Gå til hoved-indhold
18. september 2013 - kl. 04.09

Vandrefalken igen spottet ved Kattegat Siloen

  • 1 af 2
    FOTO: Torben Lyng
  • 2 af 2
    Her ses falkeparret på Kattegat Siloen i marts. I disse dage er fuglene ude på en længere flyvetur, mener Svend Erik Frandsen. Foto: Torben Lyng
Af: Simon Bang Jensen

Svend Erik Frandsen, initiativtager bag "Projekt Vandrefalk Frederikshavn", besøger stadig Kattegat Siloen hver dag for at dokumentere den populære fugls tilstedeværelse og færden. De to vandrefalke er efter fire måneders pause tilbage i området ved siloen.

Vandrefalken er kendt for at have store territoriale områder, og den er ofte ude på længere ture. Der har også været lidt stille ved Kattegat Siloen i Frederikshavn siden april, men 25. august spotter Svend Erik Frandsen igen en falk under et af sine daglige besøg ved havnen. Fra sidst i august og frem til i dag har falkene igen holdt til ved silo-bygningen, men har med jævne mellemrum været væk i flere dage af gangen. Svend Erik Frandsen tror, at de nu er ude på en længere tur.

- De kan sådan set være alle steder i området. Falken kan jo tilbagelægge adskillige kilometer på meget kort tid, og vi har tidligere oplevet, at begge fugle er væk i lidt længere tid af gangen, oplyser den lokale fugleentusiast.

Fuglene yngler i marts-april, men før Svend Erik Frandsen igen observerer dem sidst i august, har de været væk i godt 120 dage. Forsøget med redekassen på toppen af silo-bygningen, og håbet om at få dem til at yngle, er slået fejl, erkender han, men teoretisk set kan de godt have parret et andet sted i givne periode.

- Det lykkedes desværre ikke at få dem til at yngle og bruge redekassen, men det sagtens være, at det er et ungt par, som endnu ikke er parate til at yngle. Ellers kan de godt været taget til Norge eller Sverige og i teorien have parret der, men det kan vi kun gisne om, siger han.

Han undrer sig ikke over, hvorfor det lige er ved silo-bygningen, fuglene har valgt at holde til. Han fortæller, at falken opfatter en by som et bjerg, og derfor beregner højdedrag og slår sig ned ved de højeste punkter - i dette tilfælde Kattegat Siloen og Flydekranen. Her har de overblik og nem adgang til føde. 

Svend Erik Frandsen glæder sig over, at Frederikshavn har så sjælden en fugl i bybilledet, og rigtigt mange frederikshavnere er også vældig interesserede i projektet. Det er oftest gengangere, han møder, når han står med kikkerten ved havnen.

- Frederikshavnerne er meget positive over projektet, og at nogle gør noget for fuglelivet, og så er de bare glade for at se så sjældent et syn som vandrefalken. Det er noget helt specielt, smiler han. 

Hotel Radisson i hovedstaden og Skærbækværket i Kolding har også vandrefalke, men ellers holder de til i mere isolerede og naturrige omgivelser som ved Møns Klint og på Bornholm. Svend Erik Frandsen kan godt mærkem at interessen for fuglen i disse måneder er faldende, specielt når ikke de er til stede, men hjemmesiden har da stadig 40-50 besøgende dagligt, og det tal stiger så snart der er synlig aktivitet ved silo-bygningen.

Er man mere interesseret i at følge de sjældne fugle rundt i Danmark, har Niels Peter Andreasen fra DOF (Dansk Ornitolog Forening) i samarbejde med Naturstyrelsen lavet en detaljeret dagbog om vandrefalkenes aktivitet i Danmark. Linket kan findes på siden: http://vandrefalkfrederikshavn.blogspot.dk/p/sidste-nyt.html.  

Seneste nyheder

Mest læste nyheder lige nu...