Forbud mod atomkraft i Danmark bør ophæves
Byrådsmedlem Jens Nygaard (NB) har skrevet dette indlæg: Fjerdegenerationsatomkraft er på vej og kan løse klima- og energikrisen i Frederikshavn Kommune, ja, i hele Danmark.
Derfor bør Folketingets beslutning fra 1985 om ikke at have atomkraft i Danmark fjernes.
Vi bruger jo allerede strøm fra atomkraft i Sverige, og det er lidt hyklerisk, at vi gerne vil bruge den, men ikke selv producere den. Vi bør ikke være afhængige af andre lande, som vi har set med den russiske gas.
Grønland har store ressourcer af uran og thorium, hvilket kunne gøre grønlænderne økonomisk uafhængige.
Flere af de små reaktorer bruger thorium i stedet for uran og har så en næsten uudtømmelig energikilde, der også giver mindre affald end uran. I Danmark skal der bruges cirka 3,8 tons thorium til et årligt strømforbrug, og der er i Grønland 54.000 tons, i Norge 132.000 tons, USA 400.000 tons, Australien 489.000 tons og så videre.
Hvem har egentlig givet tilladelse til at beslaglægge 30 procent af vort havareal til havvindmøller, som afspærrer skibsfart - både store og små sejlbåde samt udelukker fiskeri i området?
I tåge og dårligt vejr vil der være fare for, at skibe støder ind i en vindmølle. Faktisk efterforsker tysk politi i øjeblikket en sag om et handelsskib, der ramte en vindmølle i Nordsøen, hvor skibet fik hul i skroget. Vindmøllen ejes delvist af Ørsted, som er med til at undersøge sagen.
Men uha nej, det skal ikke frem i pressen, ligesom man heller ikke fortæller, om de mange fugle og insekter, der dræbes af vindmøllevinger. I Holland dræber møllerne årligt cirka 50.000 fugle, og den hollandske klima- og energiminister Rob Jetten vil bede visse vindmølleparker sænke møllevingernes hastighed i fuglenes træksæson. (Kilde: Bloomberg)
Når politikere vedtager nye love, bør de overveje, hvilken effekt, det har på mennesker, det berører for slet ikke at tale om dyr, som ikke har klagemulighed. Når man bruger 30 procent af vort havareal til vindmøller, har det indflydelse på havets dyr. Vindmøller på land er til gene for naboer, og i Nye Borgerlige tager vi stor afstand til det.
Atomkraft vil ikke genere, da de nye minireaktorer ikke fylder meget, faktisk taler vi om en 40 fods container, og de er ikke sårbare overfor sabotage som for eksempel kabler til havvindmøller, der kan blive skåret over.
På Bornholm planlægger man et stort batteri til brug, når vindmøllerne står stille, som de ofte gør, og batteriet vil kunne klare strømforsyningen på hele øen i én time. (Kilde: Berlingske 25.4.23), men hvad nytter en enkelt time, når man har en flæskesteg i ovnen en vindstille aften.
En atom-minireaktor kan klare strømmen hele døgnet, og de er på vej i hele verden.
Der er gang i udvikling af SMR (små modulære reaktorer) atomkraft, og 24. april blev der underskrevet en kontrakt mellem amerikanske Holtec Intern. og Ukraines Energoatom om levering af 20 stk. Holtec SMR-160 minireaktorer til levering fra 2029 (Kilde: World Nuclear News 24.4.23).
Der er også gang i udvikling af syntetisk brændstof til fly og skibe skabt ved hjælp af atomkraft. Men Danmark er desværre forsat håbløs bagud!
Tænk, hvis vi i Frederikshavn Kommune ville flytte blikket væk fra sol og vind og satte fokus på SMR-anlæg og dermed kunne blive den første kommune i Danmark som havde en 100 procent CO2-neutral energi forsyning.