Gå til hoved-indhold
09. august 2024 - kl. 00.08

Ekspropriation skal sikre faunapassage ved Mariendal Mølle

  • 1 af 1
Af: Michael Frederiksen

Center for Teknik og Miljø i Frederikshavn Kommune indstiller, at der igangsættes en ekspropriationsproces med henblik på en realisering af en faunapassage ved Mariendal Mølle i Elling.

Frederikshavn Kommune har pligt til at skabe faunapassage i Elling Å ved Mariendal Mølle, hvor opstemningen udgør en spærring, der forhindrer fisk og smådyr i at komme forbi. Kommunen udarbejdede i 2014 en forundersøgelse med projektering af en løsning for faunapassagen, og kommunen udarbejdede i 2021 en opdateret detailprojektering.

Med baggrund i detailprojekteringen er der i 2021 opnået tilsagn om fuld finansiering på cirka 6,5 millioner kroner fra Miljøstyrelsen til realisering af projektet.

I april 2022 gav kommunen tilladelse til projektet efter vandløbsloven, naturbeskyttelsesloven og miljøvurderingsloven. Afgørelserne blev påklaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nævnet stadfæstede i februar 2024 kommunens afgørelser.

Det har i processen ikke været muligt at opnå en frivillig aftale med ejeren af Mariendal Mølle. Der kan ikke skabes faunapassage uden at gennemføre tiltag på ejendommen, hvorfor en ekspropriationsproces er nødvendig, så projektet kan gennemføres.

Teknisk Udvalg besluttede 12. august 2019, at der skulle arbejdes videre med projektet med den forudsætning, at det kunne blive nødvendigt at ekspropriere til gennemførelsen.

Ekspropriationen kan gennemføres med hjemmel i vandløbslovens § 71. Selve ekspropriationsprocessen er fastlagt i vejloven.

Kommunen skal afholde åstedsforretning, inden en egentlig ekspropriationsbeslutning kan gennemføres. I forbindelse med åstedsforretningen gennemgås ekspropriationens omfang overfor de berørte parter.

Der er ikke tale om arealafståelse, men derimod ret til at arbejde på private arealer i en periode på cirka fire måneder samt ophør med turbinedriften ved Mariendal Mølle. Efter åstedsforretningen har parterne fire uger til at indgive deres bemærkninger. Herefter forelægges sagen byrådet, som kan træffe endelig ekspropriationsbeslutning.

Ved åstedsforretningen skal mindst ét medlem fra byrådet deltage. Kommunens udpegede medlemmer til ekspropriationssager er Karl Falden (A) og John Lamp Henriksen (C).

Efter en eventuel ekspropriationsbeslutning kan eventuelle erstatningsspørgsmål indbringes for Taksationskommissionen, hvis der ikke kan opnås frivillig aftale om erstatningens størrelse.

Kommunen søger Miljøstyrelsen om særskilt tilskud til dækning af erstatningsudgifter. Som udgangspunkt dækkes 100 procent af erstatningsudgifterne gennem tilskudsordningen for erstatninger.

Teknisk Udvalg drøfter sagen tirsdag 13. august.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...