Murer-Kjeld underviste htx-elever i Frederikshavn
Htx-elever fik undervisning i murerhåndværket af Kjeld Pedersen – eller Murer-Kjeld, som for et år siden flyttede Rubjerg Knude Fyr.
Hvad gør man, hvis skolens sædvanlige murerlærere alle er optaget, og man virkelig har brug for en fagmand til at vise eleverne, hvordan man let og elegant kan svinge murerskeen? Ja, så ringer man da til Danmarks måske mest berømte murer, Murer-Kjeld, og spørger, om han vil undervise eleverne.
Nogenlunde sådan gik det for sig, da lektor Anders Nørgaard hyrede Kjeld Pedersen til at undervise sine htx-elever i faget ’Byggeri og Energi’, hvor eleverne bl.a. skal introduceres til murerfaget.
- Jeg kan selv godt mure til husbehov, men jeg synes, eleverne skulle opleve, hvordan en professionel murer virkelig kan få det til at se let og elegant ud. Og det kan Kjeld, må man sige. Vi har allerede aftalt med Kjeld, at vi skal ud og se en byggeplads, så vi også får et indtryk af, hvor komplekse opgaver en murer laver, siger Anders Nørgaard.
Kjeld Pedersen tøvede ikke, da Anders Nørgaard spurgte om opgaven.
- Jeg holder meget af at undervise unge mennesker i murerfaget, så det var ikke så svært at sige ja. Jeg har selv haft 10 lærlinge, og jeg har stadig kontakt til dem alle. Det er noget helt specielt at få en usikker dreng ind som ny lærling og så aflevere en færdig murer tre år senere som en stor og stærk mand, der ved, hvad han vil med livet, siger Kjeld Pedersen.
Nogle vil sikkert spørge, hvorfor gymnasieelever fra htx overhovedet skal lære at mure i deres undervisning. Svaret er, at de gennem deres såkaldte teknikfag – som de har i 3.g – skal introduceres til den praktiske del af de fagområder, de indtil nu har beskæftiget sig med.
Kjeld Pedersens elever har valgt faget ’Byggeri og Energi’ og skal derfor blandt andet prøve at mure og lave tømrerarbejde. Andre teknikfag hos htx Frederikshavn er maskinteknik, el-teknik, proces og tekstil.
- Teknikfag er kun noget man finder hos htx. Det er ret populært og et godt afbræk fra skolebænken og lektierne, som kan være krævende i 3.g. Vi synes også, at det er godt, at eleverne introduceres til den praktisk del af et fag, så man får lidt kendskab til de udfordringer, en håndværker kan have. Har man for eksempel planer om at læse videre til arkitekt, bygningsingeniør eller bygningskonstruktør, så er teknikfaget ’Byggeri og Energi’ perfekt, mener Anders Nørgaard.