Gå til hoved-indhold
11. september 2024 - kl. 10.09

Erhvervsformand kritiserer borgmester: Urimeligt og uanstændigt

  • 1 af 1
Af  Allan Kastor

Allan Kastor, formand Skagen Erhvervsforening, har skrevet dette åbne brev til Frederikshavn Byråd, omhandlende DI’s undersøgelse om Lokal Erhvervsvenlighed 2024 og kommunens håndtering heraf. Det åbne brev sætter fokus på borgmester Birgit S. Hansens forsøg på at gøre Erhvervshus Nord ansvarlig for analysens resultat.

Kommunen bliver ikke erhvervsvenlig ved blot at kommunikere om det…

Gennem medierne har vi de seneste dage kunne læse, at vores borgmester Birgit S. Hansen forsøger at placere ansvaret for en dårlig erhvervsvenlighedsundersøgelse hos Erhvervshus Nord. Det er helt igennem urimeligt, for Erhvervshus Nord har meget lidt eller ingen indflydelse på de parametre, der måles på i undersøgelsen. Vi kan endda konstatere, at Erhvervshus Nords operatøraftale, som følge af analyseresultatet, er sat på dagsordenen i økonomiudvalget onsdag eftermiddag - det er decideret useriøst.

Erhvervsvenlighedsundersøgelsen er delt i to delelementer, ”statistiske indikatorer” og ”spørgsmål til virksomhederne”. I den første del med de statistiske indikatorer er der trukket data fra Danmarks Statistik. Her lander vi f.eks. som nummer 73 på parameteret ”Køreplanstimer pr. indbygger på kommunale busruter (timer/år)” og på en placering som nummer 81 ud af landets 98 kommuner på parameteret ”Udgifter i 1.000 kr. til det kommunale vejnet pr. indbygger (gns. over tre år)”.

Hvordan kan vores borgmester komme frem til, at de to punkter er Erhvervshus Nords ansvar?

De statistiske indikatorer påvirkes derimod gennem kommunalpolitik og ansvaret er derfor det byråd, der ledes af borgmesteren.

I den anden del af analysen svarer virksomhederne på en række spørgsmål. F.eks. bliver virksomhederne spurgt om deres syn på kommunens ”Prioritering af bæredygtige og grønne indkøb”. Her placerer virksomhederne kommunen som nummer 82 ud af 98 kommuner i Danmark, og på spørgsmålet om ”Kompetent og effektiv sagsbehandling i forbindelse med byggesager” placerer de responderende virksomheder kommunen som nummer 69. Også her undrer vi os over, hvordan vores borgmester kan komme frem til, at det er Erhvervshus Nords ansvar?

Vi kan kun komme frem til, at byggesagsbehandling og indkøb må høre under det kommunale embedsmandsværk. Det er derfor helt urimeligt at tørre resultatet af erhvervsvenlighedsanalysen af på Erhvervshus Nord.

Hvis der skulle sidde et byrådsmedlem og tænke: ”Jamen, hvad med alle de andre spørgsmål i analysen?” Så kan vi kun opfordre til, at man læser analysen. Den viser nemlig ikke noget, som byrådet eller embedsmandsværket ikke selv har hovedansvaret for.

Vi har brug for et byråd og et kommunalt embedsværk, der tager ansvar og handler på de udfordringer, vi står overfor, frem for at vaske hænder og tørre resultatet af en erhvervsvenlighedsanalyse af på Erhvervshus Nord. Det er ikke at tage ansvar og være ordentlig, men derimod at være useriøs og ufin.

I stedet vil vi opfordre til, at kommunen kommer i gang med det egentlige arbejde, herunder at få set byggesagsbehandlingen efter i sømmene og få indarbejdet en servicekultur på rådhuset, hvor der findes løsninger frem for hindringer, så virksomhederne kan bidrage med vækst og udvikling til gavn for os alle. Det er netop i den direkte dialog med sagsbehandlerne om den konkrete byggesag, at kommunen skaber erhvervsvenlighed - ikke via en kommunikationsindsat eller ved at tale udenom analysens resultat.

Selve processen med at sætte Erhvervshus Nord på dagsordenen i økonomiudvalget viser netop, hvorfor Frederikshavn Kommune kommer ud med et historisk dårligt resultat i erhvervsvenlighedsanalysen.

Uden en forudgående dialog om resultatet af erhvervsvenlighedsanalysen med Frederikshavn Erhvervsråd, hvor borgmester Birgit S. Hansen (S) og Peter Sørensen (UP) begge sidder med, rejses sagen i økonomiudvalget og tilmed kun med tre dage fra dagsordenen offentliggøres til sagen behandles. Ingen advisering og ingen forudgående dialog. Det er decideret uanstændigt.

Lad os i stedet fortsætte ud ad den tangent, byrådet har igangsat med initiativet ”tiltrækning og bosætning af udenlandsk arbejdskraft”. Her viser byrådet handlekraft og gør noget ved de konkrete problemer med mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det sker i et tæt samarbejde mellem Frederikshavn Kommune, lokale virksomheder og Erhvervshus Nord. Det er vejen frem, for kun via et godt og tæt samarbejde mellem kommune og erhverv vil vi lykkes. Det gælder også efter år 2026, hvor Erhvervshus Nords nuværende kontrakt udløber.

På vegne af virksomheder i Skagen: 
Allan Kastor, formand Skagen Erhvervsforening 
Klaus Henry Kristoffersen / FF Skagen 
Susanne Nielsen / Scandic Pelagic 
Diddan Rahn Karstensen / Karstensens Skibsværft A/S / DI Vendsyssel 
Jens Gram / Formand Skagen Håndværker- og Industriforening / SMV Danmark 
Mads Larsson / Werner Larsson Fiskeeksport A/S / Skagen Fiskeeksportørforening 
Michael Isaksen / Poul Eeg Camping / Foreningen af Campingpladser i Skagen 
Niels Nordmann / Prime Ocean / Areallejerforeningen på Skagen Havn 
Peter Bøgil Jensen / Skagen Handelsstandsforening 
Peter Møller / Saga Shipping / Service Team Skagen 
Ulla Mosich / Aalbæk Badehotel / Turistforeningen for Toppen af Danmark 
Jakob Sund / Jakobs Cafe & Bar 
Rikke Gandrup / Color Hotel

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...