Gå til hoved-indhold
09. september 2024 - kl. 00.09

Efter skuffende 73. plads: Kommune overvejer ændring af erhvervsservice

  • 1 af 1
    I flere nabokommuner er virksomhedskonsulenterne ansat direkte i kommunerne
Af: Michael Frederiksen

En nedslående 73. plads i Dansk Industris måling af kommunernes erhvervsvenlighed får nu Frederikshavn Kommune til at overveje om modellen med Erhvervshus Nord er den rigtige fremtidige løsning.

På baggrund af den seneste undersøgelse fra Dansk Industri (DI) af kommunernes erhvervsvenlighed, hvor Frederikshavn Kommune er rangeret som nr. 73, skal håndteringen af erhvervsservice over for de lokale erhvervsvirksomheder fastlægges. Politikerne i Økonomiudvalget drøfter sagen på onsdag.

DI-undersøgelsen peger på, at der efterspørges og savnes direkte dialog med kommunen om erhvervsservicen, der ydes i hverdagen. Der er en række statistiske indikatorer i undersøgelsen, der ikke kan ændres, herunder antal borgere med videre. Det fremgår af virksomhedernes tilbagemeldinger under de enkelte undersøgelseselementer, at de mangler information og dialog direkte med kommunen. Det har betydning for rangeringen og den overordnede erhvervsvenlighed.

Kommunen har indgået en kontrakt med Erhvervshus Nord, som indebærer, at erhvervshuset skal have tæt kontakt med virksomhederne og yde den direkte erhvervsservice på vegne af kommunen over for alle virksomheder i Frederikshavn Kommune. Kontrakten løber indtil udgangen af 2026 med et årligt tilskud på 5,6 millioner kroner.

Der er tidligere bevilget særskilte midler til Erhvervshuset til "at fremhæve de positive aspekter af vores område og samtidig lukke kløften mellem DI’s statistik om erhvervsvenlighed og virksomhedernes faktiske opfattelse". Der iværksættes årlige ekstraordinære indsatser for Erhvervshus Nord via budgettet i størrelsesorden 500.000 kroner ud over kontraktens omfang.

Der er forskel på, hvordan kommunerne organiserer erhvervsudviklingsindsatsen. I Aalborg, Jammerbugt, Rebild og Hjørring kommuner er indsatsen en del af kommunernes interne organisation. Brønderslev, Morsø, Vesthimmerland og Mariagerfjord kommuner har en konstruktion, hvor der er en kontrakt med en ekstern forening.

Det kan overvejes, om konstruktionen og håndteringen af den direkte erhvervsservice over for virksomhederne i kommunen skal omlægges/ændres. I flere nabokommuner er virksomhedskonsulenterne ansat direkte i kommunerne. Hvis organiseringen ændres, vil det betyde en genforhandling af indholdet og omfanget af kontrakten med Erhvervshus Nord. Alternativt kunne der ske tilførsel af yderligere ressourcer til erhvervsservicen over for virksomhederne fra kommunal side.

Direktionssekretariatet indstiller, at den fremadrettede erhvervsservice organisering afklares.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...