Gå til hoved-indhold
20. september 2024 - kl. 16.09

- Nu skulle jeg i stedet dø her i bjergene imellem Iran og Tyrkiet

  • 1 af 3
    Popal Naseri besvarer elevernes spørgsmål efter visningen af dokumentarfilmen "Min bror, mit hjem".
  • 2 af 3
    Andreas K. Jørgensen, elevrådsrepræsentant fra Frydenstrandskolen, sammen med debatgæst Popal Naseri.
  • 3 af 3
    ASK WHY? Docs-projektleder Camilla Hoffmann giver skolekonsulent Lise Jørgensen en partnerskabs-plakat.
Af: Michael Frederiksen

- Jeg kunne bare kigge op i himlen og græde, for jeg vidste, at nu skulle jeg dø. Jeg var flygtet fra Afghanistan for at undgå at blive selvmordsbomber, og nu skulle jeg i stedet dø her i bjergene imellem Iran og Tyrkiet, fortæller Popal Naseri de elever, som i dag har deltaget i ASK WHY? Docs i Palads Teatret i Frederikshavn.

Unge i Frederikshavn har i dag mødt Popal Naseri og set den barske og rørende dokumentarfilm "Min bror, mit hjem". I filmen oplever man, hvordan Popal - otte år efter han er flygtet fra Taliban i Afghanistan - på mirakuløs vis finder sin lillebror i Tyskland.  Sammen forsøger de at få et nyt liv i Danmark, mens de kæmper for at få opholdstilladelse til lillebroren.

Frederikshavn Kommune har indgået en partnerskabsaftale med ASK WHY? Docs, som er en lille organisation, der viser prisbelønnede dokumentarfilm med temaer om menneskerettigheder og Verdensmål.

Unge bliver inviteret i den lokale biograf tre gange i løbet af skoleåret til tre forskellige dokumentarfilm, og hver gang er der en ny debatgæst med, som eleverne bagefter kan stille spørgsmål til.

I Frederikshavn var der stor spørgelyst, og der var under hele debatten stort engagement og interesse for Popals og hans brors liv – både omkring flugten til Danmark og om livet som flygtning.

Lise Jørgensen, skolekonsulent i skoleafdelingen i Frederikshavn, fortæller, at det var let for skolelederne i Frederikshavn at sige ja tak til partnerskabet med ASK WHY? Docs, fordi det giver en unik mulighed for at arbejde med dannelse, Verdensmål og Menneskerettigheder:

- Det er jo kommunens fokus at give vores elever dannelse, og med de oplevelser de nu får, vil de få større respekt for hinanden og opdage, hvordan man som et enkelt menneske kan gøre en enorm forskel for andre, fortalte Lise Jørgensen om grunden til det nye partnerskab.

Lise Jørgensen, som selv deltog i arrangementet, fik også bekræftet effekten af ASK WHY? Docs:

- I filmen, vi så i dag, oplevede vi, hvordan et dansk ægtepar åbnede deres hjem for to forældreløse unge fra Afghanistan, og hvordan de gav dem kærlighed og respekt. Det viser jo, at vi alle virkelig kan gøre en forskel for andre mennesker.

Udover at Lise Jørgensen selv blev berørt over oplevelsen, stod det klart, at eleverne også var dybt engagerede. Det gør hende stolt over de unge i Frederikshavn:

- Jeg var meget stolt af de unge fra Frederikshavn, som havde mange og meget gode og forskellige spørgsmål, så det blev en virkelig god debat efter filmen.

Ved dagens visninger var 300 unge fra 8., 9. og 10. klasser i hele kommunen med. Lise Jørgensen og ASK WHY? Docs forventer, at flere skole og unge vil komme med i løbet af de næste tre år, som partnerskabet i første omgang lyder på.

- Det har været en fantastisk skoledag, fortalte Andreas K. Jørgensen, elev på Frydenstrandsskolen, efter visningen.

- Det var også rigtigt spændende at møde Popal, som var med i filmen og høre om hans flugt, hvor lang tid det tog, og at han var nødt til at spise græs, for det tænker man ikke så meget på. Jeg vil bare gerne komme igen næste gang, siger Andreas K. Jørgensen, som er elevrådsrepræsentant i sin klasse.

Han fik en plakat med hjem til sin skole om det nye partnerskab.

ASK WHY? Docs har i år 8.000 tilmeldte unge i hele landet, og der er visninger for unge i udskolingen og ungdomsuddannelser fra hele 37 kommuner.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...