Gå til hoved-indhold
09. april 2024 - kl. 10.04

Elever fra HTX Frederikshavn på studietur i Grønland

  • 1 af 4
  • 2 af 4
  • 3 af 4
  • 4 af 4
Af  Elever fra 2.DE, HTX Frederikshavn

Denne artikel er skrevet af elever fra 2.DE, HTX Frederikshavn, som har været på studietur i Grønland.

Turen startede i Kangerlussuaq, hvor vi tilbragte to dage. På disse to dage oplevede vi den smukke natur, blandt andet de ekstraordinære snedækkede bjerge samt forskellige grønlandske dyrearter.

Vi skulle også bruge størstedelen af den ene dag på en guidet tur til indlandsisen. Under turen til indlandsisen blev der fortalt flere forskellige historier om begivenheder i Kangerlussuaq. Blandt disse blev der fortalt et par røverhistorier.

Hele oplevelsen var uforglemmelig og mindeværdig. En særlig ting ved Kangerlussuaq var de få mennesker, man så. Man kunne tydeligt fornemme det tætte fællesskab mellem menneskene, grundet den lille befolkning i byen. Den overordnede opfattelse man fik af menneskene var, at de virkede enormt imødekommende grundet deres smil og venlige hilsner på vejen.

Turen fra Kangerlussuaq til Nuuk foregik i propelfly, hvilket var en speciel samt meget smuk oplevelse. Efter den usædvanlige flyvetur gik turen videre mod det yndige hotel Aurora, som havde en front, der var baseret på nordlysets farver.

Vi blev introduceret for den grønlandske kunst på kunstmuseet i Nuuk. Blandt andet var der også en udstilling med tupilakker, der var udskåret baseret på ånder fra grønlændernes tro. I dag er de set som en typisk souvenir, man har med hjem fra en rejse i Grønland. På kunstmuseet fik vi et indblik i udviklingen af den grønlandske kunsthistorie.

Efter rundvisningen på kunstmuseet gik turen videre til en bygning tæt på GUX, som er det eneste gymnasium i Nuuk. Her blev vi præsenteret for Maaliannguaq, en grønlandsk kvinde, der gerne ville fortælle os om sine oplevelser med uddannelse i Grønland og lignende. Hun fortalte, at hun voksede op i en bygd, men på grund af sin situation i forhold til uddannelse var hun nødt til at flytte til en by for at kunne fortsætte sin uddannelse.

Flere af dagene havde vi tidspunkter, hvor der var fri disposition til at gøre, hvad vi havde lyst til. Blandt andet brugte vi denne tid på oplevelser som ski, skøjtning, vandreture og shopping.

Da Nuuk er en by, som ligger tæt ved kysten og fjordene, var det oplagt at arrangere en sejltur omkring Nuuk, hvor man kunne se det vidunderlige og forbløffende landskab samt have mulighed for at fiske. Det var svært, men efter lang tid blev der indfanget fire fisk.

En af de sidste dage tilbragte vi alle sammen. Vi startede med en lille gåtur hen til Gamle Nuuk og kom efterfølgende forbi statuen Hans Egede. Senere på dagen skulle vi på Nuuks Nationalmuseet. Her fik vi en rundvisning, hvor vi så mange genstande forbundet med Grønlands kultur og historie. F.eks. var der de grønlandske nationaldragter, som i dag bliver båret af grønlændere til specielle begivenheder.

Den mest spændende del af rundvisningen var, da vi så fire velbevarede mumificerede grønlændere fra omkring 1400-tallet, hvor ét iblandt ligene var et spædbarn. Mumificeringen var ikke udført på samme måde, som de gjorde i Egypten, som man typisk forbinder en mumificering med. Måden disse fire grønlændere blev mumificeret på, var ved frysning. De var velbevarede i forhold til de egyptiske mumier på grund af denne proces, der holdt dem bedre velbevarede. Ved hjælp af disse fire kroppe fik vi et bedre indblik i den grønlandske kultur og levevilkårene gennem tiden. Vi hørte om den grønlandske natur opbygget gennem årtier, hertil også levevilkår for mennesket samt de opdelte befolkningsgrupper gennem den grønlandske tid.

Dagen inden hjemrejsen skulle bruges på en tur på Nuuks Naturinstitut, hvor vi fik et oplæg af hende, som står for hele instituttet. Vi fik også en rundvisning deroppe, hvor vi kunne se forskellige opdagelser, de har fundet. Efter dette skulle vi opleve Nuuks eneste gymnasium, som hedder GUX. Her fulgte vi tre søde og glade elever og deres rektor. Vi hørte om deres oplevelser på gymnasiet, hvordan deres uddannelsesmuligheder ser ud og meget mere. Sent om aftenen tog vi ud på en bakketop, hvor himlen viste os det smukke nordlys.

Den mulighed, som vi fik som klasse at komme på studietur til Grønland, har givet meget lærerigt stof til hver enkelt af os. Hertil også givet en masse fantastiske oplevelser og en hel del skønne historier, som vi kan fortælle videre til folk, som ikke har muligheden for at rejse til Grønland. Vi har oplevet rigtig mange nye ting samt en helt ny positiv måde, man imødekommer folk på.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...