Gå til hoved-indhold
25. november 2023 - kl. 10.11

Julemærkemarchen 2023 sætter fokus på mobning og mistrivsel

  • 1 af 3
  • 2 af 3
  • 3 af 3
Af: Michael Frederiksen

Søndag 3. december arrangerer Fodslaw Frederikshavn igen årets julemærkemarch fra Bangsbo Frejas Klubhus på Vrangbækvej i Frederikshavn. Der er individuel start fra kl. 9.00-11.00.

Støt op om en god sag og tag gerne familie, venner og kollegaer med på en 5 eller 10 km afmærket gåtur i det sydlige Frederikshavn. Ved at købe startkort med diplom til 40 kroner støtter du Julemærkehjemmene ubeskåret. Efter vandreturen er der kaffe og kage, og man er velkommen til donere et valgfrit beløb for dette.

Sidste år samlede de 70 startsteder i Danmark hele 1.357.900 kroner, og årets march, som er den 47. i træk, skulle gerne generere et lignende beløb. Siden 1904 er der hvert år udkommet et nyt Julemærke til støtte for Julemærkehjemmene og udsatte børn i Danmark. Julemærkemarchen opstod i 1977, da den nuværende Postens Marchforening for allerførste gang arrangerede en march i Aarhus, og siden er ideen vokset til rigtig mange startsteder i Danmark.

Julemærkemarchen drives af frivillige og overskuddet doneres til de fem Julemærkehjem. Cirka 15.000 deltager hvert år, men der er plads til mange flere, som kunne have lyst til at støtte en god sag.

Verden forandrer sig hele tiden, således også børnenes problemer. I dag er det ikke tuberkulose eller underernæring, der er mest fremherskende. I dag er det mest mobning, lavt selvværd, sociale udfordringer under overskriften mistrivsel, der er begrundelsen for at komme på et Julemærkehjem. I dag får knap 1000 børn et 10-ugers ophold om året, men der er lang venteliste og ventetiden er helt oppe på ni måneder. Det er lang ventetid for målgruppen, som er børn mellem 7 og 14 år.

På et julemærkehjem får børnene en hverdag med faste strukturer og sund mad. De får masser af motion, der er fælles aktiviteter, en tryg hverdag og skolegang. Fællesskabet er omdrejningspunktet, og pædagogerne skaber en god dag for børnene hver dag. Selv når børnene er kommet hjem, følger Julemærkehjemmet dem de næste 12 måneder efter opholdet.

I 1903 fik Einar Holbøll ideen til julemærket, og det første Julemærke kom i 1904 og indbragte den formidable sum af 74.000 kroner.

Salget af julemærker er reduceret kraftigt de senere år og udgør kun fem procent af indtægterne til de fem julemærkehjem. Der er brug for 130 millioner kroner hvert år til drift.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...