Gå til hoved-indhold
03. oktober 2024 - kl. 17.10

Fiskebørnehaver på plads i Frederikshavn Marina

  • 1 af 3
    Fiskebørnehaverne havde eleverne selv lavet i smedeværkstedet med kyndig hjælp fra håndværkerne på EUC Nord.
  • 2 af 3
    Esther Juul Thomsen gør sig klar til at sænke fiskebørnehaven ned under bådebroen.
  • 3 af 3
    Dagen blev afsluttet med pølser sammen med havnefolkene, der hjalp til med installationen.
Af: Michael Frederiksen

Tre fiskebørnehaver blev installeret – eller rettere nedsænket – onsdag formiddag af 2.g-elever fra HTX Frederikshavn under bådebroerne i Frederikshavn Marina. Børnehaverne skal fungere som skjul for de mindste fisk og på sigt være med til at øge biodiversiteten på havnen.

Underviser i bioteknologi, Dinna Christensen, har undervist eleverne og forklarer om projektet:

- Jeg har drømt om at sætte fiskebørnehaver op i flere år, og nu havde vi et projekt om biodiversitet, der passer perfekt til det. Det er de første i Vendsyssel. Vores kystområder har det ikke så godt, og flere fiskearter forsvinder stille og roligt. Med fiskebørnehaverne kan vi være med til at vende den udvikling. Havne er naturligt et af de steder, hvor fiskene vokser op, og kan vi beskytte dem lidt fra de større fisk, så er der gode muligheder for, at de kan overleve i havnen, før de vandrer ud i Kattegat.

Selve fiskebørnehaven består af to netkasser. Inderst en lille med skaller, hvor de mindste fisk under to centimeter kan søge ly. Og yderst en større kasse, hvor de lidt større fisk på under fem centimeter kan søge tilflugt. Kassen sænkes ned under marinaens bådebro, så den hænger i et par wirer lige under vandet. Udover småfisk vil kasserne også tiltrække insekter, snegle og alger, så de faktisk bliver til små økosystemer.

Dinna Christensen fortæller, at i de kommende år vil HTX-eleverne udsætte mange flere fiskebørnehaver, og de vil løbende holde øje med om de bliver brugt:

- Vi kommer ned og laver målinger hvert halve år, og vi sætter endnu flere fiskebørnehaver op. Jeg håber, vi kan fylde havnen med dem i løbet af få år. Så skulle resultatet gerne være, at vi ser flere fisk og flere fiskearter.

En af de elever, der har sat en fiskebørnehaven op, er Esther Juul Thomsen fra Frederikshavn. Hun går på studieretningen Bioteknologi-Idræt. Før Dinna præsenterede hende for ordet fiskebørnehave havde hun aldrig hørt om det.

- Vi startede med at se på økosystemer og biodiversitet og så fortalte Dinna, at vi skulle lave fiskebørnehaver for at hjælpe naturen med at øge biodiversiteten. Nu har vi sat tre op, og så er planen, at vi skal kigge til dem løbende, og når vi er færdige, skal nye elever overtage projektet. Jeg kan godt lide fiskebørnehaverne og den måde, vi gør det på HTX, hvor vi lærer noget i klasseværelset og bagefter går vi ud i virkeligheden og ser på det. Så har man lyst til at lære mere om det.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...