FUF-formand ønsker nye perspektiver i debatten om unges mistrivsel
56-årige Birgitte Mathiasen har på frivillig basis været en aktiv del af bestyrelsen i Frederikshavn Ungdoms Fællesråd siden 2012. I dag sidder hun som formand og arbejder for at skabe de bedst mulige rammer og betingelser for Frederikshavn Kommunes børne- og ungdomsforeninger.
Birgitte Mathiasen har altid engageret sig meget i det lokale foreningsliv, og tilbage i år 2004 blev hun valgt som formand i borgerforeningen i Voerså, hvor hun også kommer fra. Her sad hun som formand indtil 2008, og arbejdet i en borgerforening i en landsby handlede i høj grad om at skabe trivsel og aktiviteter for byens beboere. Det motiverede hende i høj grad at være med til at skabe noget, og derfor var det heller ikke overraskende, at hun blev en del af bestyrelsen i Frederikshavn Ungdoms Fællesråd (FUF) tilbage i 2012:
- Der skulle laves en ny folkeoplysningspolitik i Frederikshavn Kommune, og her kom jeg under et møde i en arbejdsgruppe til at snakke med nogle folk fra FUF, hvorefter jeg hurtigt blev optaget i bestyrelsen. Jeg synes, det er enormt spændende at være med der, hvor der sker noget. Det at være med til at tage nogle beslutninger og udvikle nogle idéer, er virkelig fedt, så det er særligt det politiske i arbejdet, der motiverer mig, fortæller Birgitte Mathiasen.
FUF er en paraplyorganisation med omkring 90 medlemsforeninger i hele kommunen. Fælles for disse foreninger er, at hovedvægten af medlemmerne består af børn og unge. Arbejdet for FUF består på den måde i at støtte og fremme lokale børne- og ungdomsorganisationer ved blandt andet at holde medlemsforeningerne opdateret på relevante lokalpolitiske tiltag og videreformidle informationer herfra. Birgitte Mathiasen beskriver nærmere, hvad det er, hendes arbejde i FUF består af:
- Vi forsøger at lave nogle arrangementer og informationsdage, så vi bedst muligt kan klæde vores medlemsforeninger på i forhold til de rammer og betingelser, der nu er for at drive forening. Vi indtager en rolle som videreformidler af viden. Vi har helt sikkert en opgave i at være opmærksomme på den politiske dagsorden, fordi vi ved, at mange af foreningerne ikke selv har tiden og overskuddet til det. Ikke desto mindre er det vigtig information for dem, hvad der foregår, og hvad der står i referaterne fra eksempelvis Kultur- og Fritidsudvalget. Nogle af tingene er vi nødt til at reagere på, og på den måde forsøger vi som forening at præge den politiske debat. Det synes jeg er en nødvendig og vigtig opgave, vi har!
Udover Birgitte Mathiasens store engagement i FUF er hun stifter og leder af vandrebegivenheden "Midsommer Walk",som siden 2022 er løbet af stablen hver sommer i lokalområdet omkring Voerså. Sidst fandt det sted 15. juni, hvor omkring 150 deltagere stod klar – og selvom Birgitte Mathiasen godt kunne have drømt om flere, er hun stadig enormt glad for projektet:
- Det har været enormt fedt at starte projektet Midsommer Walk, som går ud på, at vi skal vise vores dejlige område i Voerså frem. Vi skal vise, hvor dejligt vi har det, og hvor fantastisk naturen er. Der er arrangeret fem forskellige ruter på mellem 5 og 28 kilometer, som deltagerne kan vælge imellem. Der kommer deltagere fra hele landet, og vi er bare stolte over at kunne vise Voerså frem på den måde, siger FUF-formanden med et stort smil.
Det at udvikle projekter og se dem vokse er bestemt ikke ukendt for Birgitte Mathiasen. I FUF-regi var hun ligeledes en af arrangørerne af frivillighedsfestivalen, som fandt sted i 2021. Dette skete under sloganet fællesskab i fokus, og det var en hel uge bestående af blandt andet foreningsdage i skolerne, forskellige workshops, foredrag, seminarer og selvfølgelig en stor afslutningsfest, hvor de frivillige var i centrum:
- Vi arrangerede i FUF en frivilligfestival tilbage i 2021, som bare var en helt vildt god oplevelse. Der var jeg netop dybt involveret helt fra idéfasen til udviklingsfasen og selve festivalens afholdelse. Det hele fungerede bare rigtig godt, og vi knoklede helt vildt og brugte i ugerne op til omkring 25-30 timer for at få det her til at spille, så det var bare en kæmpe forløsning, da det hele lykkedes, siger Birgitte Mathiasen og fortsætter:
- Vi fik nogle foreninger til at åbne dørene og holde åbent hus, men herudover arrangerede vi også nogle kurser, som ledere og andre frivillige kunne komme og være en del af og lære af. Vi fik aktiveret over tusinde mennesker i hele kommunen på tværs af alle de forskellige aktiviteter over hele ugen, og jeg er virkelig stolt af, hvordan det hele forløb sig dengang.
Et af de helt store fokuspunkter for FUF lige nu er debatten omhandlende unges trivsel. I bestyrelsen bliver der således lavet tre-årige handleplaner, og herunder står der indskrevet en ambition om at sætte spot på unges udfordringer/styrker.For Birgitte Mathiasen er det dog vigtigt, at debatten ikke udelukkende kommer til at handle om alt det, de unge ikke kan. I stedet ønsker hun at anskue debatten fra den modsatte synsvinkel, for hun oplever nemlig enormt mange ressourcerige unge i foreningslivet, som er fulde af kompetencer, idéer og ambitioner:
- Vi ønsker virkelig at give debatten noget perspektiv. Selvfølgelig skal vi anerkende de rapporter og undersøgelser, der er på området, men jeg synes, vi har et ansvar i at sætte fokus på, hvor mange ressourcer de unge også har, så det hele ikke bliver talt ned. Jeg synes, der er en ærgerlig tendens i debatten, hvor vi altid kommer til at fokusere på alt det, de unge i dag ikke kan, siger Birgitte Mathiasen og uddyber:
- Unge spejler sig jo også i de fortællinger, der bliver lavet om dem, og hvis man som ungt menneske får at vide, at alle omkring en mistrives, kan det måske gå hen og blive lidt selvforstærkende. Jeg synes, det er en sort fortælling, og det er vigtigt, at vi prøver at sætte fokus på nogle af alle de ressourcestærke unge, som vi kan se i vores foreningsliv. Det tror jeg på er en virkelig stærk tiltrækningskraft for andre unge, og det er en vigtig fortælling for os.
Folkemøde om frivillighed
Synes du, at Birgitte Mathiasens historie lyder spændende? Så kan du kan møde hende og mange andre frivillige til Folkemøde om frivillighed på Frivillig Fredag 27. september i Frivilligcenter Frederikshavn fra kl. 15.00-19.00.
Her hylder Frivilligcenter Frederikshavn og Frederikshavn Kommune det frivillige arbejde med en folkefest, der både byder på spændende debatter mellem frivillige, politikere, foreninger, fagforening og erhvervslivet.
Der bliver oplæg ved Stine Rex, musik og gratis pølser fra Mogens Pølsevogn samt mulighed for at møde de frivillige og deres foreninger i foreningsbazaren.