck Christiansen.
Herefter åbnede stafetten med Musikkorps Sæby og de gule fightere i front på den første omgang på ruten gennem Knivholtskoven.
Lørdag aften sluttede med den stemningsfyldte lysceremoni, hvor der tændes lys for dem, der kæmper, og dem, vi har mistet.
Årets lystalere, Elise Thomsen Al Dilemi og Rebecca Vestergaard Larsen, kræftsygeplejersker ved Sundhedscenter Frederikshavn, talte også over temaet senfølger efter kræftforløb. Om træthed og om hukommelses- og koncentrationsbesvær. Om at møde en gammel ven i føtex, men hvad var det nu, han hed, og hvad var det nu, I snakkede om? Eller om den øgede lydfølsomhed, der betyder, at du ikke kan koncentrere dig om samtalen til et fødselsdagsselskab. Om skolelæreren eller pædagogen, der efter et kræftforløb vender tilbage til 20-30-40 børn og ikke kan håndtere det.
Og hvad med spekulationerne blandt de nærmeste? Kan vi blive i vores hus, når ægtefællen ikke længere kan gå på arbejde? Kan vi fortsat nyde sommerferien sammen, når træthed fylder så meget? Pointen er, at senfølgerne skal accepteres, som byrder, der skal bæres. Og at du ikke er alene. Jo flere vi er om at løfte de tunge byrder, jo nemmere bliver det. Vi skal løfte sammen og støtte hinanden, lød budskabet fra Rebecca og Elise.
Godt 500 deltog i årets Stafet For Livet Frederikshavn, hvor der var stort program med musikalsk underholdning, gymnastik og danseopvisning med meget mere.
Et nyt tiltag var cykeleventen i Østre Lade, hvor der blev cyklet på Body Bikes, så sveden drev ned ad væggene. Dan Kobberup styrede som Frederikshavns svar på Jonas Vingegaard tropperne og førte selv an med sejt tråd i pedalerne fra kl. 11 til 21. Og samlede tusindvis af kroner ind til det gode formål.
Desuden var der gjort ekstra ud af aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Udover Kjeld og Anne Mette Rye var der aktiviteter fra Børnenes Rekorddag, og der var blandt andet et meget populært 24 minutters løb for børnene. Aktiviteter, der er kommet for at blive i Stafet For Livet.
Stafet For Livet Frederikshavn har siden starten i 2009 samlet 4,8 millioner kroner ind til Kræftens Bekæmpelse. Regnskabet for i år er endnu ikke gjort op, men arrangørerne tør godt love, at målet om at passere de fem millioner kroner ér nået.