Folkeskole og ungdomsuddannelser øger samarbejdet
Skolerne er begyndt igen efter sommerferien. For mange elever betyder det en velkendt hverdag, mens nogle elever på Frydenstrandskolen og ungdomsuddannelserne i Frederikshavn oplever noget helt nyt.
På Frydenstrandskolen går eleverne i Talentsportsklasserne, mens eleverne på ungdomsuddannelserne er tilknyttet Sportsakademiet. De seneste år har eleverne trænet hver for sig to gange om ugen, men fra dette skoleår er der indført en ny ordning. Hver torsdag morgen er der nu mulighed for fællestræning på tværs af Talentsportsklasserne og Sportsakademiet.
Dette initiativ øger træningsvolumen markant og giver større mulighed for differentiering i de sportsfaglige træninger som for eksempel håndbold, fodbold og floorball. Under træningerne er der tilknyttet to trænere, hvilket muliggør opdeling i grupper. Dette er nødvendigt, da der kan være stor forskel på en elev i 7. klasse og en 3.g’er, både sportsligt og fysisk.
- Haltræningen er både individuel og meget teknisk, så det supplerer fint vores håndboldtræning i klubben. Vi kendte flere af de andre, men der var også nogen, vi ikke kendte, så det er da meget sjovt, fortæller Eline, Frida og Lykke fra Sportsakademiet.
FIK Ishockey har valgt et andet setup, hvor de talentsportsklaseelever, der er klar til det, deltager i elitegruppetræningen på FIK Akademiet.
I sportsgrene som kunstskøjteløb og golf, som også tilbyder sportspecifik morgentræning, er differentiering mindre vigtig. For eksempel er tid på isen mere vigtigt for kunstskøjteløberne, og samtræning giver mulighed for flere udøvere på isen med færre bookinger.
De første træninger har givet positive tilbagemeldinger fra trænerne.
- Vores håndboldspecifikke morgentræninger fokuserer på individuel teknik, hvor vi arbejder med enkelte detaljer. Det er inspirerende for spillerne at se, hvordan de andre løser opgaverne – både dem, der er ældre og yngre, fortæller Morten Arvidsson, der sammen med Tobias Maarschalk er træner for talentklasserne i håndbold.
- Det er også godt, at vi har både drenge og piger sammen. Det, sammen med aldersforskellen, skaber god energi til træningerne. Eleverne fra 9. klasse i Talentsportsklassen får nogen at strække sig efter, når de træner med Sportsakademi-eleverne fra ungdomsuddannelserne, mener Morten Arvidsson.
For alle sportsgrene gælder det, at udøverne nu har langt bedre muligheder for at etablere en stærkere identitet omkring deres sport. Samtidig er det blevet nemmere at finde nye venner på tværs af aldersgrupperne, som deler samme interesse.
Talentsportsklasserne er et tilbud til elever i kommunens 7.-9. klasse, mens Sportsakademiet er for elever på ungdomsuddannelserne i Frederikshavn. For både Talentsportsklasserne og Sportsakademiet gælder det, at alle tilbydes styrketræning. For visse sportsgrene – som ishockey, fodbold, håndbold, floorball, kunstskøjteløb, golf og CrossFit – er der desuden tilbud om træning i den specifikke sportsgren.
Formålet med at kombinere skole og sport er primært at supplere og underbygge træningen i foreningerne, men det fungerer også som et stærkt alternativ til en efterskole og de mange kostgymnasier rundt om i landet. Eleverne bliver omgivet af andre unge med samme sportslige interesse.
- Det er en stor fordel for eleverne at møde op mandag morgen og kunne dele weekendens oplevelser som nederlag og sejre i sportens verden og blive mødt med forståelse af ligesindede. Disse unge mennesker lever og ånder for deres sport, så det betyder meget for dem at kunne dele oplevelser med klassekammerater, siger Brian Høj, sportslig koordinator for Talentsportsklasserne og Sportsakademiet.