Gå til hoved-indhold
27. juni 2024 - kl. 00.06

Tidligere MARTIN-direktør springer ud som feminist og forfatter

  • 1 af 1
    - Med bogen ønsker vi at sætte en bølge i gang, hvor den unge generation vælger en ny kurs. En ny kurs, hvor piger og kvinder har lige muligheder og rettigheder som mænd, fortæller Torben Johansen.
Af: Michael Frederiksen

Forretningsmanden Torben Johansen fra Frederikshavn springer ud som feminist, når han fredag 28. juni debuterer som forfatter med udgivelsen af bogen "Som sendt af Guderne".

Feminist og forfatter er to ord, som mange givetvis har svært ved at forbinde med den tidligere MARTIN-direktør og mangeårige forretningsmand og virksomhedskonsulent, men den er god nok. Torben Johansen er idémand bag bogen og glødende passioneret, når det gælder Hatshepsut, en af de mest succesrige faraoer i oldtidens Egypten. Han har allieret sig med Anne Krøjgaard og Louise Jensby, der begge har en stor kærlighed til det skrevne ord og en dyb interesse for historie.

- Jeg er blevet feminist og har i mange år haft meget svært ved at acceptere, at halvdelen af klodens befolkning – piger og kvinder - her i 2024 næsten overalt ikke oplever egentlig ligestilling, ligeværdighed, lige muligheder for uddannelse, adgang til topstillinger og så videre, og det udfordrer vi med bogen, siger Torben Johansen til Kanal Frederikshavn.

Bogens store ambition er at overbevise os om, at verden har brug for en ny måde at gøre tingene på.

- Vi skal behandle verden som et nyfødt barn. Klodens vilde overforbrug er nødt til at stoppe. Vi har måske brug for et nyt ungdomsoprør. Det første i 1968 satte mange aftryk, men desværre ikke med nok fokus på en verden i balance, ligestilling og ligeværd. Med bogen ønsker vi at sætte en bølge i gang, hvor den unge generation vælger en ny kurs. En ny kurs, hvor piger og kvinder har lige muligheder og rettigheder som mænd, fortæller Torben Johansen.

En livslang interesse for historie har ad snørklede veje ført den frederikshavnske forretningsmand til den – mener han - måske største leder, verden endnu har set, faraoen Hatshepsut. Hun regerede for 3.500 år siden i det gamle Egypten. Hun var den 5. farao i det 18. dynasti. Hatshepsut konsoliderede Egypten igennem fred og handelssamarbejde. Den type af ledere ønsker Torben Johansen flere af.

- Hvis man forestillede sig, at Margrethe Vestager var russisk præsident i stedet for den siddende, er jeg overbevist om, at hun ville have mødtes med Ukraines præsident, Zelenskyj, og sammen med ham løst uoverensstemmelser og så i øvrigt øget det nødvendige handelssamarbejde i fred og fordragelighed til gavn for alle, smiler Torben Johansen.

Bogen ”Som sendt af Guderne” kører i to spor. Et fremtidsscenarie, hvor Kimberly Grant bliver valgt som USA’s første kvindelige præsident, og et fortidsscenarie, hvor forfatterne tager udgangspunkt i Hatshepsut og hendes fantastiske virke. Kimberly Grant skal af indlysende årsager meget igennem for at blive nomineret og senere valgt til præsident, og hun tager ved lære af Hatshepsut og hendes massive erfaringer.

- Vi leger med tanken om, hvordan verden ville se ud, hvis flere kvinder sad ved magten. Kunne det løse vores problemer? Ville det være anderledes, hvis den globale manglende ligestilling mellem kvinder og mænd blev elimineret? Ville det have en effekt på bæredygtighed, kloden og menneskeheden, hvis kvinder blev indsat på lige fod med mænd i alle ledelseslag?, spørger Torben Johansen.

Kimberly Grant prøver i bogen at samle verdens lande.

- Det lyder måske naivt, men vi er nødt til at tænke og agere anderledes. Vi i den vestlige verden udvinder og afbrænder eksempelvis stadig fossile brændsler, mens voldsomme og vedvarende oversvømmelser i Bangladesh - som følge af global opvarmning - er en realitet. Vi er nødt til at have et andet og globalt favnende menneskesyn. Verden er et fantastisk sted, men vi skal ændre vores måde at leve på. Vi slider på kloden, men vi kan ikke fortsætte med at køre på kredit. Kimberly Grant er en fantastisk person, der prøver at råbe verden op, og hendes argumenter er rigtige, mener Torben Johansen.

Han erindrer selv fra sin tid som direktør hos MARTIN i Frederikshavn, at produktionsgrupper ledet af kvinder på så at sige alle parametre var de bedste.

- Kvindelig ledelse er på mange måder effektiv, unik, favnende og holistisk, mener Torben Johansen.

Siden 2019 har Torben Johansen næsten brugt hele sin fritid på Hatshepsut. Det var et besøg på The Metropolitan Museum of Art i New York i 2015, der vækkede hans interesse og passion for faraoen. Han troede i første omgang, at Hatshepsut var en mand, men det korrigerede hans hustru, Pia Johansen, hurtigt. Denne overraskelse satte tanker i gang om kvinder, ledelse og magt og blev startskuddet til bogen.

- Men hvorfor ved vi ingenting om Hatshepsut? Jeg er vildt overrasket over, at jeg ikke har hørt om hende i skolen. I mine øjne er hun en af verdens største ledere overhovedet. Hun leverede på alle hylder. Måske er det årsagen til, at hendes mandlige efterfølgere gjorde alt for at slette hende fra historien.

Og vi er nødt til at gøre noget nu for at sætte kursen for en bedre og bæredygtig verden, fastslår forfatter og feminist Torben Johansen.

- Det handler for eksempel om lokalt at acceptere vindmøller ved Skagen og Hirsholmene. Ja, det kan godt være, at nogen mener, de mister noget livsværdi, hvis der kommer synlige vindmøller op, men, helt ærligt, vi skal alle ind i kampen og begynde at betale tilbage igen til en klode, vi har tæret helt vildt på uden tanke på konsekvenserne.

”Som sendt af Guderne” udkommer fredag 28. juni. Der er tale om en spændingsroman med to parallelle spor. Det ene foregår for 3500 år siden i Egypten, mens det andet finder sted i nær fremtid i USA. Her søger Kimberly Grant inspiration hos Hatshepsut.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...