Gå til hoved-indhold
27. september 2024 - kl. 00.09

Ina Sørensen: - Jeg blev udnyttet i mine flexjob

  • 1 af 1
    Ina Sørensen: - Det eneste sted, hvor jeg føler mig i ro, er i min kolonihave.
Af  Helle Møller Riis

Ina Sørensen opfordrer alle flexjobbere til at sikre sig på arbejdsmarkedet via en fagforening.

- Skal jeg give ét råd til andre flexjobbere, så er det ret simpelt: Sørg for at være i en fagforening. Også selv om kommunen og andre siger, det ikke er nødvendigt. Betragt det som din vigtigste forsikring.

Sådan lyder det fra Ina Sørensen.

Hun har været flexjobber siden 2010. Hendes seneste arbejde stoppede efter otte år, da hun pludselig ikke fik sin løn længere:

- Det var i julen sidste år. Problemet er, at får du ikke løn af din arbejdsgiver, så får du heller ikke løn suppleret op af kommunen. Efter to måneder uden penge, var jeg virkelig i krise. Heldigvis fik jeg hjælp fra 3F Frederikshavn. De sikrede mig knap 70.000 kroner Men egentlig er det slet ikke pengene, der er vigtigt. Det er anerkendelsen, og at man får en ordentlig behandling som menneske - også selv om man er flexjobber. I det her forløb er 3F de eneste, der har behandlet mig ordentligt, mener Ina Sørensen.

50-årige Ina Sørensen blev midt i 30'erne flexjobber på grund af en arbejdsulykke.

Hun løftede som rengøringsassistent en tung måtte og fik et vred i ryggen, som hun aldrig er kommet sig over. Samtidig havde hun flere symptomer på stress:

- På det tidspunkt var jeg enlig mor med tre børn i alderen fra fem til 10 år. Jeg havde to jobs for at få min økonomi til at hænge sammen, og jeg havde spændt min streng til bristepunktet, erkender hun.

Ina Sørensen fik dengang hjælp af 3F i flex-job-udredningen, og hun nåede ikke at være ikke ledig i lang tid, før et job ventede på hende:

- Jeg fik arbejde på en efterskole, som jeg i starten var utrolig glad for. Jeg skulle hjælpe sårbare elever med at komme op, få vasket tøj og huske deres medicin. Det var så meningsfyldt, lige indtil min chef lagde flere og flere elever ind under mig, siger Ina Sørensen og fortsætter:

- Det er som om, at arbejdsgiveren glemmer, hvorfor man er flexjobber. Jeg havde en timebegrænsning i min jobfunktion, og nogle skånehensyn, som der ikke blev taget hensyn til. Til sidst måtte jeg sygemelde mig. Jeg følte mig totalt udnyttet, og det blev et kæmpe nederlag for mig.

Kort tid efter sin sygemelding blev Ina Sørensen via Frederikshavn Kommunes Jobcenter tilbudt et nyt arbejde:

- Jeg sagde ja-tak uden betænkningstid. Mit fokus var på at forsørge min familie og klare mig selv. Arbejde virkede dengang som den eneste rigtige løsning. Sådan tænker jeg ikke længere.

Jobbet, som kommunen anviste, var som rengøringsassistent i en natklub i Frederikshavn. Ina var der i otte år, og hun havde vagt i stort set alle weekender:

- Jeg gjorde rent påske, pinse og jul. Der var altid arrangementer, og arbejdet var ret ulækkert: Når folk bliver fulde, så kaster de op og er uhygiejniske på alle måder. Det var et kæmpe slid.

I efteråret 2023 holdt natklubben op med at betale Ina løn, og efter to måneder måtte hun sygemelde sig.

- Heldigvis hjalp 3F mig, og jeg fik min løn. Modsat min kollega, som også blev sygemeldt, men hun stod ikke i en fagforening. Derfor fik hun ikke samme hjælp til kompensation.

Ina Sørensen er i dag fortsat sygemeldt og håber på at få tilkendt førtidspension:

- Arbejde er ikke længere løsningen for mig. Jeg må erkende, at mine to flexjob i de sidste 14 år har været enormt hårde for mig, fordi der ikke er taget de hensyn, som jeg blev lovet. Jeg føler mig fuldstændig nedslidt og priser mig lykkelig over, at 3F har spændt et sikkerhedsnet ud under mig hele vejen.

I Arbejdsretten blev Ina Sørensen tilkendt 10.000 kroner for fejl i kontrakten, 48.160 kroner for manglende løn og 9.527 kroner i renter.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...