Gå til hoved-indhold
26. september 2024 - kl. 10.09

Fremtidsplanlægning skaber gode vilkår for erhvervsvenlighed inden for vores vækstspor

  • 1 af 1
    Anders Brandt Sørensen (A): - Erhvervsvenlighed betyder ikke, at vi skal løbe efter alt. Men det betyder, at vi skal være klar, når chancen byder sig på områder, hvor vi er stærkest.
Af  Anders Brandt Sørensen

Borgmesterkandidat Anders Brandt Sørensen (A) har skrevet dette indlæg: Vi ved det jo egentlig godt. Vi skal arbejde os ud af tingene her hvor vi bor. Det er sjældent, vi direkte får noget forærende. Men heldigvis har vi store muligheder. Og dem skal vi gribe i den næste tid.

Men det kræver to ting: Klar retning og strategi for fremtidsplanlægningen, som kommunen skal arbejde målrettet og loyalt for. Erhvervsvenlighed betyder ikke, at vi skal løbe efter alt. Men det betyder, at vi skal være klar, når chancen byder sig på områder, hvor vi er stærkest. Og det er vi i forhold til vores fire vækstspor: turisme, det maritime, fødevarer og grøn energi/recycling.

Med udgangspunkt i vækstsporerne skal vi – i tæt samarbejde med Erhvervshus Nord og Destination Nord - tage hånd om vores fremtid. Og vi skal gøre det nu, og vi skal gøre det med tålmodighed og vedholdenhed. Fordi fremtiden kalder på klare linjer og klar tale for, hvad vi vil og hvor vi vil det.

Og hvad vil vi så?

Indenfor det maritime område har vi mange arbejdspladser, men vi skal i fremtiden have endnu flere. Hvordan man end vender eller drejer det, så er vi en ”havnekommune” med både erhvervshavne og rekreative havne. Produktion, reparation samt servicering af skibe skal vi fortsat have en god infrastruktur for. Derfor skal det fastholdes, at erhvervshavnene er til arbejdspladser – ikke til boliger og andet, som kan bremse vækstmulighederne.

I forhold til turismen er det især vigtigt, at vi er klar, hvis nogen ønsker at drive f.eks. et badehotel ved vores dejlige og børnevenlige østkyst. Vores kyst kan ingen tage fra os, og den skal vi have mest muligt ud af. Derfor er det vigtigt, at vi sammen med især Destination Nord får udnyttet potentialet for turisme, som vi stadig har. Skagen er diamanten i den sammenhæng. Men også Sæby har et åbenlyst potentiale for turismeudvikling, mere hoteldrift og flere arbejdspladser.

Fødevaresporet kan i sammenhæng med den allestedsnærværende klimadagsorden få et øget fokus. Fordi hvad nu hvis vi kan planlægge for virksomheder, som producerer stor overskudsvarme? Så kan vi lave produktion af bæredygtige grønsager avlet i væksthuse, som ikke slider på klimaregnskabet. En dansk produceret tomat udleder i dag otte gange så meget CO2 som en spansk. Det kan vi gøre bedre, hvis vi udvider planlægningen for erhvervsområder, så de bliver tilgængelige nær ved grønne energiprojekter.

Og sidst men ikke mindst har vi recycling og grøn energi. Her skal en klar og præcis retning for Recycling City bane vejen for et erhvervsliv i Frederikshavn Kommune, som kan blive hjulpet til at leve op til alle krav fra EU – store som små. Og bøvlet skal vi fra kommunen tage. Det gør vi ved, at planlægningen levner mulighed for, at virksomhederne kan levere på den bæredygtige dagsorden via adgang til biodiversitet, grøn energi og understøttelse af virksomhedernes sociale ansvar.

Alt det ovenfor beskrevne kan vi rykke på nu og komme i mål med over tid. Det kræver ikke urealistiske budgetter. Men det kræver, at vi har tillid til fremtiden, viser retningen og planlægger, så vi kan gribe mulighederne, når de opstår.

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...